Voodipesu tuleks pesta soovitavalt korra nädalas. Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
13. märts 2019, 15:15

Kas juba tead, kui tihti tuleks pesta külmikut, vaipa või voodipesu?

Millal tuleks pesta patju? Aga madratsikatet või vaipa? Uurisime järele. 

Voodipesu - kord nädalas. See aeg on piisav, et ära hoida tolmulestade levikut. Pese 90kraadise kuumusega.

Padjad - iga kolme kuni kuue kuu tagant. Kui padi muutub tavapärasest raskemaks, võib arvata, et seal elavad tolmulestad. Pööra tähelepanu ka sellele, et padi saaks korralikult kuivatatud.  

Teksad - iga 4-5 kasutuskorra järel. Teksade suurus väheneb iga kord, kui neid pesed, seega on hea neid enne mitmeid kordi kanda, muidu ei mahu neisse enam sisse.

Rinnahoidjad - iga 3-4 kandmiskorre järel. Iga päev ei olegi hea sama rinnahoidjat kanda, sest elastik nende sees vajab formuleerimiseks aega. Kanna oma lemmikrinnahoidjat üle päeva, et jätta sellele “puhkepäevad”.

Madratsikate - iga kuue kuu järel. Tõmba ka madratsi pind tolmuimejaga üle ja puhasta plekid niiske lapi ja sobiva pesuainega.

Ahi - iga kuue kuu järel.

Vaibad - kord aastas. Puhasta põhjalikult, võimalusel vee ja pesuainega.

Rahakott - iga nädal. Testid on näidanud, et rahakotilt võib leida kolibaktereid. Et neid baktereid oma perest eemal hoida, käi nahast kotid üle beebisalvrättidega, puuvillased viska aga pesumasinasse.

Pesumasin - iga kuu. Pesumasinad võivad koguda erinevaid baktereid, mida saab ära loputada ainult kõrge temperatuuriga. Kalla masinasse kaks klaasi äädikat ja pese 90 kraadise kuumusega pesumasin tühjalt läbi.

Köögivalamu - iga päev. Sinna koguneb kõige rohkem mustust.

Tualett - kord nädalas.

Rätikud - kord nädalas. Kui pärast enda kuivatamist lased ka rätikul korralikult kuivada, siis piisab pesemiseks nädal vahele jätta küll.

Külmik - kord nädalas. Kui tahad, et toit säiliks bakterivabas keskkonnas, puhasta külmiku pinnas äädika-vee seguga korra nädalas.

Aknad - kaks korda aastas.