Foto: Foto: Ele Luiga
Tee ise
2. august 2016, 12:56

Allikas: atmosfaar.ee

BLOGI! Muudame erineva viimistlusega toolid ühesuguseks!

Klient tõi meile oma toolid, millest üks oli viimistluseta, teine pooleldi valgeks värvitud ja ülejäänud kaetud tumepruuni kulunud lakiga. Otsustasime kõik toolid ühesuguseks muuta!

Esimeseks ülesandeks oli toolide pisivigade parandus – katkised kohad uuesti kinni liimida ja eemaldada pehmenduspadjakesed toolitaldade alt. Kõlab üsna uskumatult, kuid nt ühel toolil oli suisa 3 kihti pehmendusi, mis olid naeltega jalgade külge löödud. Kokku tõmbasime välja ühe jala alt 11 naela! 

Järgmiseks tööks oli kaabitsaga vana viimistluskihi maha kaapimine. Me teeme kõike käsitööna ning seetõttu ei ole vajadust korralikke toole liimist lahti võtta. Kaabitsaid tuleb teritada käial üsna tihti, sest need nüristuvad kiiresti. Kaabitsaga tööd tehes, tuleb tähele panna, et pärast teritamist tekib kaabitsa ühele poole serva juurde eenduv rant, kuid teisel pool seda ei ole. Kõige paremini tunneb seda käega katsudes. Kaapida tuleb just selle poolega, kus ranti ei ole, kuna rant võib tõmmata puitu teravad kriimud. Kaabitsaid on mitme erineva kujuga, et pääseks ligi ka nurkadele ning kitsastele servadele.

Kui kaabitsaga sai kõige paksem kiht viimistlust eemaldatud, võtsime kätte lihvpaberi (nr 150) ning tegime kõik toolid sellega üle. Sellega lihvimistöö ei piirdu, vaid alati tasub teha ka üks lihvimine pärast tooli niisutamist. Vajalik on see seetõttu, et lõppviimistusega saab puit märjaks ja mõned puidukiud tõusevad püsti, tehes puidupinna uuesti karedaks. Vajadus on aga ju beebipõse sarnase sileduse järele! Sellepärast tulebki enne uue viimistluskihi pealepanekut tool lapiga niiskeks teha ja kõik kohad uuesti peene lihvpaberiga (nr 240) üle käia. See hoiab ära puidu karedaks mineku viimistlemise ajal. 

Nüüd saab alustada viimistlemist vastavalt valitud vahendiga. Käesoleva kuue tooli omanik soovis toole võimalikult puidu oma tooni jätta, mistõttu langes valik Tikkurila värvitule mööblivahale. Viimistluskihte tegime kaks ning vahele sai tehtud ka lihvimine. Kuna paar tooli olid eriti heledad, siis nende ühtlustamiseks tuli kokku segada värvitu vaha (ginger) ja toonitud vaha Honey, et saada vaid õige pisut tooni andev vaha. 

Valminud kujul toolidest näeb rohkem pilte siit ! 

Loe originaalblogi siit !