Lemmikule pole hea mõte inimeste toitu anda. Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
29. mai 2019, 22:02

Kui halb või hea on anda koerale toidujäätmeid? Aga süüa hallitanud leiba? Vaata järele!

Kui hea on süüa hallitusmärkidega leiba? Aga anda koerale toidujäätmeid? Vaata vastuseid neile ja teistele igapäevastele toiduteemalistele küsimustele. 

... on soe toit ööseks tuppa jätta?

Suurde potti tehtud mahlane ühepajatoit ootab söömist! Kui kõigil on kõhud pungil, laiutab potis ikka veel hea hulk maitsvat rooga. Las ta siis seisab seal, homme sööme jälle, võib olla su esmane mõte.

Miks see halb on?

«Kindlasti et tohi jätta toitu ööpäevaks toatemperatuurile seisma,» ütleb Naistelehe köögitoimetaja Ragne Värk. «Toit ei pruugi üleöö säilida, kuid sellest ei saa alati kohe aru. Riknenud toidu söömine on aga tervisele halb,» selgitab ta.

Lahendus

Lase toidul jahtuda, pakenda see ja aseta külmikusse.

... on anda koerale toidujäätmeid?

Vahel saavad lemmikud juba otse lauas lihapalli lõugade vahele ja sageli söövad pärast pere õhtusööki ka ülejäägid ära. Loomaarst Ülli Salk Maxi Loomakliinikust aga ütleb, et see ei ole õige.

Miks see halb on?

«Inimese toidus on soola, maitseaineid ja vürtse, mis koerale ei sobi ja ei ole ka vajalikud,» selgitab arst. Ülekaalule kalduvad loomad võivad ka väikestest lisaampsudest saada olulise kaalutõusu.

Mõnel loomal võib olla allergia inimtoidus sisalduvate valkude, rasvade, süsivesikute ja maitseainete vastu. «Koer ei pruugi suuta sellist toitu seedida ja tema enesetunne muutub kehvaks,» lisab Salk.

Lahendus

Hoia lemmiku ja inimeste toidulaud lahus.

Lemmikule pole hea mõte inimeste toitu anda. Foto: Foto: Matton Estonia

... on hallitanud leiba süüa?

Võtad kotist leivaviilu ja oh üllatust – vastu vaatab hallitusplekk! Õnneks on kotis paar viilu veel ja neil ei tundu midagi viga olevat. Kus on või, sink ja juust? Siinkohal tasub pidurit tõmmata.

Miks see halb on?

«Hallitusseened ei arene ainult leiva pinnal. Nähtamatu seeneniidistik on hargnenud ka leiva sees,» selgitab Tallinna Teeninduskooli kutseõpetaja Heikki Eskusson. «Hallitanud leiba süües võivad hallituse toksiinid sattuda organismi, kus nende toime tugevneb. See kahjustab inimese tervist – põhjustab infektsioone ja allergiat,» hoiatab Heikki.

Lahendus

Kui leiva- või saiakotis on kas või üks hallitusplekiga viil, viska ära ka plekkideta leivaviilud. Osta suure suhkrusisaldusega leiba, mis ei lähe kiirelt hallitama. Hoia leiba külmikus. See hoiab ära hallituse tekke.

... on rasva äravoolu valada?

Kui rohkes rasvas praetud kala, peekon või vorstikesed on taldrikule pandud, jääb pannile rasvakiht. Kas valada see kraanikausist alla? Torutöö firma AS Lavateir osakonnajuhataja Olev Vahtras soovitab seda vältida!

Miks see halb on?

«Äravoolu kallatud rasv kinnitub torude seintele ja võib ummistada terve torustiku,» selgitab ta. Võib tunduda, et mis see väike tilgake rasva torustikule ikka teeb, aga kui samal moel käituvad ka teie naabrid, on ummistus garanteeritud. Selle likvideerimine on aga kallis.

Lahendus

Koguge rasv kokku, laske sel hanguda ja visake prügikasti.