Nädal tagasi süüdati Tartu Raekoja platsil esimene advendiküünal. Foto: Lauri Kulpsoo
Jõulud
1. detsember 2016, 17:31

Tartu on jõuluootuses

Tartu kesklinna sattudes võib osa saada jõulumelust ja jõuluootusega kaasnevatest sündmustest, millest olulisemad leiavad aset Raekoja platsil Kiigemetsas.

Teine advendiküünal süüdatakse Raekoja platsil pühapäeval kell 16 koos Paul Neitsovi ja Brigita Murutari esinemisega.

Jõuluteemalisi üritusi leidub linnas veelgi. Näiteks laupäeval kella 11–15 toimub Tartu loodusmaja (Lille 10) heategevuslik laat. Lisaks leiab aset rohkelt õpitubasid igas vanuses osalejatele.

Kingiks või meeleheaks iseendale saab meisterdada mõmmihelkureid ja sokiloomi. Sokiloomi meisterdama on oodatud ka need, kel omal lelusid tarvis pole, sest valminud loomad võib annetada Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi väikestele patsientidele.

„Selle aasta laada teema on isevalmistatud mänguasjad”, selgitab õpetaja Pille-Riin Pärnsalu. „Laadalt võib leida südamega valmistatud kingitusi, mille autorid on loodusmaja õpilased ja töötajad”. Heategevuslaada tulu läheb loodusmaja loomatoa elanike ravi- ja toidukulude katteks.

Lõuna-Eesti suurim jõululaat leiab aset reedest pühapäevani Tartu Näituste messikeskuses, kus kodumaalt ja naaberriikidest on kohal 200 kaupmeest.

Korraldajate sõnul on Tartu Näituste jõululaat kogu perele mõeldud sündmus, pakkudes tegevust igas vanuses lastele. „Laste suureks rõõmuks ootab neid jõululaadal Lotte koos sõpradega, kes sisustavad vahva Lottemaa jõuluala. Ühiselt võetakse üles lauluviise, meisterdatakse ja õpitakse jõulumänge,” kirjeldas laada projektijuht Annika Pettai.

Tegevust jagub laadal veelgi, sest Ahhaa avab seal eriilmelise jõuluteaduskeskuse, kuhu tuuakse kohale Ahhaa põnevaimad rändeksponaadid, tehakse teaduskatseid ja saab ise meisterdada nii virtuaalreaalsusprille kui ka teaduslikke jõuluehteid. Traditsiooniliselt on võimalik jõululaadale sõita tasuta jõulubussiga, mis väljub täistundidel Raekoja platsilt.

Antoniuse õuel (Lutsu 3/5) saab laupäeval kella 11–14 ja pühapäeval kella 16–18 uudistada jõuluvana kodu. Sel nädalal on teemaks „Frozeni nädal”, kus külas on Elsa ja Anna ning toimub lasteetendus “Õnnetu lohe”.

Tartu tähtsamate jõulusündmustega saab tutvuda leheküljel joululinntartu.ee.