KOPUTA VORMILE: Keskajal uskusid piparkoogimeistrid, et puitvormile koputamine toob õnne. Sellepärast tehti seda enne taina vormi seest välja võtmist. Foto: Alar Truu
Jõulud
2. detsember 2016, 04:00

PIPARKOOGIMEISTER PETRUS: keskaegse retsepti järgi tehtud tainas valmib kaks-kolm päeva (3)

"Võib tunduda, et mett on väga lihtne jahuga segada, aga mina olen mitu aastat selle retsepti järgi küpsetanud ja tunnen ennast ikka täieliku võhikuna. Jahu tuleb sõeluda ja tasapisi tainale lisada, sest mesi imab seda aegamööda," ütleb Soome piparkoogimeister Petrus Hermanni Kurppa.

"Võib tunduda, et mett on väga lihtne jahuga segada, aga mina olen mitu aastat selle retsepti järgi küpsetanud ja tunnen ennast ikka täieliku võhikuna. Jahu tuleb sõeluda ja tasapisi tainale lisada, sest mesi imab seda aegamööda," ütleb Soome piparkoogimeister Petrus Hermanni Kurppa.

Meetainas vajab päris palju jahu. Seega, kui seda panna liiga vähe, jääb tainas pehme ja piparkoogid ei õnnestu. "Kõik algab suurest segadusest, kuid sõtkudes läheb tainas järjest paremaks. Tuleb muudkui sõtkuda ja sõtkuda, vahepeal lasta tainal laua peal puhata, siis uuesti sõtkuda ja nii mitu päeva järjest," kirjeldab Petrus. See töö vajab ka väga palju jõudu.

Möödunud nädalavahetusel tähistati Hopneri majas advendiaja algust keskaegse piparkoogiteoga. Oma tarkusi jagas Soome piparkoogimeister, kes kasutab vürtsikate küpsiste tegemiseks 15. sajandist pärit nikerdatud puitvorme. Need on peen käsitöö, sest ühe vormi valmistamine võib võtta seitse-kaheksa tundi.

Edasi lugemiseks: