Usside puhul tuleb vastavalt looma kaalule anda ussirohtu ja kümne päeva pärast protseduuri korrata. Foto: Pixabay / Pexels
Lemmikloom
25. november 2019, 11:42

Lemmikute salakavalad kaaslased: mida teha, kui loomal on kirbud, lestad või ussid?

Armsat pereliiget kaisutades ei tule me selle pealegi, et meid varitseb salajane oht. Paraku pole parasiitide eest kaitstud ei ontlikust keskkonnast pärit viisakas loom ega ka inimene. 

Levinud parasiidid lemmikutel on:

  • kirbud
  • täid
  • lestalised
  • sooleparasiidid ehk rahvakeeli ussid

Ussirohi kui profülaktika
Sel põhjusel on soovitatav anda kutsikatele ja kassipoegadele kuni pooleaastaseks saamiseni iga kuu ussirohtu. Kutsikatel on eriti kõrge nakatumise risk, sest nad söövad meeleldi kõike, mis väljas nina ette juhtub. Seda ei saa ka iga kord vältida, sest paljud koerad armastavad maiustada roiskunud kraamiga ja ka teiste loomade väljaheidetega.

Kõige väiksem siseparasiitidega nakatumise oht on tubasel kassil, kuid seda ei saa välistada, sest kassipoeg võib parasiidid saada kaasa oma emalt. Parasiitidega nakatunud loomal võib osa vastseist jääda organismi ootele ning püsida sellises seisundis aastaid. Ootel vastsed aktiveeruvad sobivate tingimuste avaldumisel, saavad täiskasvanuks ja annavad omakorda järglasi, olles nii uue nakkuse allikaks.

Ka inimene pole kaitstud
Vastsete aktiveerijaks võivad olla stress, tiinus ja imetamine. Kui inimene profülaktiliselt oma kassile-koerale ussirohtu ei anna, on üsna tõenäoline, et loom ühel hetkel ussid saab. Ka küülikutele ja närilistele tasub aeg-ajalt ussitõrjet teha – neile on olemas spetsiaalsed ussirohud. 

Kahjuks ei saa ka inimene end loomaparasiitide puhul turvaliselt tunda. Võime saada loomalt näiteks kirbu, sest kirbul on ükskõik, kelle verd ta sööb. Kassiparasiidid üldjuhul tugeva immuunsüsteemiga täiskasvanut ei ähvarda, seevastu teatud liigid, mis koertel parasiteerivad, võivad sattuda ka inimorganismi. Samuti on levinud parasiitidest põhjustatud toksoplasmoos, mis teeb haigeks nii loomad kui inimesed.

Nii ennetad parasiite:

  • Ravim kord kvartalis. Anna täiskasvanud loomale ussirohtu kord kvartalis.
  • Tähelepanu enesetundele. Kui märkad lemmiku isumuutust, kui loom oksendab, tema kõht on lahti või ta ajab karva, mine loomaarsti juurde.
  • Kui ühel on, ravi kõiki. Kui pere lastel või täiskasvanutel on avastatud parasiite, kontrolli ka loomi, ja vastupidi.
  • Kui võtad uue looma, anna ussirohtu nii uustulnukale kui kõigile teistele lemmikutele.
  • Ettevaatust kalaga. Ära anna lemmikloomadele söögiks toorest mageveekala.
  • Pese sageli käsi.
  • Desinfitseeri kodu. Kui kellelgi peres on parasiidid, võta lisaks rohu manustamisele ette ka kodu desinfitseerimine.

Ussid jalutuskäigult

Miks loom pargist ussid saab, vastab loomaarst Janne Orro:
Parasiitide munad püsivad pinnases nakatamisvõimelistena aastakümneid. Nendega on eriti saastunud need kohad, kus on aastate jooksul palju koeri jalutamas käinud: linnapargid, korrusmajade vahelised alad ja muud sarnased kohad. Sealt uue aktiivse nakkuse saamine on väga tõenäoline.

Kutsikatel on eriti kõrge nakatumise risk, sest nad söövad meeleldi kõike, mis väljas nina ette juhtub. Foto: Hilary Halliwell / Pexels

Aita parasiitidega lemmikut!

Mida teha, kui loomal on parasiidid, räägib loomaarmastaja Kelli Samberk (24):
Olen töötanud loomakliinikus ning loomi lähedalt tundma õppinud kaheksa aastat. Selle aja jooksul olen kokku puutunud igasuguste loomadel olevate parasiitidega.

  • Kirpe on näha karvastikus, eriti on need märgatavad looma kammides. Need on pisikesed, halvemal juhul sibavad täpikesed nahal. Sageli kirpudega loomad kratsivad end, sest kirbud närivad valusasti. Sel puhul aitab kirbutõrje turjale ja Indorex-sprei pihustamine ruumi, et parasiidid toas enam elada ja sigida ei saaks, ning usin kodu desinfitseerimine. Hea on looma ka sageli kammida, et kirbu väljaheidet ja surnud kirpe karvastikust välja saada. Pesta lemmikut kohe ei tohi, sest rohi imbub läbi naha verre paar päeva.
  • Usse näed vahel väljaheites või okses, varem on kuulda ka „ussiköha“, mis erineb selgelt tavalisest köhast. Parasiitidest annab märku ka punnis kõht. Usside puhul tuleb vastavalt looma kaalule anda ussirohtu ja kümne päeva pärast protseduuri korrata. Pidevalt tuleb jälgida lemmiku enesetunnet, sest kui loomal on pikalt ussid olnud, võib tekkida sooleummistus – surnud ussid satuvad klombina soolde ning see võib lõppeda väga kurvalt.
  • Lest teeb kõrva mustaks, ja ikka nii, et on paks kiht mustust. Kui seda vatitikuga klaasile panna, eristab terav pilk mustuse lestast. Kõrvalestast saab lahti, kui panna turjanahale Strongholdi. Kui lest ei allu ravile, tuleb minna kliinikusse kontrollima, kas nakkus on kaasa toonud pärmseene. Samal ajal parasiiditõrjega peaks iga päev looma kõrvu puhastama kõrvapuhastusvahendiga ja mustust kõrvast välja masseerima. Surnud lestast areneb samuti kiirelt pärmseen.

Ära karda pöörduda loomakliinikusse, et saada professionaalset abi! Alati ei saa ega tohi iseendale lootma jääda.