Praktiliselt igale lihasgrupile saab tõhusaid harjutusi teha suure võimlemispalliga.Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
24. november 2016, 13:20

Peokleit ei mahu selga? Siit leiad tõhusad soovitused kõhulihaste trimmimiseks

Jõulupidude hooaeg hakkab varsti tuure koguma, kuid paljusid naisi vaevab üks ja sama mure – kuidas piduliku kleidi lukk kinni saada ilma, et midagi rebeneks. Miskipärast on sügise jooksul tasapisi ligi hiilinud paar lisakilo kogunenud enamasti päästerõngana just vöökohale. Kindel on see, et näljutamine maksab hiljem mitmekordselt kätte, seega soovitab Hansaposti sporditarvikute tootejuht Kadri Paide hoopis tõhusaid harjutusi, mis kõhu trimmi tõmbavad.

Treenimiseks ei pea sugugi jõusaali minema, seda saab igaüks teha oma kodus. Küll tuleb olla järjekindel ja planeerida kõhulihaste treeninguks igasse päeva 10 minutit, mis on piisav, et anda tulemusi ka lühikese ajaga. 

Kõige lihtsam viis harjutusteks on tavalised istessetõusud. Esimese korraga neid palju teha ei jaksa, alustada võib kahekümne kuni kolmekümne istessetõusuga päevas ning suurendada korduste arvu iga päev viie võrra. Harjutust tehes tuleb jälgida, et oma käsi kukla taha ei seoks ja pead liigselt ette ei tõmbaks. Istessetõusude ajal peab hoidma puusad ja alaselja vastu põrandat ning harjutusi võiks teha kõverdatud seljaga, sest nii ei tee endale liiga. Kui varasem treenitus on piisavalt hea ja harjutus tundub liiga lihtne, võib korduste arvu mitmekordistada või kasutada lisaraskusi.

Talje vormimisel on abiks ka lihtsad abivahendid, näiteks hularõngas ja kõhurull.

Lihtne hularõngas pakub head võhmatreeningut ehk aitab kaasa kaalu langetamisele, aga kuna kõige enam teevad tööd taljepiirkond ja puusad, siis kasutatakse seda eelkõige keskkoha lihvimiseks. Esimest korda hularõngast kasutades võib tunduda, et rõngas ei taha vöökohal püsida, sest maa külgetõmbejõud on võimsam, aga tasapisi hakkab koordinatsioon paranema ja nii võib hularõngast pööritada kasvõi õhtul uudistesaadet või lemmikseriaali jälgides. Osadele hularõngastele on lisatud ka masseerivad pallid, mis töötlevad lihaseid ning parandavad ka vereringet ja ainevahetust.

Kõhule ja kätele annab korraliku koormuse lihtne kõhurull, mida paljud mäletavad lasteaia võimlemistundidest. Esmapilgul lihtsana tunduv üles-alla rullimine on tegelikult väsitav ja intensiivne treening, mis lisaks keskkoha ja kätelihaste vormimisele aitab parandada ka tasakaalu ja üldist vastupidavust.

Praktiliselt igale lihasgrupile saab tõhusaid harjutusi teha suure võimlemispalliga. Lisaks kõhu treenimisele tugevdab see ka seljalihaseid, parandab rühti, tasakaalu ning painduvust. Sobivaid harjutusi palliga leiab interneti avarustest kümneid, aga üheks võimaluseks on asetada selili asendis jalad kõverdatult pallile ning hakata rullima nii, et jalad liiguvad vaheldumisi paremale ja vasakule, aga põrandale ei kuku. See harjutus tugevdab nii kõhtu kui selga. Samamoodi võib rullida palli jalgadega enda poole ja endast eemale. 

Lameda kõhu saavutamiseks kasutatakse ka graatsiaketast, mille peene nime taga peitub lihtne pöörlev alus, millel seistes saab treenida kõhtu, reisi ja puusasid. Alguses võib tasakaalu hoidmine raske olla ja nalja teha, aga nagu iga asjaga, saab ka graatsiakettal harjutamisega meistriks.

Kõhulihaste harjutusi saab teha veel treeningpingil, mis aitab muuta lihtsad keretõsted füüsiliselt raskemaks ja tõhusamaks. Lisaks leiavad huvilised spetsiaalseid kõhulihaste treeningseadmeid, mis võimaldavad teha harjutusi erinevatele kõhu lihasgruppidele ning annavad kiirema tulemuse kui lihtsad istessetõusud.

Olenemata sellest, kas treeningu abivahendiks on vaid pehme matt või mõni spetsiaalne seade, on kõige raskem osa treeningust motivatsiooni leidmine. Kõik muu tuleb juba lihtsamalt. Kas kleit läheb selga?