Jõulud

President Kaljulaid: austan inimeste usuvabadust (195)

LISA KOMMENTAAR

Njah26. detsember 2016, 23:07
Kes sõnastasid eesti kultuuri? Miks seda kuidagi sõnastama pidi? Eesti kultuur ongi ristisõdijate eelne kultuur, mitte baltisaksastunud 19 saj haritlaste kokkuklopsitud üllitis.
Kuulujutud.26. detsember 2016, 19:43
Eesti rahvale ei ole ju presidendi elukaaslast tutvustatud.Räägitakse,et pidavat teist usku olema.President ei saagi siis ju kirikusse minna,sest mees niikuinii ei tule.Pererahu huvides peab üks alati järele andma.Aga tõesti suur pettumus selles presidendis.Mitte sellepärast,et ta kirikusse ei lähe,vaid mida ta siis tegelikult mõtleb.Ühes intervjuus ta mainis,et keegi pidi ju presidendiks hakkama.See lause iseenesest oli ju täielik ämber.Oleks hea,kui Nestor kellelegi jälle helistaks .Ehk näkkab paremini .See pole küll mingi president.Astugu tagasi.
Nii on 26. detsember 2016, 22:38
Ilves ju ka käis USA saatkonnas kurtmas vastumeelsust selle ääremaa president olla väikese palga eest.. Kaljulaiu väljend "Keegi peab" on seesama suhtumine - tema justkui tõi suure ohvri, et nõustus.
mida veel???26. detsember 2016, 16:37
Kas teist keegi aru ka saab, milleks siin jaurate? Kirikud on puupüsti rahvast täis, jõulutunnelid ja igasugused jõulu üritused, riiklikud pühad lausa.Mõni segane hullumiseni tõestamas, et kohe midagi see ei tähenda ega ole kuidagi aktsepteeritav. Kohe keelaks ära kirikud aga kõrtseid paluks juurde. Vaadake Saksamaad, kuidas seal jõule tähistatakse, on nemad siis mingid usu fanatid? No ei ole ju, need ongi traditsioonid, kellele need valu teevad, minule küll mitte.
Njah26. detsember 2016, 15:04
Me oleme euroopas olnud 10 000 aastat ja see 500a luterlikku kultuuri(arvestades,et katoliiklikust ladina keeles leturgiast me maarahvas suurt midagi aru ei saanud) on ikka suht köömes. Enamikele põliseestlastele jäänud see usk võõraks, pealesunnitud usuks. Kultuur on teater, kino, raamatud, kunst jms. Kultuur võib olla ka täiesti ilmalik nähtus. Tänapäevases postkristlikus euroopas on usk ja kirik suht marginaalse tähtsusega.
to njah26. detsember 2016, 15:53
Mingi niru 500 aastakest? Ainult. Muidugi võõraks. Enamikule inimestest on see jäänud pealesundimisest ja sunnivahendite rakendamisest ikka võõraks, enamik meie inimesi käib praegugi vaarisade moodi ikka hiites palvetamas ning ohverdamas muidugi. Tubli, auväärt kultuuriloolane njah, et sa meile eesti rahva hingeelu nii hästi lahti seletad.
to to njah26. detsember 2016, 20:28
see njah vist küll alles põhikoolis käiv tegelane. Kultuuri definitsioon on eriliselt geniaalne - need raamatud jms on ikkagi vaid väljundid, kajastused. Mis väärtusi need siis tgelase arvates propageerivad? Kas mitte kristlikke, mis on ka loomulik, sest moderne läänekultuur on vaid paar sajandit vana.
Luteri kiriku roll Eesti rahvusliku identiteedi sõnastamisel on siiski mitte marginaalne vaid hoopistükis määrav. Kes sõnastasid eestlaste rahvusliku identiteedi, kes seda propageerisid? Isegi nõukogude ajal räägiti Jakob Hurdast, Villem Reimannist ja teistest rahvuslikku liikumist suuunanud ja vedanud kirikuõpetajatest lugupidaval toonil. Eesti lipust tuleks ateistidel ka loobuda, seegi ju kirikumeestega seotud...
yul26. detsember 2016, 16:17
Jõulud on Vana – Roomast pärit päikesejumala kummardamise püha - Sol Invictus, mille kristlased on püüdnud “ära varastada” ja sellele “oma tähenduse” anda. Saturnalia pühad läksid detsembri lõpus sujuvalt üle pühaks – Sol Invictus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sol_Invictus
http://en.wikipedia.org/wiki/Saturnalia
1.jaanuari pani tegelikult uusaastapäevaks Rooma diktaatorina Julius Caesar 46. aastal enne meie ajaarvamist". Ehk siis sai alguse Juuliuse kalender.
Kristlus hakkas alles 400 aasta pärast aru saama, et peaks Juuliuse kalendri kaaperdama. Nii nagu nagu kristlus on kaaperdanud enamik tähtpäevi. Ja seda kõike müütilise tegelase, Kristuse nimel. Peab ikka vägev usk olema, et olla veendunud, et kõik asjad on seotud Kristusega ja enne ei olnud midagi.
Venemaal algas uus aasta esimest korda 1. jaanuaril alles aastal 1700 (Peeter I käsul). Enne seda algas Venemaal uus aasta 1. septembril ning aastaid loendati maailmaloomisest, mitte Jeesus Kristuse sünniaastast, seega umbes 6000. aasta piirimail nagu judaistidel, jehoova tunnistajatel ja vabamüürlastelgi.
kas sander26. detsember 2016, 15:04
peab silmas välimust--muidugi on ta naisena kenam kui eelmine aga kõned ja väljaütlemised jätavad kõvasti soovida, aina loosungid.
Vanaema maalt26. detsember 2016, 13:09
Mida on siin arutleda lehekülgede viisi. Nagu täna meremehed ütlevad, kui kotermannile meelehead annavad: "kes ei austa traditsioone, ei austa iseennast ega ka teisi". Traditsioone on ju palju teisigi, milles pole usu ega uskumustega üldse seost.Nii, et polegi mõtet päevadeviisi targutada, igaüks elab oma elu ja olgu see nende õigus nii elada kui ise heaks arvab. Minu jaoks on tema aeglane maneer kõnet pidada just omane kirikupapile ja mitte loomulik rahva kõnetamine. Veidi nagu ülepingutatud ja tahta end üliteadlikuna näidata.See EI kirikule hakkaski oma elu elama ja pehmeneb pisitasa jõuluriituste ja küünaldega ringikäies, ei saa aru, mis need siis nüüd on, kui mitte traditsioonid.
penskar26. detsember 2016, 16:45
ma pole kunagi jõuluõhtul kirikus käinud, kas see peaks siis sundkorras ka minu traditsioon olema? Käigu, kes tahavad, aga vihkan sundust. Kui inimestel oleks mõistust, siis arvutaks kirikus olnute arvu kokku, korrutaks kirikute arvuga ja saaks vaid murdosa eesti rahvast. Mis üldine traditsioon see siis oleks?
sander26. detsember 2016, 12:56
meie president on väga kena selle eelmise aferistiga ei anna võrreldagi ja hea ,et ta naisterahvas on
Küss26. detsember 2016, 12:04
Aga miks ateisti puhul eeldate, et tal on kohustus silmakirjalik olla? Miks kristlik kirik ei suuda ateisti sallivalt suhtuda ja tema tõekspidamisi austada? Täiesti silmakirjalik, variserlik suhtumine.
Vastus26. detsember 2016, 12:28
Briti riigipea Elizabeth II on öelnud peale ametissepühitsemist Westminster Abbey katedraalis, et sealt väljudes pole sa iialgi enam sama inimene, kui sinna sisenedes. Nüüd ütlete, et võrdlen võrreldamatut? Aga ei, üks rahvas valib oma riigipeaks monarhi, teine presidendi. Muud vahet polegi. Eesti on olnud ligi 800 aastat kristlik maa ja osa Euroopa kultuuriruumist. Isegi, kui proua Kaljulaid on ateist, ütleb talupojatarkus, et võib -olla siiski, mine tea ja igaks juhuks võiks kindlustada ennast igas vallas. Olen aru saanud , et ajaloo ja kultuurivaldkond pole sellel proual just tugev külg. Ehk võiks mõelda täiendõppele?
26. detsember 2016, 16:15
Paganad ja druiidid tähistavad talvist päikeseseisu ja pööripäeva Inglismaal, Stonehenges.
https://russian.rt.com/foto/343726-stounhendj-prazdnik-foto
https://et.wikipedia.org/wiki/Stonehenge
Küss26. detsember 2016, 10:43
Aga kui järgmine eesti president peaks juhtumisi näit budist olema, kas siis ka eeldavad kristlased, et ta peab kõik nende riitused ja leelotused läbi tegema?
Vastus26. detsember 2016, 11:43
Kristlased ei eelda, et budistist president peaks kristlikud rituaalid läbi tegema. Butisti puhul piisab budistlikest rituaalidest, hinduisti puhul hinduistlikest rituaalidest jne. See, mis religiooseid inimesi enim häiris, oli tõik, et riigi esimene inimene ütles avalikult lahti Taevaste jõudude kaitsest. Aga sümboolselt ütles ta lahti ka kaitsest kogu riigile ja rahvale. Selleks polnud tal mitte mingisugust õigust. Ent oli, mis oli, tehtud olematuks ei tee. Ausalt öeldes on mul sellest naisest lihtsalt kahju.
26. detsember 2016, 12:29
nagu ajalugu on näidanud,ei kaitse need taevased jöud eestit absoluutselt.aastasadu on meid kotitud ja see kottimine jätkub tänase päevani.
to/26. detsember 2016, 12:51
Ehk on süü meis endis? Milleks kaitsta neid, kes avalikult end Jumalast lahti ütlevas?
26. detsember 2016, 13:02
palju neid avalikult lahtiytlejaid siis ikka eesti rahva seas on?ma pole yhtegi nägema ega kuulma juhtunud.ja selleks,et millessegi körgemasse uskuda,pole vaja mööda kirikuid ja synagooge joosta.piisab kui lähed metsa jalutama,looja ilmutab ennast sulle oma loodu näol ka seal.
to/26. detsember 2016, 13:25
Piisab täiesti, kui riigipea seda teeb.
kaitsest? 26. detsember 2016, 16:50
Alles oli uudis, et kuskil Aafrikas vist kukkus kirik kokku, usklikud hukkusid. Estonia pardal oli grupp usklikke lapsi, ka nemad hukkusid. Kiriku uksi on põlema pandud, korjanduskaste tühjendatud, ka muud palvekojad, nagu Piirissaares põlenud. Miks kõikvõimas Jumal siis ei kaitse oma koda ja jüngreid, kui on olemas?
to küss26. detsember 2016, 16:07
Mõned eelistaksid meil jõulutele ja korra aastas kirikus käimistele pigem moslemitele kohustuslikku bairaami (kuu ajalist osalist paastu), rangeid halalli reegleid oma toidu valikul ning valmisamisel, igal reedel mošees käimist, namaasi ja 5 korda päevas Meka poole palvetamist (tegelikult on palvekordi lausa kuus, kuid kõige esimene, koidueelne on vabatahtlik. Selle ärajätmist patuks ei arvata ning ärajätjat ei karistata)
eesti kodanik26. detsember 2016, 08:21
enne usun jumalat ja kuradit kui eesti riiki.
Eestlane25. detsember 2016, 22:21
ei ole usklik rahvas ja suured tänud presidendilt mõistva suhtumise eest. Häid jõule !
to Eestlane?26. detsember 2016, 11:45
Igaüks peaks rääkima siiski enda, mitte kogu rahva nimel.
Loogika25. detsember 2016, 22:18
Rahvaloendusel just küsitakse, mis usku või mis kiriku liige oled. See protsent oli siin eelnevalt mainitud.
Enn26. detsember 2016, 14:08
nonii, Loogika, tõesti ikka küsitakse või? Siis tuleks küsida ka, et kas reformar või kesik. Statistikaameti suur möödalask, kui nii küsitakse.
Kaljulaiu avalduste puhul pole oluline üldse mingi end kirikusse kuuluvatena määratlejate või koguduste toetajaliikmete arv, mis maksuametil peaks teada olema, vaid üldisem ateismi ja religiooni vastandamine. Tegelikkuses selline range piir aga puudub - ka darwinist võib uskuda Looja olemasolu, usklik aga kahelda Piibli tõlgendustes. Kaljulaiu avaldustega ongi nii, et need on selgelt ateistlikud. End kogudustega sidunuist on Eesti elanikkonnas kordades enam neid, kes loevad kristluse läänekultuuri lahutamatuks osaks, samal ajal kui nende side kirikuga on passiivne. Kahjuks solvavad sellised avaldused ka neid.
milles26. detsember 2016, 16:53
see kultuur seisnes, kas mitteusklike tuleriidal põletamises inkvisiitorite poolt ja pestud ajuga rahva juubeldamises?
noo26. detsember 2016, 20:55
inkvisatsioonid olid siiski kiriku poliitilise võimuga seotud. Läänekultuur, eriti see moodsam, andis üldse võimaluse rahvusliku ühtsustunde tekkeks riiki mitte omanud rahvustel, sh eestlastel - varem väärtustati vaid riigirahvusi. Seegi oli ajupesu?
Loogika25. detsember 2016, 17:56
Usklike arv Eestis16% ei ole rahva enamus, vaid pigem vähemus. Enamus, ma pakun välja on ateistid ja materialistid, seega president arvestas enamuse seisukohtadega ja kõik on õige.
to loogika25. detsember 2016, 20:47
aga kui saladus pole, mille järgi Sa selle 16% saad? Rahvaloendusel ju taolist asja ei küsita või mis? Ons see koguduste annetajaliikmete arv? Ristituid on kindlasti enam ja veelgi enam, nagu öeldud, hauataguse elu olemasolusse uskujaid. Nii et EPL ilmnud väide 40-50% elanikkonna seotusest kirikuga tundub usaldusväärsem.
krt.25. detsember 2016, 17:38
lõpetage see jahumine kiriku ja usu teemal, läheb juba nõmedaks.
Eesti naine.25. detsember 2016, 17:37
Ma usun, et meie tark president tühistab Lennart Mere tehtud vea.
Tagasi ENSV-sse26. detsember 2016, 11:53
Ja taastab ENSV kombed. Algus on tehtud.
ema,naine25. detsember 2016, 17:20
Nendele usujüngirtele kirkutes, kes ajavad taga mingeid õigusi ja kohustusi jõuludel kirkusse minna jne... Teile oleks ülesanne hakata rahvast harima, perekonda ülistama ja loenguid pidama teemal: vägivald naiste vastu, vägivald laste vastu ja vägivald meeste vastu perekodnades. See oleks just usujüngite teema korrale kutsuda piibel kaasas. Kes tahab läheb kirikusse, kes ei taha ei lähe. Loodan meie Presidendi arukusele koht kätte näidata neile , kes end liiga suurelt peale ajavad usu teemadega. tegelegu perevägivallaga.
sundkorras26. detsember 2016, 16:55
kirikusse ajamine, on ka vägivald. Kes vägivalda kasutab, kasutab seda kõikjal.
Gert25. detsember 2016, 17:18
Seekordne president on küll sügavalt ämbrisse astunud.Aga võmalik ,et ta kuulub mõnda sekti,mis on luterismi ning meie kiriku vastane.
Olen sügavalt pettunud sel aastal määratud presidendist.Ta ei ole meie rahva juht kuigi ta võib vägagi haritud ja tark olla.Aga selle usu ja kiriku asjaga seoses loodan,et ta astub oma ametikohalt tagasi ning EESTILE valitakse uus kogu rahva president,mitte nõuka aegne ateist.
To Gert25. detsember 2016, 23:33
Eestlased pole väga usklikud, las kõik usuvad seda mida nad tahavad, kaasa arvatud president. Kui sulle ei sobi siis koli Ameerikasse kus on kindlasti rohkem usklike.
Mitteusklik25. detsember 2016, 17:01
Need usujõulude pühad peaks üldse kalendrist välja arvama. Siis kui need jäävad peaks seadusse võtma, et 6 7 jaanuar on ka pühad ja kalendris punane. Miks teistele tehakse siis liiga.
???26. detsember 2016, 10:19
6-7 jaanuar? Aga miks sa lisaks veel arvukatele katoliku kiriku kirikupühadele ei viita? Ja pane muhameedlaste ramadaanid ning bairaamid kah veel otsa. Siis veel budistlikke, toistlikke j.n.. omi kah. Siis oleks kalender puha punased päevi täis. muudkui puhka ja logele (just nagu sõjapõgenikud-pagulasedki), Ainult et kes siis tööd kah teeks?
rahu rahu25. detsember 2016, 16:52
Probleem ei olegi usus, vaid selles, et president, kes lubas olla kõikide inimeste president, ei võtnud kutset vastu, pühadel, mis on paljudele eestlastele pühad.
karlsson25. detsember 2016, 19:16
kullake , see on riiklik kiriklik püha, nii, et meie brüsselipiigal polegi eriti valida
Saarlane25. detsember 2016, 15:29
Ei ole õige väita, et enamus peab kristikke pühasid. Paljude jaoks on see lihtsalt talvine kingituste- puhkamise- söömise - koos olemise püha. On ka võimalus, et tähistatakse talvist pööripäeva, ise panen kirikuaeda lahkunud sugulastele küünla, sest see kirikukoht oli muistne hiiekoht ja seal kasvavad puud on oma rammu ja hingeosa saanud minu eellastelt. Paar aastat tagasi selle kiriku papp võttis maha enamuse hiigeljämedaid puid, tuues õigustuseks, et tema kirik ei paistvat puude tagant välja. Ei aidanud mingi jutt, et need on meie esivanemate hingepuud, sallimatus ja viha olid nii suured. Ma saan aru kui inimene on ateist ja midagi ei usu, kuid miks pole väärtustatud meie oma soomeugri usk, vaid promotakse indoeurooplastest vallutajate poolt imporditud juudi jumalaid? Samaväärselt kristliku kirikuga peaks toetust saama hiiekohtade taastamise fond, jeesukese kõrval võiks siis rääkida Tarapitast, Pekost, draakonist, ilmapuust,kunagisest käibel olnud oma kirjast- ruunikirjast jpm. Milleks promoda ja põlistada võõrvallutajate kultuuri, kui meil on olemas oma, ainulaadne ja kordumatu kultuur?
25. detsember 2016, 15:56
Sõida seenele oma kultuuriga, kus kummardatakse puid, põõsaid ja muid elutuid olendeid!
Kristlastel on elav Jumal ehk universumi looja. Maausuliste kultusobjektid on samuti kõigeväelise looja loomin. Mine ja arene kusagil enne, kui tuled oma rumalaid teadmisi siia avaldama. Karda Jumalat ja ära aja ärakulunud juttu võõrvallutajate kultuurist, ka selle kultuuri loojad on olnud inimesed aga mitte Jumal.
26. detsember 2016, 13:08
önn,et sinusuguseid usufanaatikud eestis vähemuses on,muidu oleks nagu kuskil iraanis vöi saudi-araabias,kus jumalasalgamise eest kividega surnuks loobitakse.hea,et enam me siin euroopas keskajal ei ela,kus lökked ketseritega löömasid,sinusugune kindlasti lisaks veel puid juurdegi.
satanist26. detsember 2016, 15:10
väga õige jutt. kõik kirikud on ehitatud kunagistele hiitele. punkt. nii on.
kirik ei soovi oma jumala kõrvale teisi jumalaid.
25. detsember 2016, 12:50
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Ongi25. detsember 2016, 13:40
Lihtsurelik meie seast
Pööripäev muutus jõuludeks25. detsember 2016, 14:09
Diakooniahaigla on EELK (Eesti Evangeelse Luterliku Kirikui) haigla peamiselt lootusetult haigetele, mitte ilmalik riiklik asutus. Ateistid kardavad surijaid ja surma.
Toivo25. detsember 2016, 12:15
Lõpetage see kiriku teema Kirik riigist lahus ja kõik Kiriku tegelased on silmakirjalikud ja on ainult oma hea elu nautiad Jumalate jutu aeg on möödas haritud inimesed ei ole enam nii pimedad Usk on tohutult inimesi hävitanud Vihkan kiriku tegelasi. Toetan PRESITENTI Ta teeb täitsa õieti KERSTI ÄRA MURDU olen sinuga
Toivole oled25. detsember 2016, 12:29
nõuka ajal saanud ajupesu,mul on sinust kahju,Jumal oli on ja jääb.Miks sa vihakad, kirikutegelased ei ole rikkad ja einaudi nad midagi elu ,ära võta teemal sõna,mida sa ei valda.
Sulle, kes pole saanud25. detsember 2016, 13:26
Mis kristlased on need eestlased, kes massiliselt räägivad karmavõlast? Järeldus ühe teise tänase teema valguses.
!26. detsember 2016, 15:57
Kõige targemad on ikka sellised Toivod, kes ise selle religiooniga kokku puutunud, seda lähemalt näinud ei ole. Vaid ainult nõuka aegseid ateistlikke propagandabrozüüre on lugenud.
26. detsember 2016, 16:12
Piiblit on korduvalt ümber tehtud. Algul oli sees ka reinkarnatsioon, mis hiljem aga võeti välja.
26. detsember 2016, 16:13
Millisest jumalast sa räägid?
akash26. detsember 2016, 17:00
ma nägin ka deliiriumis olles sarvikut, järelikult on olemas. Lapsed nägid kolli jne.?
Toivole25. detsember 2016, 12:46
Jõulud on ametlik riigipüha, Ülestõusmispühad on samuti ametlik riigipüha. Riigi ja kiriku lahusus tähendab seda, et riik ei eelista ühegi konfessiooni kirikut, vaid kohtleb kõiki võrdselt. Aga kui sinusugune vihkaja proua Kaljulaidi toetab, las käia! Ei kadesta teda küll sugugi.
Kombestik25. detsember 2016, 13:44
Ametlik riigipüha on ka Jaanipäev, kas tõesti üle lõkke hüppamine peaks olema kohustuslik kõikide jaoks?
Kombestikule25. detsember 2016, 13:53
Kas tõesti mõtledki nii primitiivselt ? Või on see sinu arvates iroonia? Ebaõnnestunud igatahes.
To 13:5325. detsember 2016, 14:34
Mis ühe jaoks on primitiivne kombe, teise jaoks on vana traditsioon.
pöhjuse leiab alati25. detsember 2016, 19:22
Vanasti oli Jaanipäev , nüüd on mingi seltskond välja mõelnud, et see on Võidupüha. Aga vahet pole, jääb veel jänkide Tänupüha ja Halloveen eesti põlisteks pidupäevadeks kuulutada, siis saab meil lösutavat tankidega ratsaväge kalkunite ja kõrvitsatega toita.
ˇ!26. detsember 2016, 16:02
Mõned eelistaksid meil jõulutele ja korra aastas kirikus käimistele pigem islami kohustuslikku bairaami (kuu ajalist osalist paastu), rangeid halalireegleid toidu valikul ning valmisamisel, igal reedel mošees käimist ja 5 korda päevas Meka poole palvetamist (tegelikult on palvekordi lausa kuus, kuid kõige esimene, koidueelne on vabatahtlik. Selle ärajätmist patuks ei arvata ning selle eest ei karistata)
26. detsember 2016, 16:11
Jaanipäev on vabamüürluse tähtis püha.
Jah25. detsember 2016, 17:17
olen veendunud agnostik, aga seda näen selgelt, et nõukaaegne ajupesu toimib siiani. Käige lahtiste silmadega maailmas ringi ja saate aru, et sellist kummalist olukorda nagu postsovettide hulgas ei ole kusagil mujal.
toivost..25. detsember 2016, 18:18
no25. detsember 2016, 11:24
Lõpetage presidendi kallal närimine. Usk on sügavalt isiklik asi, kes tahab usub, kes ei taha, ei usu.
Aga25. detsember 2016, 12:26
selles ju asi ongi, et president pole litne eraisik, vaid riigi ja rahvuse sümbol. Suuresti muud tähendust parlasmentaarses riigis tal ju pole. Selle proua puhul aga kuuleme vaid nõudmisi, et ei taha Kadriorus elada, ei soovi traditsioone järgida jne. Eks siis on paljudel lihtinimestel ka õigus välja öelda, et neile ta ei meeldi. Igati õiglane ju.
Rahva sümbolist nu25. detsember 2016, 13:45
Rahva üldarv 100%
Usklikke arv 16%
Nüüd mõtle ise, aga25. detsember 2016, 13:50
Rahvaarv 100%
Usklikke arv Eestis 16%, kusjuures õigeusk on esikohal, õigeusu jõulupühao on 7. jaanuaril.
to nüüd mõtle ise25. detsember 2016, 14:22
Väga vale inimesega diskuteerid. Olengi õigeusklik, ent pean mõlemaid pühi ( nagu muide enamus eesti õigeusklikke). Aga asi pole mitte usus, vaid proua Kaljulaidi isikuomadustes. Paraku ilmas igasuguse sharmita, aga äärmiselt nõudlikul ja kapriisel isikul lihtsalt pole seda miskit, mida Presidendi amet eeldab. Loodan, et poole aasta pärast tehakse esimene reitingu uuring. Kardan, et proua võib tulemustest ikka väga üllatunud olla.
Ei ta mõista midagi 25. detsember 2016, 14:40
Kõige hullem, et ta ei tee mingeid enesekriitilisi järeldusi. Ainus järeldus on, et rahvas on loll. Kordab juba praegu mantrat, et tuleb lihtsalt ja arusaadavalt ja palju rääkida. Sellega paljastab oma arusaama, et rahvas on tema arvates lihtsalt alaarenenud, kellele tuleb sada korda ühte ja sama korrata, et ajupesu kohale jõuaks.
14:2225. detsember 2016, 15:00
Sinu isiklik probleem, mida sina tähistad, võid nt ka hanuka lisaks võtta,
minumeelest25. detsember 2016, 17:22
Täidab President om kohust ja seal pole kirjas, et ta peab kirkus käima, nii et rahunege ja tegelege kirkutes vägivallatsejatega perekondades, see töömaa oleks teile paras.
to minumeelest26. detsember 2016, 11:52
Kas sa midagi segi ei aja? Vägivallaga ( ka perekonnas) peavad tegelema õiguskaitseorganid, mitte kirik. Kas meil polegi õigusriik?
Sovetid olete25. detsember 2016, 14:13
Mis te, ateistid, jõulusid peate? Jõulude pidamise keelas Lenin 1917.a. dekreediga. Oli ka Eestis Nõuk, okupatsiooni ajal keelatud.
//25. detsember 2016, 14:37
Osk on oopium rahvale ütles V.I.Lenin.
Karl Marx25. detsember 2016, 14:43
Marx ütles, Lenin kordas. Neomarksistid järgivad oma vaimset isa endiselt.
Riiklik püha ja vaba päev 25. detsember 2016, 14:56
Sovjeedidei tohi Jõule pidada,
aga kui on riiklikud pühad ja töölt vabad päevad,
siis viinuskat viskavad ja vabu päevi veedavad mõnuga!?
tegelikult olid satanistid26. detsember 2016, 11:46
keerutasid taldrikut ja kutsusid vaime välja nagu ajaloolased nüüd julgevad rääkida
malek26. detsember 2016, 16:08
Lenin teatas, et kommunistid ohverdavad jumal Moolokile.
https://en.wikipedia.org/wiki/Moloch
jahbulon26. detsember 2016, 16:10
Lenin kui vabamüürlane oli kristluse suhtes muidugi ateist.
Aga jõulud on oma algses tähenduses paganlik üritus - talvine pööripäev, mis on pühendatud ka Odinile.
valik25. detsember 2016, 10:48
Valik on kristlus või islam 25. detsember 2016, 15:15
Soome riigitelevisoon (YLE) kandis algusest lõpuni üle (kell 11 algas ja kestis mitu tundi) Vatikani jõulumissa Püha Peetruse katedraalist. Pööripäeva ei tähistatud.
to Valik26. detsember 2016, 11:54
Loomulikult, sest soomlased on oluliselt religioosemad, kui pealt välja paistavad.
:)))26. detsember 2016, 16:05
Ega EU on hoopis vabamüürlaste projekt ja kristlust Euroopa ajaloos enam ei mainita!
26. detsember 2016, 16:07
Fašism on klassikalisel kujul katoliku sotsialism. Fašism on vastus demokraatiale ja liberalismile.
moka kobin.25. detsember 2016, 10:39
Meil on valitsus kuulutanud jõulud ja ülestõusmispühad, mis on kindlasti kiriklikud, riiklikeks , sellega on asi paika pandud. Ja juua on pühade aeg mõnus.
valitsus tuli26. detsember 2016, 17:10
usklikele vastu, sellepärast antigi vaba päev, valitsus annab ka raha kirikute ülalpidamiseks, sest väike usklike arv ise seda ei suuda ja nüüd nendele usklikele on veel vähe, tahavad sundida kõiki kirikusse, kuigi kogu rahvas sinna ei mahu. Seega, annad sandile sõrme, tahab edasi kätt saada jne. Ahnusel ja võimuihal pole piire.
hm25. detsember 2016, 10:26
mina ka ei käi kirikus. ei usu jumalat ja see oleks jumala ja kiriku solvamine, kui ma sinna niisama läheksin. Totter on arvamus, et eestlased on nii kohutavalt usklik rahvas - paljud käivad seal traditsioonist . Ja käigu, kui tahavad.
hmmm25. detsember 2016, 11:13
esiteks, räägid islamist või ristiusust? Islam jagab inimesed usklikeks ja uskumatuteks, kuid ristiusus selline vahe tegemine puuudub. Ei ole keegi kusagil öelnud, et kõhklejad või pessimistid ei tohi teenistustel osaleda. Vastupidi, kõik huvilised on teretulnud, ilma kirikus toimuvat teadmata-mõistmata ei saa ju ka otsustada, kas see sobib kellegi tõekspidamistega või mis?
Teiseks Sinu poolt traditsiooniks nimetatud asi tähendab ju tegelikkuses enese teadlikku seostamist kirikuga.
Jats25. detsember 2016, 11:43
See on nüüd küll vale. Olen palju kristlastest usklikega suhelnud, ja on selline liigitamine täiesti olemas, kasutatakse vaid teistsuguseid sõnu- päästetud ja päästmata, jumala laps ja mitte jumala laps jne. Aga kui rääkida lihtsalt kirikusse lubamisest, siis ei ole siis kristlikel ega moslemimaadel suurt vahet, enamikes kohtades moslemimaades võib ka uskmatu mošeesse minna, kui mõningaid käitumise ettekirjutusi täidab...
to Jats25. detsember 2016, 12:31
demagoog oled hea: terminit päästetud kasutavad, kui õigesti mäletan, Jehhoova tunnistajad, ning seda surmajärgselt ellu ärkavate tähenduses.
Islam aga lahutab reaalse inimkonna usklikeks ja uskumatuteks. On vahe?
Varaan I - PärisPeremees25. detsember 2016, 10:18
Sellised madratsid, allaheitlikud, vastutustundetud ilamokad tuleks nagu siil, naelu täis tagauda!
yll25. detsember 2016, 10:11
see on 100% moslemitele mõeldud avaldus----toetan mosee ehitust.KUIDAS ME SELLISE PRESIDENDI JÄLLE SAIME.
Aga25. detsember 2016, 10:34
mind huvitab, kas Eiki Nestor kunagi ka vastutuse võtab selle eest, et ta peale riigikogu ``ämbrit`` ``Kerstile helistas``? Mida me siis kohale määratud proua puhul saime:
keelteoskus-kesine, ajaloo- ja kultuuritundmine - halb, oma institutsiooni olemusest aru saamine - kesine, ja loetelu võiks jätkuda. Ei näe küll kuidagi, et see proua rahvast ühendada suudab. Praegune olukord on just vastupidine. Kurb.
Lammutaja ja vastandaja25. detsember 2016, 14:03
1. Eesti jääb kestma ainult mitmevärvilisena - moslemite sissetungi ja eesti rahva väljasuremise agiteerija.
2.Eestlane on igaüks, kes end eestlasena tunneb - järelikult ka Berliini islamiterrorist, kes esines viie-kuue erineva imega - miks mitte ka eestlasena?
Uskumine on piirang...25. detsember 2016, 09:38
...usuvabadus on olla usust vaba. Mõelda oma ajudega.
Täpselt26. detsember 2016, 17:14
Miks Jumal usklikele mõistust ei andnud? Sellepärast, muidu nad ju ei usuks tema olemasolusse :).
25. detsember 2016, 09:22
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
no ole sa lahke25. detsember 2016, 09:51
minul läks asja eest öeldud sõna emane (käitus lapsega halvasti) modereerimisele ja siin läheb see presidendi kohta läbi??!!
teen järelduse, et tegemist on selle isase vurrulisega kes läbi ei läinud
mõtle25. detsember 2016, 10:10
miks sul läks ja temal ei läinud modereerimisele?
Millisele poolele kogukonnale?25. detsember 2016, 10:02
Türgis võib pool kogukonda olla usklik, Eestis vaevalt mingi protsendike vaimust vaevatuid ja endisi kommuniste, kes kirikus käivad. Meil on õnneks rahvas saanud koolitarkust ja kirikud on isegi pühade ajal pooltühjad. Tavalisel teenistusel istub saalis ainult mõni mutike ja külmal ajal mõni haisev parm.
Ava silmad 25. detsember 2016, 14:25
Jõululaupäeval kell 16 oli Tallinnas Jaani kiriku ukse taga järjekord, rahvas ei mahtunud ära. Aarne Hiob pidas väga hea, mitmetahulise jutluse (põimitud ka päevakajalist).
Rahvavool suundus ka kõrvalasuvasse l Kaarli kirikusse.
ah nii26. detsember 2016, 17:20
ja kogu rahvas, 1,4 miljonit, oli kohal :)?
miks25. detsember 2016, 11:41
varem st. enne selle presidendi tulekut polnud mingit vaidlust kiriku ega usu ümber, kas president ei peaks tegelema muuga kui oma autoritaalsete väljaütlemistega.
Teeline25. detsember 2016, 12:28
Kes selle kirikuskäimiise ümber jahub? Kas president, kes keeldus kiriklikust tänujumalateenistusest, või papid, kes leili läksid ja kuidagi ei suuda alla neelata tõsiasja, et nad ei olegi enam igas pulmas peigmehed.
Dr mõngel25. detsember 2016, 23:48
Naispresident peab soe ja emalik olema. Head topeltstandardid, meespresidendi kohta küll poleks öeldud, et peab soe ja isalik olema. Mine otsi endale emafiguur kuskilt, president on ikkagi president mitte sulle soojaks naerusuiseks emmefiguuriks.
25. detsember 2016, 09:09
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
25. detsember 2016, 12:12
lollid-komsomollid on kodumaa reeturid !
tema astus pankade vastu25. detsember 2016, 08:39
Ja meid on paljaks riisutud, kuivaks pigistatud. Ei…!! Mida tähendab “demokraatia” või “autoritaarne” riik nendele rahvusvahelis hüäänidele? Nad ei hooli sellest! Nad on huvitatud ainult ühest asjast… kas olete valmis laskma ennast paljaks röövida? Jah või Ei?? Kas olete piisavalt rumalad, et vait püsida selles protsessis? Jah või Ei? Ja kui “demokraatia” on piisavalt rumal, et mitte vastu hakata, siis on hea! Aga kui “autoritaarne” riik teab (enam te meie inimesi ei riisu… ei seespoolt. ega väljaspoolt) siis see on halb! Tegelikkuses valitseb raha nendes riikides… nad räägivad vaba ajakirjandusest. Kuid tegelikult on kõikidel nende ajakirjadel üks omanik. Ja see omanik on, igas mõttes sponsor! Ning siis, see sama ajakirjandus kujundab avalikku arvamust.
oiii see on paha25. detsember 2016, 10:00
Oh see on paha kommentaar! Seda sõna pidas onu dolf saksamaal tribüünil etno valge rassi kõnede eksistentsile. Et juhtida tähelepanu suure-Saksamaa üli rassi inimese loomisele ja andidele silitades alpi-atlase inimese heledamat peakesi. Tuues neist välja julguse ja autoriteedi olemust.
Viimaks ometi..25. detsember 2016, 06:49
Keegi nõunik on Kerstile lõpuks seletanud,et Jõulud on nii meil kui kogu Euroopas riigipühad. O tempora o mores!
mitte26. detsember 2016, 17:23
riigi pühad, vaid kõigile vabaks antud päev, et soovijad saaksid kirikus käia, mitte ei peaks tööd rügama.
Arutleja:25. detsember 2016, 06:14
Väljaüteldud sõnad hakkavad elama oma elu.
küll see veidi aja pärast 25. detsember 2016, 03:34
välja tuleb, millist usku see kaljulaid on ja miks ta sinna pukki upitati hämarate jõudude poolt. Siis on kõigil silmad imestusest suured, kardan küll. Siis saame ka vastuse, miks ta eestlaste kirikus isegi jõulude ajal ei käi..
Thule25. detsember 2016, 06:33
Judaismi ühe sekti kultushoone pole mitte kuidagi "eestlaste kirik". Kuidas on juut Jeesus ja 12 tema samast rahvusest kõrbetes redutanud jüngrit seotud Eestiga?
Lugupidamine, proua President, kes mõtleb samamoodi kui enamus eesti rahvast.
to Thule25. detsember 2016, 10:15
Ah et sina ole enamus eesti rahvast. Mania grandiosa?
uudishimu vaevab ka mind25. detsember 2016, 06:33
Aga ootame pingviinide paraadi ära. Vaatame kas seekord on sealiha menüüs.
Päris hea "rahva ühendaja" leiti meile Brüsseli tšinovnikute hulgas. :(((
Eestlaste kirikus???25. detsember 2016, 08:07
Kus selline veel on, kas Jeruusalemmas või õlimäel? Seal ju puha ümberlõigatud, nagu jeesus, vaevalt et eestlased.
loogiline25. detsember 2016, 10:07
tegelikult on kristlus alguse saanud vaarao Ehnatoni usust, 10 käsku ja Meie Isa palve,pühendatud Päikesele on sõna-sõnalt tema omad, hiljem on kristlust edasi arendatud kuid mitte omaks võetud sellel maal
Ohates25. detsember 2016, 14:05
Kuule, loogiline! Külasta pedale Para-Webi foorumi mõnda teist lehte ka. Saad oluliselt targemaks.
Küsin25. detsember 2016, 03:02
Mis ajast on Eesti riik ja selle president kokku laulatatud luterliku kirikuga?
Meil on riigis ka teisi konfessioone (katoliiklased, õigeusklikud, nelipühilased, setsmenda päeva advendistid jne, jne).
Kas jälle uus teema, millega rahvast lõhestada?
EELK juhtivad tegelased ei ole Eesti riigi omanikud ja presidendi otsuste suunajad.
Demagoogia on usuleige eestlase hurjutamine ja hirmutamine a la, et kui tulevad moslemid, mida tel vastu panna on.
Rahvale on pigem vaja anda rohkem teadmisi erinevaist usundeist ja lõpetada ära see islamiga hirmutamine. Äärmuslikud moslemid ei ole hullemad kui kõik teised äärmuslikud fanaatikute kooslused.
njah25. detsember 2016, 03:21
kui oma nahk kannatada saab islamistide käe läbi, siis on muidugi hilja juba. Palju näiteks budhhausulised ja kristlased euroopas pomme panevad? Öh, ök-mök,,
sinu kristlased26. detsember 2016, 17:28
käisid enne moslemiriikides pomme panemas ja tapmas, seda demokraatia ja kogemuste omandamise sildi all, nüüd tuleb taluda kättemaksu.
Panevad mõnuga26. detsember 2016, 21:48
Põhja-Iirimaal olid veel väga hiljuti katoliiklased ja protestandid karvupidi koos.
jälle25. detsember 2016, 03:22
sina kurat pärnust..
oi kas25. detsember 2016, 03:27
eesti riigi propaganda jõuab juba tõesti ka kommentaaridesse, kohalikud trollid või lihtsalt _ollid?
kersti otsib nagu lunastust,25. detsember 2016, 01:46
et jumalateenistusele ei läinud. Käib mitmeid asutusi läbi ja pildil on õnnetu.. nii see südametunnistus piinama hakkab kui peab käskijate käskude järgi toimima.
meie 25. detsember 2016, 01:24
viie25. detsember 2016, 01:30
rikkama riigi hulka. Ikka veel.. :-)
meie juhtide usk25. detsember 2016, 01:34
on kahjuks brüssel, mitte midagi muud.
pettunud presidendis.25. detsember 2016, 01:03
Terve euroopa ägab oma usuvabaduse all, islam ainult astub peale ja vallutab. Jõulud ja kirik on ikka eestlastel koos ja kurb oli näha, et riik ei olnud täna jumaalateenistusel Ise veel ema...
eestlane 25. detsember 2016, 01:15
sööb end verivorsti ja kapsast täis ,mida sa ikka usud ,elu nagu hernes .meie reliikvia on majanduskasv
sööb kõhu liiga täis ja joob Lätist toodud alkot peale25. detsember 2016, 01:21
aga ega see rahvas loll nüüd küll ei ole. Tuim veidi jah aga ole rahul, jõuab praegu väga paljudele kohale, et multikulti on hukatus ja tulnukaid siia pole vaja..
sööb kõhu liiga täis ja joob Lätist toodud alkot peale25. detsember 2016, 01:22
aga ega see rahvas rumal nüüd küll ei ole. Tuim veidi jah aga ole rahul, jõuab praegu väga paljudele kohale, et multikulti on hukatus ja tulnukaid siia pole vaja..
Ehh25. detsember 2016, 07:16
Mis sul majanduskasvu vastu olla saab?
Mul tuli nüüd meelde, et selle eest küünalt ei pannudki, ohh hajameelsust küll.
süsimust iroonia25. detsember 2016, 14:05
meie igapäevast papiümbrikku anna meile tänapäev :D
meie 25. detsember 2016, 01:21
Tädi kersti25. detsember 2016, 00:59
Paanilised tõmblemised religiooniteemadel muutuvad järjest ggrotesksemateks. Kas kadrioru lakeidekarjas leiduks viimaks keegi veidigi arukas inimene, kes otsustaks ometi, milline selle tubli kommunistliku noore suhe religiooni on?
keda ta26. detsember 2016, 17:31
on keelanud kirikusse minna? Miks teie, usklikud, siin lõugate?
saate täna,saate homme ,saate iga päev25. detsember 2016, 00:51
uudiseid kersti kontorist,sest praegu käib arusaamatutele pähe tagumine,kui hea,ilus ja hoolitsev ikka kersti on.Homme külastab lastehaiglat,ülehomme külastab vanadekodu jne jne.
Täpselt nii 25. detsember 2016, 01:31
Seejuures mitte iialgi ei külasta patsiente, vaid ainult juhtkonda.
krt mingu..24. detsember 2016, 23:19
raadio reporteriks vms iganes, presidendiks ta ei sobi.
..25. detsember 2016, 01:04
hea, et mainisid, 25. detsember 2016, 01:15
Mart Helme ongi parim president väiksele eestile.
kas26. detsember 2016, 17:33
Karl Vaino või tema poeg ei kõlbaks, kõik nad Moskvas olnud?
Tegelikult24. detsember 2016, 23:14
absoluutselt ei huvita, millega see proua tegeleb. Imelik vaid, et proua ise ei taipa, et lastehaigla ja diakooniahaigla külastamine lähtub kristlikust traditsioonist viia jõulupühade ajal nõrgematele lohutust. Tundub, et asjad on tal segi nagu pudru ja kapsad. Mis parata, haridus ei tähenda veel haritust.
see krat25. detsember 2016, 03:19
on ise mingi palgaline tüüp, et võib L O L L kirjutada. Minul ei lubatud :-) hahaa
Marfa24. detsember 2016, 23:13
Mina austan seda, et President austab usuvabadust, ja minu mees austab minu austamist ning ämm austab seda, et minu mees austab minu austamist, ja ämma praegune mees austab väga ämma austamist.
Kui saaks24. detsember 2016, 22:49
1 päevagi ilma "selleta"!?
Nigu luupainaja juba :/
kurb24. detsember 2016, 22:28
et Kaljulaid noore inimesena sellist keerujuttu ajab. Tekst meenutab vägagi Vaino Väljast ja A. Rüütlit 1990. aastatel, kui nad olid sunnitud rääkima eestlaste soovist NLiidust lahkuda. Soovitus siinkohal Kaljulaidile: tasub mõelda selle ideoloogi teisele töölõigule paigutamise peale, kes facebookis teravmeelitseb. Alati ja igal asjal on oma põhjus. Kulla Kaljulaid, palun öelge otse välja, miks Teie ei saa Jumalateenistusel osaleda. On mis on, aus tõde on igal juhul väärikam ja mõistetavam kui selline nõukogude aega meenutav keerutamine. Ei tule see põhjus praegu välja, uskuge, pr. Kaljulaid, et see tuleb välja hiljem. Tasub meenutada kuidas president Ilves end keerujutte ajades järjest rohkem sisse mässis.
24. detsember 2016, 22:35
Milline totter küsimus. Kuidas saab inimene jumalateenistusel osaleda, kui ta jumalat ei usu? See ju sama kui sind kohustatakse osaleda kuskilgi sinu jaoks võõra usu toimetustel, millest sinul pole mingit aimu - näiteks moslemite loomade veristamispühal. Kas sulle meeldiks?
//24. detsember 2016, 23:51
küsimus oli siiski, et mis on jumalateenistuste vältimise põhjus. Islamit ei tea, kuid ristiusud ei sea tingimust, et teenistusel osaleja peaks koguduse liige olema. Egas keegi neid reegleid sünnist saati pole teadnud, täiesti piisab ka püsti tõusmisest Jumalasõna lugemise ajaks. Kaasaegne läänekultuur suurel määral ristiusuga seotud ja jagab samu väärtushinnanguid. Ühes kristlikuks põhiväärtuseks, on, muide ka Kaljulaidi korduvalt mainitud tolerantsus kõigi kaasinimeste suhtes. Seega, põhjust ristiusu, või kommunisti keeles Jumala, austamiseks nagu oleks?
Jumalast vale samm.24. detsember 2016, 22:15
President peab olema 24/7 president. Teale sellel perioodil isiklikke asju polegi. Ilves ju ei võtnud isegi mitte puhkust välja. Austas samuti Presidendi institutsioonile ettenähtud kombeid, aga mitte niimoodi, et teen mis tahan, oma asi. Jumala vale lähenemine, kui tahad olla rahva president. Meri ajal olid isegi kõik endised punased kirikus, kes üleöö sini-must-valgeks olid muutunud. Nüüd paistab on kord jumala käest ära.
24. detsember 2016, 22:36
Kord on jumala käest ära? Mis jumal see siis on kes korra käest ära annab?
EV põhiseadus25. detsember 2016, 00:53
§ 12. Kõik on seaduse ees võrdsed. Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu.
Kristlasi ei tohi halvustada 25. detsember 2016, 15:28
Diskrimineeritakse ju kristlasi, ateiste eelistades.
24. detsember 2016, 22:05
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
7.päeva adventist25. detsember 2016, 01:17
Kümme käsku on antud igale inimesele.
Jah...25. detsember 2016, 08:55
..on küll 10-käsku,kas siinsed kommenteerijad käituvad 10-käsu järgi?Piinlik on lugeda,kui salvabalt inimesed kirjutavad.Suur jõulupühade aeg,võiks maha rahuneda ja tolerantselt käituda ja egas haridus anda haritust.Pigem näitab inimese madalat taset ja kui õelda,kurjad olete,kui nii saüiselt kirjutate.Ükskõik mis usku, ei saa ühelegi inimesele peale suruda,kui inimene ise otsustab,et soovib kiriku poole pöörduda,siis nii ta ka teeb.
Tänu 50.a.venevõimule,on paljud eestlased taanduud usust.Arvate,et kõik kes täidavad nn.väljamõeldud kirikus käimise kellegi poolt,on 100%`lt usklikud?Jah,kord või kaks käin isegi kirikus,ei ma ei ole sügav usklik,aga oma sisimas uus,et Jumal on olemas .
Rahulike jõulupühi ja palun olgem üksteise suhtes tolerantsemad!
to Jah25. detsember 2016, 09:29
ja Sinu jutu sisu oleks...? Kui noomimine kõrvale jätta? Selle usust taandumise väite on Peeter Espak EPL-is päris veenvalt ümber lükanud - 40-50% elanikkonnast seostavad end kirikuga.
Jälestan25. detsember 2016, 11:20
sona tolerant ja tolerantsus, see peaaegu nagu see prominentki.
valgustan natuke ilmalikke24. detsember 2016, 21:30
On olemas kümme käsku,neljas käsk ehk laupäevapühitsemise käsk on Saatana õhutusel muudetud pühapäeva pühitsemisrks,piisab muuta kasvõi ühte käsku ja õpetada inimesi sellega harjuma ja ongi inimene Lutsiferi omand,sest kui inimene nõustub Lutsiferi korrektiividega käsus,siis on ta automaatselt ka tema meelevallas ja ise arvab,et on õnnelik Jumala laps,elades lummuses.
24. detsember 2016, 22:39
Kuidas siis suhtuda ellistesse kristlikesse usulahkudesse, kes pühapäeva pühitsevad. Te ju ise kaklete omavahel kas tuleb pühitseda laupäeva või pühapäeva või algas nädal pühapäevast või esmaspäevast või millal see päris õige uskumine on.
Thule, põlgusega25. detsember 2016, 06:38
Ükski juut ei anna mulle mitte ühtegi käsku, 10 rääkimata.
krat pärnust24. detsember 2016, 21:28
ma kummardan presidendi ees maani, kui vaja suudlen ka saapaid ja lähen koos kirikusse kaasa
se-to24. detsember 2016, 21:27
Austagu ka usuvennad minu mitteuskumist
adventist24. detsember 2016, 21:43
Austan,aga vaevalt et moslem su mitteuskumist austab.
24. detsember 2016, 22:07
Arvamus24. detsember 2016, 21:23
Jätke ometi president rahule! Teine veedab oma jõululaupäeva ka tööpostil ja teil ikka ja ainult halba kirjutada. Ei oleks vaja.
Jõulurahu rikkudes26. detsember 2016, 11:39
Ateist veedab alati jõulud võitluses kristlusega, rikkuda ristiinimeste jõulud. Tänavad ja isegi kaubanduskeskused on tühjad, rahvas on kodus jõululauas, aga mõni ikka "töötab", et ennast pildil hoida.
7.päeva adventist24. detsember 2016, 21:11
Kristlased ei tohi iialgi muutuda vagatsejateks ja sallivateks amööbideks,me ei tohi lubada Merkeli poliitikal imbuda Eestisse.
värddd25. detsember 2016, 01:26
oled, midagi sul püha ei ole, kurat pärnust.
24. detsember 2016, 21:08
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
huvitav,25. detsember 2016, 01:27
kuhu sõidavad inimesed?
üx24. detsember 2016, 21:04
Islami usulised lasevad laia kaarega sinu austusele! Naudi seda ohutut elu siin Eestis kuniks su "suur austus" sellele kriipsu peale tõmbab! Igatahes "tänud" sulle selle eest!
No nii!24. detsember 2016, 20:53
President käis jõulumõtisklusel. Pange matsud käima, seltsimehed ateistid. Materdamine on ju teie ainus rõõm. Meie aga tunneme samal ajal rõõmu jõuludest, käime kirikus ja laulame jõululaule. Ning soovime ka presidendile rahulikke jõule.
krat pärnust 24. detsember 2016, 21:11
Mina ei käi kirikus. Aga presidendile soovin ikka häid jõule.
krat-ile24. detsember 2016, 21:30
Ära enam peale võta.
sikk24. detsember 2016, 20:45
Võiks austada kristlikke väärtusi. Arvatavasti ta ei tea, misasjad need on, vaatamata oma mitmekülgsele haridusele.
sikk24. detsember 2016, 20:49
käi potil ära oma usuga
Mann24. detsember 2016, 23:02
Millised on kristlikud väärtused?
Jep25. detsember 2016, 07:25
Seesama 10 käsku näiteks.
Jats25. detsember 2016, 12:04
Ja milline neist kümnest on väärtus millele maailmas, muude religioonide juures sisult analoogi ei ole?
Jats25. detsember 2016, 12:05
Ja milline neist kümnest on selline , millele maailmas muude religioonide juures analoogi ei ole?
Liisa26. detsember 2016, 11:13
Kümnest käsust teavad mittekristlased.kristlastele annab Jumal nende arvates kõik andeks.
Mädanik25. detsember 2016, 00:05
Tänu kristlikele väärtustele on euroopa lootusetult laostunud kolgas.Võõraid peab euroopasse laskma sisse selleks et keegi teeks odavalt tööd ja siis imestame et miks kinnitab islam kanda.
a24. detsember 2016, 20:45
Hakkab pihta jälle see riietuse kallal norimine. Ilusaid Jõule!
kas kord 24. detsember 2016, 20:44
lõppeb see usust rääkimine. Praadige end mikros.
?24. detsember 2016, 20:34
Ilmselt kuulub usuvabaduse alla ka islam ja selle mošeede ehitamine. Isegi kui finantseerijaks on Türgi riik.
Mädanik24. detsember 2016, 20:52
Põhiseadus kinnitab et ka islamil on õigus eestis eksisteerida ilma kellegilt luba küsimata.
krat pärnust 24. detsember 2016, 21:09
Jookse juba islam tuleb.
!!!25. detsember 2016, 00:57
Tore asi on see usuvabadus ja liberalism. Ainult et näiteks Saudi-Araabias on kristliku kiriku või palvemaja ehitamine ränk kuritegu, mille eest selle korraldajal pea maharaiutakse. Aga sündinud moslem, kes islamist ära taganeb ning ristiusku üle läheb kuulub kividega surnukspildumisele. Ja mida siin ongi imestada, sest kui meil on XXI sajand, siis nende kalendri järgi on neil XV sajand. Meie mõistes pime keskaeg. Kuid kas XXI ning XV saavad ikka kuidagi integreeruda ning lõimuda?
Oehh25. detsember 2016, 07:30
Ära puterda, kui kõik oleks PS sees, siis oleks see meetripaksune.
Sel ajal kui meil PS vastu võeti, polnud islamist siin haisugi. Hangi raamatukogust ja loe ükskord läbi, siis ehk .... vähem.
!!!25. detsember 2016, 10:44
Lisan veel. Näiteks Meka linn ja selle ümbrus on uskumatutele, s.o. kristlastele üldse suletud ning keelatud territoorium. Selle rikkuja riskis veel üsna hiljuti oma eluga. Ja kardan, et sedsai on see praegugi. Kas Euroopa ei võiks kultuurilise lõimumise korral selle progressiivse tava sealt üle võtta ning ka Euroopasse islamile keelualad kehtestada? Ja mida suuremad alad, seda parem oleks.
krat pärnust 24. detsember 2016, 21:10
24. detsember 2016, 20:28
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
!24. detsember 2016, 20:36
Maitse üle teatavasti ei vaielda.
moenarrid24. detsember 2016, 22:09