Tee ise
2. november 2016, 14:47

Võõpa kodu kauniks!

Ise tehtud asjad on hästi tehtud juba sellepärast, et need on isikupärased ja iseloomuga. Ka ise üle võõbatud sein või mööblitükk on kohe palju omam ja omapärasem kui enne. Loodussõbraliku ja kergesti kasutatava kriidivärviga võib ka tavalisest salvrätikukarbist saada mõne pintslitõmbega kodu kaunistav vintage pärl. Tegime proovi, kuidas isetegemine käib!

1. Võtsime ette vineerist meisterdatud lihtsa salvrätikarbi ja liimisime sellele romantilisema disaini andmiseks kenad puidust ornamendid. Liimimisel kasutasime poodidest lihtsasti leitavat ja puidule hästi sobivat PVA liimi.

2. Otsisime välja lakipintsli, mis ei aja ebemeid ja jätab siledama tulemuse, ning kandsime sellega karbile ühe kihi Vintage Paint punast kriidivärvi. Seejärel lasime värvil vähemalt pool tundi kuivada ja kordasime tegevust.

3. Andmaks ornamentidele antiikset kullasära, kasutasime õhukesi kullalehti. Kõigepealt kandsime puidust nikerduste kõige kõrgematele kohtadele Vintage Ultra Matt lakki, lasime sel kleepuvaks kuivada ja surusime siis kullalehe tugevasti peale. Jätsime paberi 5 minutiks kuivama ja pärast seda pühkisime kuiva pintsliga lahtise kullalehe maha. Hõõrusime pintsliga tugevalt, et tulemus jääks ühtlane ja antiikne.

4. Lõppviimistlusena vahatasime kogu pinna samuti pintslivõõpega, et sulgeda kriidivärvi avatud poorid, kaitsta niiskuse ja mustuse eest ning muuta pind pestavaks. Niiskemate keskkondade puhul võiks vahatamise asemel lakkida. Kasutades Vintage Ultra Matt lakki, jääb kriidivärvitud pind talle omaselt matt.

Isetegemine toimus spetsialist Maren Vahteri juhendamisel, kes jagas häid näpunäiteid sobiva pintsli valikul, kaunistamisel ja vahatamisel. Sellegipoolest oli veebaasil tehtud, loodusssõbralikku, lõhnavaba ja hingavat kriidivärvi päris algajana kasutada üllatavalt lihtne! Sellega saab katta peaaegu kõiki pindu ilma erilise eeltöötluseta: puudub ka vajadus eelnevalt lihvida või kruntida. Kriidivärvid on ka väga hea katvusega ja kuivavad kiiresti – nii saab värvida lisaks karpidele ja vanale mööblile ka igasugust puitu, mööbliplaati, seina, põrandat, keraamikat, lisaks kõiki peitsitud, lakitud või värvitud pindu.

Kriidisema ja piimjama lõpptulemuse saamiseks võib kriidivärvi lahjendada veega. Tekstuursema pinna saavutamiseks võib värvi aga vastupidiselt paksemaks kuivatada. Ka värvitoone annab omavahel julgelt segada, et kahest erinevast värvist saada veel mitu uut ja ainulaadset kriidivärvi tooni.

Proovitöös kasutatud Vintage Paint kriidivärvi leiab Taaskasutuskeskusest Sahtel nii Tartus (Aardla 27) kui Viljandis (Reinu tee 3), lisaks veebilehe www.võõp.ee e-poest. Kriidivärvidega kõrvuti leiab nendest ka sobivaid viimistlusvahasid ja -lakke, kaunistuseks ornamente või korduvkasutatavaid šabloone, kullapaberit ja teisi isetegemiseks vajalikke tarvikuid. Pakutakse ka uudseid 3D šabloone, millega saab hõlpsasti meisterdada kuni sentimeetriseid kõrgemaid struktuurseid kaunistusi. Veebilehelt leiab infot ka kriidivärvi töötubade kohta, mida korraldatakse üle Eesti neile, kes soovivad kriidivärvide kasutamise kohta rohkem õppida. Kriidivärve ja tarvikuid saab e-poest osta ka 10 protsenti soodsamalt kui sisestada lisainfo lahtrisse märgusõna „Kodukiri“.

Rohkem infot: www.võõp.ee, www.facebook.com/kriidivarv