Alexis TsiprasFoto: AFP / Scanpix
Jõulud
13. detsember 2016, 04:00

Kreeka pensionärid saavad jõuludeks kopsaka summa (133)

Kreekas rõõmustavad kõik pensionärid, kelle pension ühes kuus on alla 850 euro. Nimelt otsustas sealne valitsus maksta vaesematele pensionäridele jõuluraha. Seda saab 1,6 miljonit pensionäri. Sõltuvalt pensioni suurusest ja vanusest ulatub makstav jõuluraha 300–830 euroni. 

Kokku kulub pensionäride jõulurahaks 617 miljonit eurot, teatas Kreeka peaminister Alexis Tsipras . "Me oleme suutelised maksma 13. pensioni," rõhutas ta. Tsipras selgitas, et lisapensioniraha võetakse tänavusest eelarveülejäägist, mis on 1,9 miljardit eurot ja seega terve miljard plaanitust suurem. Eesmärk oli 0,9 miljardi suurune eelarveülejääk. Riigi finantsolukord võimaldab rohkem toetada neid, kes seda toetust enim vajavad, lisas peaminister.

Eksperdid näevad pensionäridele jõuluraha maksmises Alexis Tsiprase soovi tõsta oma kahanevat populaarsust. Viimaste avaliku arvamuse küsitluste põhjal on opositsiooni juhtpartei Uus Demokraatia peaministri juhitavast Syrizast 8 kuni 15% populaarsem.

Kreeka parlament kinnitas ka tuleva aasta riigieelarve, millest kulutusi on 55,75 miljardit eurot. Valitsus usub, et tuleva aasta majanduskasv on 2,7% ja tööpuudus langeb tuleva aasta lõpuks 23%lt 20,6%-le. Eelarvet toetas parlamendis 152, vastu oli 146 saadikut. Muu hulgas näeb eelarve eelnõu ette palkade ja pensionide vähendamist miljardi euro ulatuses. Lisaks maksustatakse õlu, tubakas, kohv, bensiin, telefon ja autod. Need maksud peaks lisaks sisse tooma vähemalt miljard eurot.