Head nipid, kuidas valged riided püsivad valgetena. Foto: Pixabay.com
Nipid
25. märts 2019, 13:11

Hoia valged riided valgena!

Kollaseks või roosaks tõmbunud valged riided, voodilinad ja rätikud põhjustavad peavalu. Siin on kõik, mida pead teadma, et pesu ja rõivad püsiksid säravvalged ka pärast mitmendat pesukorda. 

1. Leotamine kõigepealt

Enne pesumasinate pealetungi oli tavaline, et valged riided pandi kõigepealt likku ja alles seejärel asuti neid pesema. Muidu ei saanud riided puhtaks.

  • Kasuta tarka masinat. Mõnel pesu masinal on leotusprogramm.
  • Leota kausis. Pane rõivad esmalt kaussi sobiva valgendiga ligunema ja pista seejärel masinasse. Pesu leotades saavad valged riided veel valgemaks.

2. Valge sobib ainult valgega

Valgeid kangaid ja riideid pestakse pahatihti koos teiste heledate riietega, kuid see on suur viga. Ka heleroosa või kollane pluus annab õrnalt värvi ja toonib puhast valget kangast. Esimesel vaatamisel ei pruugi see silma hakata, aga paar korda pestud valge voodilina ei ole pakendis seisva linaga enam sugugi ühte nägu. Eraldi peaks pesema ka väga määrdunud valgeid esemeid.

Kuum vesi. Pese valgeid riideid nii kuuma veega kui võimalik, ilma et materjali kahjustaksid. Pesu pesemisel teeb suurema töö ära vesi. Kõige efektiivsemalt puhastab 50kraadine vesi. Kuum vesi küll kinnistab teatud plekke, aga korduvalt pestud ja sära kaotanud valgele kangale mõjub just kuum vesi paremini. Sellise kanga kiududesse on värvimuutused juba n-ö salvestunud ja siin enam külm vesi ei aita, vaja on head pesu vahendit ja kuuma vett.

Parajalt pesuvahendit. Lisa ainet just niipalju, kui pakendil näidatud, siis toimib see kõige paremini. Kui panna pesumasinasse liiga palju pesuainet ja pesuloputusvahendit, jäävad kangasse aineosakesed, mis mõjuvad mustusele magnetina. Riided lähevad sel juhul hoopis kiiremini mustaks. Alati vaata, et pesu saaks korralikult loputatud. Pesuainet kasuta rohkem üksnes siis, kui vesi on kare.

3. Milline valgendi osta?

Kui pesu on vaja valgendada, siis tuleks leida kõige ohutum vahend nii keskkonnale kui ka kangastele. Tavalise kloorvalgendi asemel otsi poest hapnikuga valgendi. Pulbriline hapnikuga rikastatud valgendi ei ole inimesele kahjulik ja see ei tekita värvilisele kangale valgeid plekke, nagu teeb kloorvalgendi. Sellega võib eemaldada plekke ka värvilistelt riietelt. Et valgendi sobivuses täiesti kindel olla, kontrolli kõigepealt toodet väiksel kangapinnal rõiva pahemal pool, näiteks allakeeratud serval, kust midagi välja ei paista. Erinevalt kloorist paneb hapnikuga valgendi särama ka värvilised riided, mitte ainult valged. Mainitud toode sobib pea kõigile kangastele.

4. Valgendi asemel

Klassikalise valgendi kõrval on olemas veel mitu huvitavat valgendamismeetodit.

Sidrunimahl on looduslik pleegiti ja toimib ka kangastele. Selle mõju ei ole küll võrreldav poekeemiaga, aga looduslik on see kahtlemata.

Tee nii:
viiluta paar sidrunit, pane viilud veega täidetud potti ja lase keema. Võta pott tulelt ja pane riided potti.

NB! Lase veel jahtuda niipalju, et see kangast ei kahjustaks. Leota riideid üks päev ja pese nagu tavaliselt. Võid lisada sidrunimahla ka pesumasinasse.

Nõudepesumasina pesuvahendi koostises olevad pleegitid, valgendid ja puhastusained pesevad puhtaks ka sokid ja pesu.

Tee nii:
lisa paar lusikatäit vahendit mõnele liitrile veele ja pese riideid kas käsitsi või masinaga.

Mõnikord aitab äädikas. See lahustab kangasse kinni jäänud pesuaine ja loputusvahendi, mis pole pesus välja tulnud ja mille tõttu muutub pesu värvituks ja halliks. Antibakteriaalne ja happeline äädikas eemaldab aluselised toidujäägid. Kuna äädikat kardab ka katlakivi, siis pese pesumasin kord kuus äädikaga läbi, et masin püsiks töökorras.

Tee nii:
lisa klaasitäis äädikat masinasse, pese tühja trumliga 90 kraadi juures. Võid lisada äädikat ka pesu pestes. Seda lisa veidi enne loputust ja juhul, kui pesed üksnes valgeid riideid. Äädikalõhn püsib riietel ainult seni, kuni need on niisked.

Katseta kaaliumpermanganaati. Lisa kausitäiele veele paar väikest kristallikest, et vesi tõmbuks roosaks. Ole ettevaatlik, et segu ei saaks liiga tume.

Tee nii:
lisa õrnroosale lahusele pesupulbrit või pesugeeli ja pane valge riidetükk kaussi 4–5 tunniks likku. Seejärel loputa ja pese nagu tavaliselt. Kui esemed olid juba enne leotamist pestud, siis pane need lihtsalt kuivama.

5. Järeltöötlus

Ka triikraud võib valgele kangale saatuslikuks saada. Suure kuumusega riideid triikides võivad valged kangad muutuda kollakaks. Kuivatit kasutades tuleks samuti valida madal temperatuur. Õues kuivavat pesu valgendab kevadel ja suvel päikesevalgus. Higistamine, lõhnaõlid ja deodorandid avaldavad samuti valgetele riietele mõju. Kui tahad, et su valged riided kaua kaunid ja valged seisaksid, pese neid pärast iga kasutuskorda, isegi kui nad määrdunud ei ole.

Kas teadsid?

Ei olegi valge? Kunstkangast õmmeldud valged riided võivad samuti halliks muutuda. Asi pole selles, et valge pesuga sattus pesumasinasse üksik must sokk. Tehiskiud on algselt halli värvi ja hoopis valgeks värvitud. Sünteetilisest kangast valged riided kaotavad seega värvi iga pesukorraga.