Foto: Stanislav Moškov
Nipid
22. november 2016, 12:43

Petetud kunded kahtlustavad äpardunud vautšeriäris püramiidskeemi

Cherry.ee pankrotipesal pole raha isegi pankrotti minekuks (26)

Cherry.ee internetikeskkonna omanikud kantisid firma läbi "kutseliste surnumatjate" uuele omanikule ja sellel pole niigi palju raha, et pankrotihaldur saaks teha toiminguid pankrotti minekuks. 

Eileõhtuses TV3 saates "Kuuuurija" tõdes ajakirjanik Katrin Lust, et tänavu "uppunud" Cherry jättis umbes 1,2 miljoni euro eest korraldamata umbes 2000 inimese reisid. Tegelikult on kahjukannatajate hulk veelgi suurem, sest Cherry jäi maikuus uksi sulgedes võlgu ka paljudele äripartneritele.

Laostunud klient Kristina rääkis "Kuuuurijale", kuidas ta oli varem sama firma vautšeritega soodsaid perereise ostnud ja käinud kaks korda Türgis. Sama kiitis Anu, kes oli samuti 2015. aastal reisil käinud ning hindas ka teiste inimeste positiivset tagasisidet.

Nii juhtuski, et tänavused meeletult odavad hinnad uinutasid klientide tähelepanu ning pere kõiki sääste mängu pannes rabati pileteid varasemast rohkem.

Reimi lisab, et hind oli tänavu nii meeldiv, et tundus lausa, et mida rohkem ostad, seda rohkem kokku hoiad. "Kärbsepaber oli korralikult välja riputatud, hind oli ju inimese pealt 100 eurot eelmisest aastast odavam," märkis Reimi. Alles hiljem taipas Anu, et ostetud reisidel on ka samad kuupäevad, kui mullustel ja lihtsaks raha saamiseks oli ilmselt eelmise aasta pakkumisi lihtsalt kopeeritud.

"Kui piletid 20. mail müügile paisati, võtsime kohe seitse piletit, 239 eurot tükk," kirjeldas Kristina, et sõbra perega oktoobris ühisele Küprose-reisile mina.

Samas kahtlustavad Lust ja petetud, et tegu on püramiidskeemiga, mis klientide ja firmade raha peal elades investeeris ise ärisse minimaalselt.

Väidetavalt oli ainuüksi viimase nädala ostjaid kokku 1800. Vähemalt pool miljonit eurot liikus nädalaga Cherry.ee arvele ja firma väitis hiljem, et rahaga pani jooksu hoopis Saksa reisifirma Wow Travel. Saksamaalt pole aga saanud selle kohta mingit kinnitust ka Eesti tarbijakaitse.

Lusti sõnul oli skeem lihtne – klientidele müüdud reiside eest kasseeritud raha ei jõudnud Saksa turismifirmani Wow Travel ning too katkestas koostöö. Näiteks Läti firma Interlux Travel maksis 52 inimese reisid ise kinni, sest ei tahtnud kaotada ettevõtte head nime.

Lusti andmetel olid Cherry omanikeks George Shabad ja presidendilt ordeni saanud Allan Martinson, kes lahkusid ärist pool aastat enne selle kokkukukkumist ja müüsid selle kutselistest likvideerijatest kohtutäiturite vahendusel üle Skype ühele asutajale Ahti Heinlale.

Allan Martinson ja George Shabad Foto: Priit Simson, Hendrik Osula / Ekspress Meedia

Juba nädal pärast reiside "suurmüüki" – 26. mail, teatas Cherry firma likvideerimisest. "Jäime ootama, et saame oma raha tagasi, aga midagi ei juhtunud," nentis Reimi.

Tarbijakaitse hinnangul pole teha suurt midagi, sest Cherry.ee keskkond oli ameti hinnangul nagu turuplats, kus ostja ja müüja kohtuvad ning kuigi raha kasseerib turuplatsi pidaja, on mõlemal poolel risk vahendajalt seda hiljem kätte saada.

Kõik asjaosalised soovitasid teavet küsida ajutiselt pankrotihaldurilt Andres Tootsmannilt, kes aga keeldus kohtumast, teatades, et Cherry pankrot ilmselt raugeb, kuna pankrotimenetluseks firmal raha puudub. Riigile on Cherry võlgu 290 000 eurot tasumata makse.