Hammaste tervise kuu avaürituse – hambajooksu „Päästa hammas!” eesmärk oli demonstreerida, kuidas käituda siis, kui trauma tagajärjel kaotad hamba. Fotol hambajooksus osalenud tüdrukutebändi La La Ladies liige Kethi Uibomägi, rallisõitja Miko-Ove Niinemäe, näo-lõuakirurg Reet Pallase, ujuja Kardo Ploomipuu, näitleja ja laulja Kristel Aaslaid, elamusspordikeskuse Spot of Tallinn treener Mikael Parman ja La La Ladies liige Diana Varik. Foto: Joosep Martinson
Nipid
10. november 2016, 15:01

Hamba päästmisel on olulisim kiirus

Hammaste tervise kuu fookuses on seekord hambatraumad.

Hambatraumad juhtuvad peamiselt laste ja varateismelistega, kes veedavad palju aega näiteks veekeskuses, rulapargis, batuudil või elamusspordikeskuses, jäähokit mängides, rattaga sõites või muidu sportides. Samas võib trauma tekkida ka õnnetu komistamise ja kukkumise tagajärjel.

Paljud ei tea, et trauma tagajärjel suust ära tulnud hammas on kiire ja õige tegutsemise korral suhu tagasi istutada. Hammaste tervise kuu ühe eestvedaja, Kliinik 32 näo-lõuakirurgi Reet Pallase sõnul nõuab hambatrauma, mille tagajärjel on hammas täielikult või osaliselt lahti tulnud, kiiret ja teadlikku tegutsemist.

„Esmalt tuleb hammas üles otsida. Katsuda tohib ainult hamba valgemat ehk hambakrooni osa. Kui hammas on mustaks läinud, tuleb seda lühikese aja jooksul külma vee all loputada. Kõige paremad võimalused hamba taastamiseks on siis, kui panna see arsti juurde mineku ajaks suhu oma kohale tagasi. Valu või ebamugavus, mida see põhjustab, on väike hind võimaluse eest hammas päästa. Kui hammast suhu tagasi panna ei õnnestu, tuleb seda transportida piima või oma sülje sees. Hammast tohib transportida ka suus, tagumiste hammaste kõrval põses,” juhendas dr Pallase.

Ta rõhutas, et trauma korral on hamba päästmisel kõige olulisem kiirus. „Hammast luuga ühendavad sidemed võivad hävida tunniga. Seega tuleks soovitavalt ühe tunni jooksul jõuda hambaarstile, et väljavaated oleksid võimalikult head. Kui peatrauma pole nii tõsine, et vajab kontrolli erakorralise meditsiini osakonnas, siis tuleks hamba päästmiseks pöörduda kindlasti hambaarsti juurde, mitte EMO-sse,” ütles dr Pallase.

Kõige paremad on tulemused laste ja varateismelistega. Kui hambaarstil on õnnestunud hammas edukalt suhu tagasi istutada, on ülioluline traumeeritud hammast edaspidi regulaarselt jälgida.

Huvilistel tasub külastada tasub hammaste tervise kuu kodulehte www.hammastetervisekuu.ee. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti tervishoiu muuseumiga.