Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
15. detsember 2016, 16:28

Pühadetunde loob jõuluehtes kodu

Ehitud kuusepuu ja hubane küünlavalgus on jõulumeeleolu loomisel kindla peale minek, kuid on hulk muidki nippe, mida kodu kaunistades kasutusele võtta.

Iga pere soovid ja võimalused on erinevad, ükski kodu ei peaks aga jõulutundeta jääma. Jagugu võimalusi külluslikult või kasinalt – K-Rauta tootejuhi Aita Meentalo jagatud nõuannete ja nippide hulgast peaks midagi igaüks leidma midagi, mis aitab jõulutunnet luua.  

* Vali üks stiil. Maitsed on erinevad ja jõulumood ei ole kunagi pealetükkivalt ühesuunaline. Seega unusta trendijutud ning vali välja üks ja meelepärane stiil, olgu see siis jõuluklassika, õhkõrn romantika, looduslik etno või pidulik kuldne. Läbiv joon aitab ka väheste kaunistustega luua ilusa tulemuse, eri stiili ehteid, küünlaid jmt kokku kuhjates on märksa raskem seda saavutada.

* Too tuppa potikuusk. Kui suure kuuse jaoks ruumi pole, ei maksa seda iga hinna eest tuppa pressima hakata. Potikuusk võtab vähe ruumi, sellele võib koha leida põrandal või söögilaual, madalal kapil või aknalaual. Kuuse saab paigutada sobiva stiiliga potti või ämbrisse ning ehtida väikeste jõulukuulide või ainult tuledega.

* Meisterda jõulupärg. Ukse- või lauapärja tegemine on jõukohane igaühele, selle töö võib ette võtta ka koos lastega. Kasuta meisterdamiseks näiteks valmis õlgpärga, millele saad lisada käbisid, kuivatatud apelsini, punaseid marju ja kaneelikoort. Kaunistusi on kõige lihtsam kinnitada liimipüstoli või traadiga. Muidugi võid pärja teha kuuse- ja männiokstest või samblast, ka sobib aluseks vahtplastist rõngas, mis soovikohaselt kaunistatakse.  

* Palju küünlaid. Kasuta ühes stiilis küünlaid laudadel, riiulitel ja põrandal. Katsetada võib rustikaalsete küünaldega, valida romantilise stiili ja kasutada läbipaistvatel klaasalustel või valgetes laternates teeküünlaid, rõhutada pidulikkust ja panna kuldsetesse küünlajalgadesse toretsema kõrged lauaküünlad.

* Tuba avaramaks. Kui elutoast avaneb rõdu või terrass, saad tulede ja jõulusisustusega toa näiliselt avaramaks muuta. Kasuta õues näiteks küünlalühtreid, ehteid ja efektset valgustust. Pane suurde läbipaistvasse vaasi elektriküünaldest pusa, mis annab akna taga maagilise efekti. Rõdule sobivad hästi ka LED-kujukesed, mis alati lapsi rõõmustavad: põhjapõdrad, päkapikud vm. Kui toas kasutatakse teeküünlaid, saab sama stiili terrassil jätkata väikeste LED-valgustitega, mis eemalt vaadates jätavad teeküünalde mulje.

* Kasuta käsitööoskust. Kui sulle meeldib teha käsitööd, saad oma oskust rakendada omanäolise jõulukujunduse loomiseks: kootud ja heegeldatud kuuseehete ja samas stiilis tassialuste, kannusoojendajate ja padjakatete-pleedidega saad isikupärase ja kordumatu jõulukodu.

* Meeleolu toataimedega. Klassikaliste jõulutähtede kõrval sobivad jõulutunnet looma ka ratsuritähed, jõulukaktused, amarüllised ja küpressid, viimastel aastatel meilgi jõululillena levima hakanud hüatsindid, aga ka kõik muud punaste või valgete õite või marjadega toataimed. Kasuta jõulumeeleolu rõhutavaid punaseid lillepotte, vasekarva, hõbedasi või valgeid väikseid ämbreid – mis just muu kujundusega passib.

* Jõuluhõngu õue. Kui trepil või terrassil seisab suur suvelillede pott, mis nüüd on tühjaks jäänud, täida see sambla, kanarbiku, kuuse- või männiokstega, sekks võid pista pohli, jõhvikaid, käbisid, õunu, väikseid jõuluehteid. Lillepoti asemel võid õueseade sättida ka punutud korvi või sobivas toonis plekkämbrisse või -vanni. Vajadusel saab ämbritele-vannidele spreivärviga  hõlpsalt vajaliku tooni anda. 

* Lõhnav ja maitsev. Kuhja kaussi või vaagnale jõuluhõngu loovaid suupisteid: õunu, pähkleid, piparkooke, suhkrustatud tsitruselisi. Pista nende vahele ka kaneelikoort, lisa mõned rohelised oksad, punased lehvid ja küünlad. Imetillukeses elamises võib see maitsev ja lõhnav vaagnatäis vabalt olla ka ainus jõulukaunistus.