Video: Geidi Raud
Jõulud
10. detsember 2016, 04:00

ÕHTULEHE VIDEOD JA GALERII | Verivorstitegu: hunnik sibulat ja pekki ning pütike verd (14)

Eestlase traditsioonilisele jõululauale kuuluvad kindlasti verivorstid. Kuid selle asemel, et neid poest osta, tasub verivorstitegu ise ette võtta. Arvestama peab aga paraja ajakuluga – kilo vorste valmib umbes nelja tunniga.
Video: Geidi Raud

Verivorstide valmistamiseks on tarvis tangu või odrakruupe, seaküljeliha, sibulat, majoraani, soola, pipart ning muidugi verd ja sooli, ütleb Nõudepeatuse köögis vorstipraktikumi juhendanud Ilse Metsamaa.

Õppida sai veri-, tangu- ja kartulivorstide tegemist, mina sättisin end sisse verivorsti tegemise laua juures.

Foto: Tiina Kõrtsini

Verd saab Ilse sõnul osta Rakvere lihakombinaadist, kuid seda siiski hulgi. Veebipoes saksavorst.ee müüakse aga alternatiivina verepulbrit, poolekilone pakk maksab 2 eurot ja 40 senti.

Samuti saab sealt osta seasooli, pakk, milles on 90 meetrit sooli, maksab 11 eurot.

Soolikaid tasub otsima minna ka Tallinna Keskturule, soovitab Ilse.

Kes saab vere mõne tuttava rõngassaba käest, siis tasub meeles pidada, et vere hüübimise vältimiseks on sellele juba soola lisatud. Sellepärast tuleb hoida vorstiteol maitsestamisega natukene tagasi. Lihakombinaadis külmutatakse veri aga koheselt ning soola sellele ei lisata.

Vanad eestlased ei visanud midagi ära ning mis seasisikonnast ikka muud teha kui vorsti. Magu puhastati ära, sinna sisse pandi kuum kivi ja kui see ära jahtus, sai mao korralikult puhtaks teha.

Siis pandi kops, keel, maks ja neerud mao sisse, see õmmeldi kinni, küpsetati ära ning uhke vorst saigi valmis. Soolikaid puhastati samuti ning neisse aeti odrakruupe, jutustab Ilse.

Foto: Stanislav Moškov

Juba 1781. aastal ilmunud esimeses eestikeelses kokaraamatus oli olemas verivorsti tegemise õpetus. Toona lisati neisse kruupide asemele rukkijahu ja kui vorstitegu juba ette võeti, siis tehti vorsti alati nii palju, et terve pühadeaja saaks söönuks.

Põhitõed on jäänud siiski samaks – sooled, veri, rasvane seaküljeliha, vorstirohi ning tangud või kruubid. Viimaste keetmine võtab ligi kaks tundi aega, mistõttu tasub need varakult valmis keeta. Verivorstide tegemise täpset juhendit vaata kõrvalolevalt skeemilt.

Video: Geidi Raud

Verivorstid (umbes 1 kg)

Vaja läheb: 400 g seaküljeliha, 300 g sibulat, 300-500 g verd, 2,5 dl tangu või odrakruupe, sea- või lambasooli, 7-8 g majoraani, soola, musta pipart.

Foto: Tiina Kõrtsini

Mis sobiks hästi vorstide kõrvale?

Ahjumoos

Vaja läheb: 1 kg õunu, peotäis jõhvikaid, 200 g suhkrut, 1 pakk glögi maitseainet, võid määrimiseks.

Valmistamine: Lõika õunad suuremateks tükkideks ja pane koos jõhvikatega võitatud ahjupotti. Lisa maitseaineid ja suhkur, sega kõik läbi ning küpseta 180-200kraadises ahjus 15-20 minutit.

Nipp: Ahjumoosile võib lisada ka natukene apelsinikoori.

Kõrvitsakaste

Vaja läheb: 500 g purk marineeritud kõrvitsasalatit, 2-3 sl tšillimoosi.
Valmistamine: Kalla pool kõrvitsasalati vedelikust ära ning püreesta kõrvitsatükid ühtlaseks. Maitsesta tšillimoosiga, sega kaste läbi ja serveeri.

Allikas: Ilse Metsamaa

NIPP! Pane sooled enne vorstitegu paariks tunniks külma vette ligunema. Nii ei kuiva nad õhu käes ära ja kui sooled on soolatud, aitab vesi neil ka magedamaks muutuda.

NIPP! Kui kasutad verepulbrit, tuleb see vastavalt pakendil olevale juhisele veega segada. Ise kogutud seaveri tuleb kindlasti kurnata läbi peene sõela.

Foto: Tiina Kõrtsini

Kuidas teha verivorsti?

  • Esmalt pese odrakruubid või tangud ja keeda need tasasel kuumusel poolpehmeks. 1 dl kruupide või tangude kohta võta tubli 3 dl vett ja keetmisele arvesta paar tundi.
  • Eemalda seaküljelihalt kamar ning lõika liha ja sibul väikesteks kuubikuteks. Kuna vanasti koguseid ei kaalutud, vaid mõõdeti silma järgi, siis on hea meeles pidada, et hakitud sibula kuhi ja liha kuhi peaksid olema võrdsed.
  • Prae liha leigele pannile, kuni rasv hakkab eralduma. Lisa hakitud sibul ja prae pehmeks.
  • Sega praetud pekk ja sibul pudrule. Maitsesta soola, pipra ja majoraaniga.
  • Lisa jahtunud vorstisegule veri (mida rohkem verd lisad, seda lihtsam on hiljem segu soolikasse toppida) ning sega mass kätega läbi.
  • Võta väikene kogus vereputru ja prae see pannil läbi. Maitse ning vajadusel maitsesta veel.
  • Võta laiema otsaga lehter, lõika umbes 50 cm pikkusega jupp soolest ning tõmba see ettevaatlikult täies pikkuses lehtri otsa. Jäta alumine ots avatuks, kuna nii jääb vorsti vähem õhku.
  • Võta lusikaga vereputru, pane see lehtrisse ja lükka seda puulusika otsaga lehtrist soolikasse. Jätka, kuni sool on täielikult täidetud.
  • Silu näppudega soolikasse sattunud õhk välja ning suru vorst õrnalt lapikuks. Keera soole otsad sõlme, algajatel on kergem vorsti otsad lihtsalt nööriga kinni siduda.
  • Nüüd seo vorst parajateks juppideks. Selleks võta 10-12 cm pikkune vorstijupp ja keeruta seda sõrmedega neli-viis korda suunaga endast eemale. Siis võta järgmine jupp näppude vahele ja keeruta seda suunaga enda poole. Jätka samamoodi kuni kogu vorst on seotud.
  • Vala suurem pott vett täis, maitsesta see soola ja vürtsidega (näiteks pipra ja loorberilehtedega), lisa ka lihalt eemaldatud kamar ning lase vesi keema. Kui vorstid on valmis, pane need vette ning keeda neid hästi tasasel tulel umbes 15-20 minutit. Keeda vorste jao kaupa, sest nad peavad saama vabalt vees ujuda. Et vorstid lõhki ei lööks, torka keetmise ajal neisse terava tikuga augud.
  • Lase keedetud vorstidel õhu käes natukene taheneda, soovitavalt rippuvas asendis. Siis määri ahjupann rasvaga, pane vorstid pannile ja küpseta nad 190kraadises ahjus umbes 20 minutiga krõbedaks.