Ükski elektriseade pole 100% ohutu, isegi kui tegu on LED-lampidest koosneva valgusketiga.Foto: Bob Ricca / Unsplash
Uudised
5. detsember 2019, 07:00

Kas jõulutuled tohivad ööpäev läbi põleda?

Kui hea on pühade ajal palju süüa? Kui kiiresti peaks päkapiku toodud kommid nahka pistma? Kas jõulutuled võivad põleda ööpäev läbi? Siin on vastused neljale pühadega seotud levinud küsimusele. 

Kui hea või halb...

... on jõulutuledel ööpäev läbi õues põleda lasta?

Pimedal ajal on mõnus vaadata aedadesse paigaldatud jõulutulesid. Mõned põlevad isegi päevasel ajal. Ergostali elektrik Hannes Hindpere seda päris õigeks ei pea.

Miks see nii on? Ükski elektriseade pole 100% ohutu, isegi kui tegu on LED-lampidest koosneva valgusketiga. Vanad hõõglampidega jõulutuled tarbivad palju elektrit.

… on, kui pühadeaegne telekava pakub kordi nähtud filme?

Ei möödu ühtki jõulupüha, mil ei saa telerist vaadata n-ö klassikalisi jõulufilme. «Üksinda kodus» ja «Visa hing» on aastatega muutunud lausa osaks perekonnast.

Miks see hea on?

Kuna oled tervet hulka filme nii mitu korda näinud, siis ei ole sul soovi pühi teleri ees veeta. Selle asemel saad hoopis mängima panna jõululaulud ja samal ajal lastega toredaid mänge mängida.

Kuigi kiusatus diivanil vedeleda võib olla suur, on hoopis parem mõte kasutada seda aega trenni tegemiseks. Mine spordisaali, ujulasse või metsa jalutama. See kulub kindlasti marjaks ära, sest pühademenüü saledat joont ei soosi.

... on palju kommi süüa?

Detsember on laste lemmikkuu, sest siis hiilivad akna taga päkapikud, kes sussi sisse kommi toovad. Hambaarst Regina Kuningas-Ott Hanzadenti hambaravist aga hoiatab liigse magusasöömise eest.

Jõulude ajal sööme rohkem, kui muidu. Kas seda tohiks teha? Foto: Aaron Burden / Unsplash.com

Miks see halb on?

Pidev magusasöömine loob lapsele harjumuse ja tahtmise iga päev kommi süüa. Kui pea kogu detsembri vältel on laps harjunud kommi saama, on seda harjumust hiljem raske muuta.

Magusat armastava inimese kehakaal tõuseb ja pealegi soodustab suhkur hambaaukude teket. Ka kuivatatud puuviljad kleepuvad kõvasti hammaste külge ja pikendavad happerünnakut.

Lahendus:

Lase päkapikkudel tuua värsket puuvilja, sest puuviljasuhkur tekitab vähem kaariest kui sahharoos.

Tervisest hoolivad päkapikud toovad teatrietenduse pileteid, mis pakuvad lapsele nii elamust kui ka perega koos olemise aega.

Mitmest osast koosnev lego või pusle, mis iga päevaga täieneb, pakub põnevust.

Hambasõbralik päkapikk või jõuluvana võib tuua kingituseks ka elektrilise hambaharja. 

... on palju süüa?

Nii tavaline on, et pühade ajal liigutakse ema ja isa juurest vanavanemate koju, sealt omakorda sõprade poole. Esimese asjana kutsutakse külalised ju ikka lauda.

Miks see halb on?

City Tervisekliiniku toitumisnõustaja Teele Teder ütleb, et ülesöömine muudab olemise raskeks ning on üks peamisi seedehäirete tekitajaid.

Söögilauast otse magamistuppa suundudes jääb toit seedimata, sest öösel seedimine aeglustub või peatub. Toit läheb kõhus pahaks ja see soodustab halbade bakterite teket.

80% immuunsusest sõltub sellest, mis toimub inimese soolestikus.

Lahendus:

Vahetult pärast põhitoitu ära söö värsket puuvilja. See tekitab enamikul inimestest seedehäireid.

Söö valke ja süsivesikuid eri söögiaegadel. Need vajavad seedumiseks erinevaid tingimusi, põhjustades tundliku maoga inimesel vaevusi.

Enne toidu taldrikule tõstmist küsi endalt, kas see toit teeb mind õnnelikumaks. Proovi ette kujutada, kuidas sa ennast pärast kringlitüki söömist tunned. Kas see on just see, mida oled pikalt oodanud?