Tuletame hoidistamise põhitõed jälle meelde! Foto: Foto: Matton Estonia
Allikas: Nipiraamat 2015 3. august 2016 15:59
On saabunud aeg suvi purki panna. Nipiraamat kordab üle klassikalised hoidistamistarkused, mida on ikka ja jälle hea meelde tuletada. 

Pea puhtust!

Et hoidis hästi säiliks, on väga oluline purgid korralikult bakterivabaks saada.

Selleks tee nii: 

1. Pese purgid korralikult sooja vee ja nõudepesuvahendiga puhtaks.

2. Kuumuta ahi umbes 150 kraadini ja pista purgid sinna vähemalt kümneks minutiks. Nii hävitad kõik bakterid ja purgid on ideaalselt puhtad.

Kaaned keema!

Kaante steriliseerimine ei pruugi samuti olla keeruline kunst. Pista need lihtsalt potti, kalla vesi peale ja keeda neid tugeval kuumusel mõni minut.

Järelpuhastus au sisse!

Ehkki oled teinud enne kõik, et purgid ja kaaned perfektselt puhtaks saaksid, võib hoidiste purkikallamine suure töö nullida – ikka kipub purgisuu määrduma või kaas moosiseks saama. Seepärast on oluline ka järelpuhastus.

1. Puhasta purgikaas enne selle pealekeeramist viina sisse kastetud vatipadjaga.

2. Purgisuu ja selle sisekülg käi üle viina sisse kastetud vatitikuga.

3. Puhasta samamoodi ka purgisuu välimine osa.

Pudelid puhtaks

Vähem tähtis pole puhtus ka mahlapudelite puhul. Nende puhastamine võib aga esiotsa üsna keeruline tunduda. Tegelikult pole selles rasket midagi: vala pudelisse puhast, lahjendamata viina, keera sellele kork peale ja loksuta. Kalla viin välja ja puhas su pudel ongi!

Kile peale!

Et moosid-konservid kergesti hallitama ei läheks, pane hoidise pinnale enne kaanetamist kiht toidukilet. See ei lase õhku hoidiseni ja hallitust ei teki ka siis, kui kaas päris õhukindlalt peale ei saa.

Keeruline jahutamiskunst

Hoolsalt valmistatud hoidised võivad siiski riknema minna, kui sa neid õigesti jahutada ei oska. Et kõik sujuks, toimi järgnevalt:

1. Lao purgid kõigepealt põrandale teki alla, et need vähehaaval jahtuksid.

2. Kui hoidised on jahtunud, jäta purgid mõneks ajaks kaas allpool seisma, nii tekib neis hästi vaakum.

Sügavkülmuta moosi!

Moosi ei pruugi sugugi keeta. Samuti ei pea neid sügavkülmas säilitama vaid plastkarpides. Ruumi saab säästa nii.

1. Vooderda plastkarp toidukilega.

2. Kalla moos karpidesse.

3. Külmuta kamakad karbis.

4. Saadud kamakaid on mugav säilitada ühes suures karbis või lihtsalt üksteise otsa ladustatuna.

Lihtne lusikatest

Et kontrollida hoidisepurgi vaakumit, katseta lusikatesti. Koputades lusikaga õrnalt kaanele, teeb hästi sulgunud kaas helisevat häält, samas kui ebakorrektselt sulgunud kaas kumiseb.

Tilgatest

Et veenduda, kas moos on piisavalt paksenenud, vala lusika otsast tilk taldrikule. Kui see tarretub, on hoidis piisavalt paks, kui jääb vedelaks, keeda pisut kauem.

Kvaliteetne tooraine

Et hoidis ei läheks käärima, vali hoolikalt toorainet.

1. Tooraine olgu puhas, ühegi mädapleki või muu puuduseta. Riknenud viljad tuleb välja noppida.

2. Pese ka kõik terved marjad korralikult, enne kui neist moosi tegema hakkad.

Vett olgu vähe!

Hoidistades pole vaja kuigipalju lisavedelikku, seepärast käi veega pigem kasinalt ümber ja kasuta viljade oma mahla.

1. Lisa vett moosile ettevaatlikult, vastavalt vajadusele, et hoidis päris kõrbema ei läheks.

2. Paljude mooside puhul on kaval nipp tooraine üleöö suhkru sees hoidmine – see toob mahlad välja ja nii võib selguda, et vett polegi vaja lisada.

 Lühenda keetmisaega

Kui moos on mõnda aega keenud, aga sinu jaoks endiselt liiga tükiline, lase see saumikseriga püreeks. Sedasi säilivad vitamiinid moosis paremini ja hoidis saab kiiremini valmis.

Tuletame hoidistamise põhitõed jälle meelde! Foto: Foto: Matton Estonia