VÄIKE FRITZ: Mullu 3. novembril Berliini loomapargis sündinud jääkarubeebi sai nimeks Fritz. Pilt on tehtud 12. jaanuaril.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
2. veebruar 2017, 04:00

Berliini loomapargis sündinud jääkarubeebi sai nimeks Fritz (6)

Ida-Berliinis loomapargis (Berliner Tierpark) tõi seitsmeaastane jääkaru Tonja mullu 3. novembril ilmale kaksikud pojad. Neist üks suri varsti pärast sündi. Teisele korraldasid Berliini meediaväljaanded nimekonkursi, millele saabus üle 10 000 ettepaneku.

Teisipäeval kogunenud seitsmeliikmeline žürii, mida juhtis loomapargi direktor Andreas Knierim otsustas, et homme kolme kuu vanuseks saavale jääkarubeebile pannakse nimeks Fritz, mis oli 19. sajandi lõpust kuni Teise maailmasõja alguseni üks armastatumaid mehenimesid Saksamaal.

Lõppvooru jõudsid Fritzu kõrval veel Bolle ja Kolja. Direktori sõnul on ta valitud nime üle väga õnnelik, sest see on lühike ja lööv ja jääb ka välismaistele külalistele hästi meelde.

Fritz on ainus selles loomapargis viimase 22 aasta jooksul ellu jäänud jääkarubeebi. Tema sünd meenutab maailmas ülikuulsaks saanud Knutti, kes tuli ilmale Lääne-Berliini loomaaias (Zoo Berlin) 5. detsembril 2006.

Kuna ema ta pärast sündi hülgas, siis kasvatas jääkarupoisi üles hooldaja Thomas Dörflein, kes suri samuti ootamatult 22. septembril 2008. Tänu Knuti tohutule populaarsusele sai Berliini loomaaed miljoneid eurosid lisatulu. Piletimüügi kõrval kasvatas sissetulekut Knuti suveniiride ja litsentside müük.

Knut kukkus 19. märtsil 2011 loomaaia külastajate silme all kividelt vette ja uppus. Lahkamisel selgus, et tal oli ajupõletik.

Patoloog Claudia Szentiksi sõnul oli mitu nädalat kestnud raskekujuline haigus looma aju sedavõrd kahjustanud, et Knut oleks varem või hiljem igal juhul surnud.

Loomakaitsjad süüdistasid nelja-aastase Knuti surmas loomaaia personali, kes panid noore jääkaru vastu tema tahtmist elama koos kolme vanema emase jääkaruga.

Sunnitud kooselu tekitas loomakaitsjate arvates Knutis stressi, mida ta lõpuks enam taluda ei suutnud. Patoloog lükkas need etteheited tagasi. Ta rõhutas, et lahkamisel ei leitud kroonilisest stressist vähimatki märki.

VÄIKE FRITZ: Mullu 3. novembril Berliini loomapargis sündinud jääkarubeebi sai nimeks Fritz. Pilt on tehtud 12. jaanuaril. Foto: Reuters / Scanpix