Foto: Art Of Manliness / Boys' Life
Nipid
9. august 2016, 11:11

MEHELIKUD OSKUSED: skautide nipid aastast 1911

Art of Manliness on avastanud 1911. aastal ilmunud ajakirja Boys' Life (Poiste Elu) avanumbri. Selle üks peatükke kandis pealkirja "Asjad, mida peaks teadma iga skaut" ning sisaldas lühikesi ja praktilisi nõuandeid poistele kasutamiseks nii kodus kui matkal. AoM valis neist välja 16 oma lemmikut: mõned tänagi praktilised ja käepärased ning mõned lihtsalt lõbusad ja huvitavad.

VÕTA ISTET

Kui leiad end olukorras, kus su jalad on surmväsinud, ent sul pole midagi peale köie, siis saad köiest sel joonisel kujutatud viisil moodustada mugava väikese istme.

Hoia hetkeks köiest vasaku käega, püüa parema käega kinni köie ots ja too see enda alla, moodustades silmuse. Siis pigista köieots ja köis omavahel kätega kokku ja istudki silmuses, mis kergesti suudab kanda su keharaskust.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

KÄEPÄRASED PINTSETID

Pintsetid on miski, mida on harva näha ja siis, kui neid vajatakse, pole neid kunagi käepärast. Ehk siis, kui sul on ebaõnne saada käe sisse pind.

Skaudiasjadega tegeledes on alati lihtne saada naha sisse pinde ja okkaid. Kui sul on kaasas sulepea sulg, siis on see parim pintsett.

Vaata illustratsiooni. Vajuta sulg õrnalt punkti B, täpselt pinnu sisenemiskoha ees. Veendu, et pind on kahe sulepoole vahel ning siis lükka sulge mööda pindu ülespoole. Pind tuleb silmapilkselt ja ilma probleemideta välja.  

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

ENNETA LIBISEMIST

Varem või hiljem võib sul tekkida olukord, kus pead ühest kohast teise hiivama mõnd rasket eset. Kui teed seda konksu kasutades, siis peaksid sa teadma õiget viisi selle asja konksu külge kinnitamiseks.

Kasutada tuleks Blackwelli sõlme – see käib lihtsalt ja kiirelt. Moodustad köiest konksu ümber silmuse ja see ei libise sugugi kergesti ära.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

NÕUDE PESEMINE

Ilma kuuma veeta on rasvaseid taldrikuid raske puhtaks saada ja kui sa oled metsalaagris, siis pole kuuma vett sugugi lihtne saada. Üks niiske mullatükiga heinatutt on hea asendusviis. Hõõru sellega taldrikut ja varsti on rasv eemaldatud. Siis loputa taldrikut külma veega ja see ongi ideaalselt puhas.

Kui kallata pudelisse liiva või mulda ja seda siis raputada, saab ka pudeli rasvast ja mustusest puhtaks.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

PUDEL-MAJAKAS

Kui tahad anda künka tipult salajase valgussignaali, siis oled sa mõistagi parimas kohas selleks, et tuul su küünla ära puhuks. Ja klaasiga laternat pole alati käepärast.

Ent küünlajuppi ja tühja pudelit pole enamasti raske leida. Nende abil peaksid peaksid saama hakkama ka kõige tuulisemal ööl.

Löö klaaspudeli põhi ära, pudel peaks olema ilma korgita. Suru küünal maasse, pane põlema ja siis libista kiiresti pudel selle peale, surudes põhja kergelt maasse.

Nii on sul lõbus väike signaaltuli, mis särab ja ei kustu, ükskõik kui tugevasti iilid ka ei marutaks.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

UUE RAAMATU AVAMINE

Paljud inimesed rikuvad hoolimatult avades uue raamatu köite. Õige viis trükisooja köiteavamiseks on panna see selgapidi lauale ja siis lasta mõlemad kaaned õrnalt alla, ise samas ühe käega lehtedest hoides. Siis ava mõned leheküljed eest ja mõned tagant, kuni jõuad keskkohani.

Kui teed raamatut esimesel kahel-kolmel korral avades nii, siis kestab köide märksa kauem, kui seda kiiruga lahti murdes.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

LAAGRIPAIGA VALGUSTI

See lihtne leiutis, mida teatakse kui laagriöövalgustit, on miski, mis tuleb laagris olles kasuks. See tehakse väiksest kaaneta plekkpurgist ja täidetakse poolest saati pehme mullaga.

Mullale sulatatakse vanu küünlajuppe, kuni saadakse paks ja selge küünlarasv. Võetakse õhuke kuiv pulk, mille ümber keeratakse hoolikalt näiteks kalinguritükk. Pulk lükatakse läbi küünlarasva ja mulla purgi põhjani välja. Kui taht süüdatakse, heidab valgusti ümberringi õrna kuid kasulikku kuma.

Ja muidugi pole nii lambiõli, mida võib igale poole loksutada ja nii näiteks riideid rikkuda.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

KUIDAS KLAAS EI PURUNE

Kui kallata klaasi kuuma vett, siis ilma ettevaatusabinõusid kasutamata on väga tõenäoline, et klaasipõhi puruneb. Purunemise ennetamiseks peaksid panema klaasi lusika ja laskma kuumal vedelikul voolata klaasi mööda seda.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

ABIKS MUNADE KEETMISEL

Iga skaut on sina peal munadega. Laagrielu ilma selleta ei tunduks õige laagrieluna. Kui on kiire, siis on abiks, et muna saab keeta valmis paari minutiga ja seda saab kasutada paljude maitsvate toitude peamise koostisosana.

Aga muna keetmine katelokis pole nii lihtne. On lihtne libistada muna katlasse täis keeva vett, aga pole nii lihtne seda sealt pärast kätte saada. Selleks oleks vaja üht suur lusikat.

Säästmaks muna keetmisel aega ja ennetamaks raskusi, on skaudid konstrueerinud sellise munahoidja, nagu näete pildil. See on tehtud traadist, ühes otsas on muna hoidmiseks spiraalikuju ja teises otsas konks, et kinnitada seda keedunõu külge.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

SALALAEGAS SEEBIS

Kui inimene soovib midagi ära peita, põrkub ta mitmete raskustega. Korsten pole absoluutselt turvaline, nagu ka augu kaevamine söekeldrisse.

Parim paik millegi peitmiseks on miski, mis ei paista üldse kuidagi peidupaiga moodi.

Selleni näivad olevat jõudnud sõdurid. Räägitakse, et kui "Tommy Atkins" (19. sajandi briti armee sõduri võrdkuju – toim) sai raha, siis tegi ta seebitüki sisse augu, pani mündid auku ja sulges ava, surudes seepi millegi kõvema vastu. Kes mõtleks selle peale, et otsida midagi sellisest kohast?

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

VASTUPIDAVUS KOORMUSELE

Kui kinnitatakse köit, mis peab taluma pinget, siis kasutatakse tavaliselt teravat toigast, näiteks suurt telgivaia. Aga kui pinge on tugev või kui su ainsad telgivaiad on pisikesed, võib tekkida vajadus kinnitust tugevdada.

Seda tehakse kolme vaiaga, mis surutakse maasse ja ühendatakse omavahel köitega.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

VÄRSKE VÕI AEGUNUD?

Veel natuke muna teemal, isegi tähtsamat kui keetmise küsimus. On ju vaja teada, kas muna on mõtet keeta või mitte. Kes on tundnud mädamuna lehka, teavad, mida siin silmas peetakse.

Värsket ja mädamuna on võimalik eristada sel moel, et need pannakse vette. Värske muna vajub silmapilkselt põhja ja jääb külili lamama, aga mädamuna tõuseb pinnale. Kui see kerkib aegamööda pinnale, võib see olla vaid mõõdukalt aegunud, aga riknevuse astet on võimalik määrata selle kaldenurga järgi, kuidas muna pinnale jääb. Kui see jääb pinnale nii, nagu näidatud illustratsioonil, siis võta see ettevaatlikult veest ära ja katsu seda mitte katki teha.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

NAELAPEA TASALÖÖMINE

Kõigi asjade tegemiseks on õige viis ja vale viis, isegi naelapeade lamedaks löömisel.

Tavaline meetod on selline nagu joonisel 1. See on vale meetod, kuna pea jääb pinna kohale ja takerdub kõigesse, millega ühendusse satub.

Õige viis on panna naela kõverakslöömisel selle alla mõni ümar asi, näiteks tükk traati. Nii on võimalik saada naelapea sügavamale puidu sisse ja see ei jää ohtlikult pinna kohale.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

LAAGRIS ÕHTUSTAMISE ÜKS VIISE

Eeldades, et muld on kuiv ja mitte väga pude, saab väga hea laagris kasutatava söögilaua teha nii:

Kaeva umbes 60 cm sügavune ovaalne kraav, jättes selle keskelt (kuhu moodustub laud) piklikuks. Seejärel istu maha nii, et jalad on kraavis ja taldrik sinu ees.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

PANE KAMPSUN KORRALIKULT KOKKU

Ilma kahtluseta on paljudel skautidel raskusi vormikuue või kampsuni korraliku kokkupanemisega. Sel joonisel on näidatud viisi, kuidas seda õigesti teha ja nii, et saad pärast kenasti kuue vöö külge kinnitada.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life

KUIDAS VÕIDELDA PISTETEGA

Üks tüütumaid asju, mis võib juhtuda, on see, et sa jooksed ja siis tunned seda ebameeldivat valu küljes, seda kutsutakse pisteteks. Illustratsioon näitab, kuidas selle vastu kiiret abi leida.

Painuta end näidatud viisil ette, aseta käed puusadele nii, et pöidlad on tagapool ja siis alusta sellises veidi ebaväärikas poosis jalutamist. Kui oled suutnud nii läbida mõned meetrid, siis saad püsti tõusta ja avastada, et valu on kadunud.

undefined Foto: Art Of Manliness / Boys' Life