Loobu majapidamises plastikust! Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
28. juuli 2016, 11:56

Plastik võib olla ohtlik! 10 nippi, millega muudad kodu plastikuvabamaks!

Plastikuta pole kindlasti võimalik elada, seda on igal pool. Aga võid proovida seda enda ümber vähendada. Võta appi need 10 nippi ja hakka tervislikumalt elama.

1) Väldi kõige ohtlikumaid plastikuid

Jälgi, mis numbrid on plastikust toodetel nooltest tehtud kolmnurga sees (1-7).

Kõige ohtlikumad neist on:

3 - polüvinüülkloriid ehk PVC on eriti toksiline plastik, mis sisaldab ftalaate. See kahjustab hormonaalsüsteemi ja võib tekitada vähki. Seda kasutatakse pakkekile, mõnede pudelite, purkide ja ka mänguasjade tootmisel.

6 - polüstüreen, mis on ajule ja närvisüsteemile toksiline. Seda kasutatakse ühekordsetes nõudes ja söögiriistades ning pakendites, kuhu pakitakse toit kaasa.

7 - polükarbonaat/muu plastik. Seda võib leida erinevatest pudelitest, nt mahla, ketšupi- ja spordipudelitest.

2) Kasuta plastivabu nõusid!

Kanna kaasas taaskasutatavat joogipudelit ja reisitassi, paki lõuna klaaspurki, puidust toidukarpi või paberkotti.

3. Ära joo pudelivett!

Absurdne on juua pudelivett, kui kraani- või kaevuvesi on vabalt võtta. Pudeliveel ei ole nii palju nõudmisi kui kraaniveel, tavaliselt pannakse sinna lihtsalt filtreeritud kraanivett. See on kallis, suure kulu tootmisele, pakendamisele ja transpordile ning suur osa tühjadest pudelitest ei jõua taaskasutusse.

4. Osta korraga! 

Käies korra nädalas poes, säästad nii pakendamise kui ka kütuse arvelt. Osta pigem suur juustukera lahtiselt või paberis, kui mitmekordselt plastikusse pakendatult.

5. Ära osta sügavkülmast!

Paljud sügavkülmatooted on pakendatud kilesse, see omakorda papist karpi ja see omakorda veel plastikusse - milline raiskamine.

6. Ei teflonile!

Kui teflonit kuumutatakse, tekivad toksilised kemikaalid. Tefloni asemel kasuta malmist või roostevabast terasest potte ja panne.

7. Hoidista

Tee ise vahvaid hoidiseid, mida läbi talve kasutada. Ise tehtud letšo, köögiviljasalatite, sinepi ja majoneesi vastu ei saa ükski poekraam.

8. Sooda ja äädikas saagu majamidamise parimateks sõpradeks!

Parimad puhastusvahendid maailmas! Ei ole üldse vaja kümmet erinevat puhastusainet, igaüks omas plastikpudelis. Lisaks saab soodast teha deodoranti ja (õuna-)äädikas ning sooda võivad asendada šampooni ning palsamit.

9. Ära kasuta plastikust nuustikuid ja lappe

Puuvillasest riidest majapidamislapid teevad töö väga hästi ära ja kui vajad tugevamat küürimist, võta appi metallist käsn või kookoskoorest tehtud küürija (saadaval Prismas ja ökopoodides). Ära alahinda vana riideräbala mitmekülgsust!

10. Pese plastivabalt!

Kasuta seebihelbeid või pesupähkleid tavapäraste keemiast pungil olevate pesuainete asemel, mis on alati plastpudelitesse villitud või pakendatud kilesse, pappkarpi ja mõnikord veelkord kilesse.  Ökopoodidest saad osta lahtiselt erinevaid keemiavabu pesuaineid, võta iga kord tühjaks saanud pudel kaasa ja täida uuesti.

Siinjuures on ka hea soovitus kasutada vedelseebi asemel tavalist seepi, mis töötab hästi ka raseerimisel.

Loe originaalartiklit siit ! 

Loobu majapidamises plastikust! Foto: Foto: Matton Estonia