Tere hommikust, korras kodu! Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
11. jaanuar 2019, 10:57

TÕHUSAD NIPID | Löö vannituba särama!

Otsime lahendusi, et vannituba korralikult ja võimalikult loodussõbralikult puhtaks saaks. Hüvasti, plekid vannil ja hirmus äravool!

Ettevalmistus
Enne suuremate puhastustööde kallale asumist korista vannitoast ära kõik, mis sinna ei kuulu. Vii minema riidehunnikud, mänguasjad, ehted ja muu pudi-padi, mis vannituppa nagu iseenesest tekkinud on.

1. Väiksed tööd
Puhasta riiulid.
Tõsta maha kreemipotsikud, lõhnaõlipudelid jms, tõmba mikrofiiberlapiga pinnad üle ja pane asjad õigesse kohta tagasi.
Desinfitseeri vannilelud. Lastega peredes tekib vannituppa kindlasti vannimänguasju. Lelude desinfitseerimiseks leota neid kümme minutit äädikalahuses ja loputa vee all.
Dušiotsik likku. Vett halvasti läbilaskev dušiotsik keera vooliku otsast lahti ja pane paariks tunniks äädikalahusesse likku. Äädikas eemaldab katlakivi ja vesi peaks seejärel jälle korralikult voolama.

2. Vann ja valamu puhtaks
Erinevast materjalist vanne puhasta erinevalt.
Portselanist vann talub tugevat küürimist. Võid kasutada ka abrasiivseid aineid ja krobelise pinnaga svamme.
Emailitud vann saab puhtaks mõne tavalise puhastusainega, aga ole tähelepanelik, et see valgendit ei sisaldaks. Hoia vannist eemal ka tugevad keemilised torupuhastusained. Mõlemad tekitavad roostesarnaseid plekke, mida on võimatu hiljem puhtaks saada. Kergemaid plekke puhasta šampooniga. Kui see eemaldab juustest rasva, toimib see samamoodi ka vanni pinnal.
Plastist vann tahab tihedat puhastamist pehme käsnaga. Käi vann üle pärast iga kasutuskorda. Kui võtad puhastamise suuremalt ette, võid pritsida vannile äädika ja vee segu, lase 15 minutit seista ja loputa veega.
Kroomitud segistid ja dušiotsikud saad läikivaks, kui nühid pinnad pooliku sidruniga kokku ja tõmbad lapiga kuivaks.

3. Äravool lõhnatuks
Kangete poevahendite asemel saab äravoolu üldjuhul puhtaks ka köögist leitavate vahenditega. Hoia mürgised ja loodust kahjustavad tooted hädajuhtumiteks.
Ebameeldiv lõhn kaob nii:
Puhasta
äravool juuksekarvadest.
1. variant. Kalla äravoolu äädikat,lase 30 minutit mõjuda ja vala peale keev vesi.
2. variant. Pigista äravoolu pool sidrunit või kalla sinna veerand klaasi sidrunimahla, lase tunnike seista ja kalla peale kuum vesi.
Ummistus kaob nii:
kalla äravoolu tassitäis kuuma vett, seejärel tassitäis soodat, sellele omakorda tassitäis kuuma veega segatud äädikat. Võimalusel pane kork äravoolu ette ja lase pool tundi mõjuda. Vajadusel korda protseduuri.

4. Vuugivahed ilusaks
Keraamilised plaadid on vastupidavad ja hästi puhastatavad, aga probleemiks on hoopis vuugivahed. Need lähevad koledaks, sest poorne vuugisegu võtab mustust hästi külge.
Väga määrdunud vuugivahede puhastamiseks sega kokku pasta veest ja soodast. Määri see vuukidele ja kalla peale äädikat. Kui segu enam ei vahuta, hõõru vuugivahed vana hambaharjaga puhtaks.
Hallitus eemalda valgendiga. Aseta valgendiga immutatud paberirullid vuukidele ja lase mõjuda. Hõõru need puhtaks vana hambaharjaga ja loputa hoolikalt.
Vuugid püsivad puhtad, kui pritsid neid korra nädalas äädika ja vee seguga.

5. Klaasseinad läikivaks
Klaasseinaga dušinurk on küll ilus, kuid selle puhtana hoidmine võib olla keeruline. Duši all käies lendab klaasile alati veepritsmeid, mis sisaldavad katlakivi ja jätavad kuivades pinnale hallid täpid.
Väldid klaasil halle täppe nii:
1. variant.
Tõmba klaassein pärast iga kasutuskorda kuivaks kummiotsaga kaabitsaga.
2. variant. Väga hästi töötab kuivatamine ka mikrofiiberlapiga. Kui niisked seinad kohe lapiga üle käid, ei tohiks klaasile täppe tekkidagi.
Tugevatest plekkidest klaasil saad lahti, kui puhastad klaasseina mõne spetsiaalse klaasile mõeldud tugevatoimelise puhastusvahendiga. Pärast loputa rohke veega ja hõõru kuivaks mikrofiiberlapiga.

Head harjumused, mis loovad
Hoia vannikardin rippumas. 
Nii ei kogune vesi voltide vahele ja kardin kuivab kiiresti ära.
Pese vannikardinat pesumasinas. Tee seda regulaarselt, hea oleks lausa iga kuu tagant. Kardina teeb puhtaks ka leotamine nõrgas äädikalahuses.
Pärast igat vanniskäiku lase vann üle sooja veega ja pühi üleliigne vesi ära mikrofiiberlapiga. See võib tunduda tüütu ja mõttetu, aga tasub end ära, sest nii ei lähe vann hirmus mustaks.
Kuivata niisked käterätid. Pane need kuivama kahe konksu otsa või radiaatorile. Sedasi pääsed bakteritest, mis kogunevad kiiresti niiskesse kangasse.
Pane ventilaator käima, kui oled duši all, ja lase sel töötada ka 30 minutit pärast seda. Nii hoiad eemal hallituse, mis niiskust armastab.
Kui kasutad kodukeemiat, loputa kõik pinnad alati korralikult veega.
Ära kasuta koos erinevaid puhastusaineid, sest nende segunemisel võib tekkida mürgiseid gaase.
Vaheta kodukeemia välja looduslike toodete vastu, nagu äädikas, sidrunimahl ja sooda. Keemia jätab isegi pärast korralikku loputamist maha osakesi, mis võivad tekitada allergiat.