Korista nädalavahetusel kodu!Foto: Foto: Pixabay.com
Kodu ja Aed
24. august 2018, 15:22

Nädalavahetuseks kodu korda!

Alles üleeile käisin lapiga kõik pinnad üle ja täna vaatab kapilt vastu märgatav tolmukiht! Kas tuleb tuttav ette? Anname nõu, kuidas tolmuga tõhusalt võidelda.

 Väldi tolmuimejat

«Putsulutsutaja» on küll mugav ja harjumuspärane vahend, millega maast ja pindadelt sodi ning tolmu imeda, kuid tegelikkuses imeb tolmuimeja ühelt poolt õhku sisse ja puhub teisest otsast välja. Tõhusatel tolmuimejatel on väljuv õhk puhas, vanematel tolmuimejatel kipub suur osa sisseimetud tolmust ringiga õhku tagasi lendama. Peale selle tõstab tolmuimejast tulev õhuvool pindadel olevad tolmukübemed õhku ning sealt ei saa neid mõnda aega kätte. Hiljem, pärast koristusringi, langeb õhus lennelnud tolm «rõõmsalt» pinnale tagasi.

Tee nii!

Tõmba põrandad üle põrandakuivatajat ( põrandakumm/liist) , millele võid panna kuiva või kergelt niiske mikrokiudlapi. Vaibad ja tekstiilid klopi õues värske õhu käes puhtaks. Kui eelistad ikkagi toluimejat, siis pööra tähelepanu sellele, et ka tolmuimeja enda harjad vajavad peal igat koristusringi puhastust.

Ka kõrged pinnad tolmust vabaks

Tihti keskendutakse käeulatuses olevatele pindadele, unustades, et ka kapi otsas on tolmused pinnad. Toas liikumine paneb õhuvoolu aeg-ajalt ringlema ja nii «sajabki» tolm ülevalt alla.

Tee nii!

Lõika kapipealsetele pindadele ajalehepaberist katted. Tõsta kord nädalas tolm koos paberiga lihtsalt ära, viska prügisse või põleta ära ning lõika asemele uued katted.

Unusta tolmuharjad, svammid ja tavalapid

Tavalised svammid (eriti niiskena kasutatavad) on tõelised pisikupesad ning ajavad tolmu selle eemaldamise asemel hoopis mööda pinda laiali. Ka tolmuharjad lennutavad suurema osa tolmust õhku.

Tee nii!

Võid hankida iga toa jaoks eraldi mikrokiudlapi või voltida ühte lappi nii, et iga tuba saab puhta poolega üle käidud. Voltimisõpetus on tavaliselt pakendil. Kõik elukutselised koristajad kasutavad mikrokiudlappe ja -moppe, sest need on oma revolutsioonilise tekstuuri poolest asendamatud tolmueemaldajad. Mikrokiudlapp on valmistatud ülipeenikeste kiudude kogumitest, nii et kiudude vahele jääb hulk vaba ruumi, mis mahutab tõhusalt mustust.

Väldi keemiat, eriti pritsipudelites

Uuringud on näidanud, et vaid ligi 30% pihustatavast vahendist läheb päriselt sinna, kuhu see oli suunatud. Ülejäänud lendab mööda tuba laiali. Sa ei taha ju puhastusvahendit oma lapse suunas lennutada? Ja keemiline puhastusvahend tekitab pinnale nakkuva kihi, mis hoopis seob rohkem tolmu enda külge.

Tee nii!

Kasuta plekkide eemaldamisel tavalist vett, pritsi seda pudelist pinnale ja seejärel pühi mikrokiudlapiga ära. Üllatud, et tegelikult pole suurema osa plekkide puhul mingit keemiat vajagi.

Kui kaua mikrokiudlapp kestab?

Ühe mikrokiudlapi eluiga on umbes 500 pesukorda. Seda tuleb pesta pesumasinas tavapesust eraldi 60 -90kraadise kuumusega, 1000 pööret/minutis. Pestes ei tohi seejuures kasutada pesuloputusvahendit. Ühe mikrokiudlapiga saab puhtaks umbes 30 ruutmeetrit pinda. Siis vajab lapp ise puhastust.

Kust see tolm tuleb??

Tolm võib koosneda lugematul hulgal osadest – näiteks naharakud, karvad, tekstiilijäägid, keskkonna mustus jt.