Foto: Foto: metsikaed.wordpress.com
Kodu ja Aed
13. veebruar 2017, 22:17

AIABLOGI! Miniatuurne ökosüsteem purgis

Blogi Metsik Aed õpetab valmistama terraariumit. Miniatuurne ökosüsteem kaunistab igat ruumi ning sobib hästi ka kingituseks. Terraariumi hooldamine pole keeruline, sest kinnises anumas kasvavaid taimi ei ole vaja väga tihti kasta. 
Foto: Foto: metsikaed.wordpress.com

Lase fantaasial lennata! Võib luua taimekooskuse, kuhu kuuluvad sarnase välimusega taimed, kombineerida erinevate värvidega või grupeerida taimed päritolumaa järgi. Aianduspoodide valik on lai ning igaüks leiab sealt endale kindlasti sobilikud taimed. 

VAJA LÄHEB:

läbipaistvat klaasist/plastikust anumat

istutusmulda

puusütt

sammalt(mitte metsast!) või dekoratiivseid kivikesi

savigraanuleid, terrakotast potikilde või samas suuruses(1-3 cm läbimõõduga) puhtaid kive drenaažiks

kaunistuseks suuremaid kive, lihvitud klaasikilde või kujukesi

niiskuse- ja soojalembelisi taimi

kääre

toidukilet

veepritsi

pinsette objektide purki panemiseks (valikuline)

lusikat kaevamiseks(valikuline)

A3 paberilehte ainete väiksemasse anumasse panemiseks(valikuline)

Foto: Foto: metsikaed.wordpress.com

Vali kinnisesse terraariumisse sobilikud niiskuselembelised taimed. Ei tasu väiksesse nõusse 10 erinevat taime külg-külje kõrvale istutada, sest siis ei jagu kõigile piisavalt valgust ning toitaineid. Olenevalt kasvupinna suurusest on soovitatav valida 2-3 taime. Tee kindlaks, kui suureks sinu valitud taimed kasvavad, et nad anumasse ka hiljem mugavalt kasvama mahuksid. Kõik oleneb sinu soovidest ning eesmärkidest.

Foto: Foto: metsikaed.wordpress.com

Sobilikud niiskuse- ja soojalembelised taimed: Adiantum (Adiantum), helksiine (Soleirolia soleirolii), pitslehik(Fittonia verchaffeltii), täpplehik (Hypoestes phyllostachya), sulgaspar (Asparagus setaceus),väikeseleheline piilea(Pileamicrophylla), jalglehine sõrgköis(Syngonium podophyllum), pesaraunjalg (Asplenium nidus), sarvsõnajalg(Platycerium) jne. 

Tee kindlaks, et sul on kõik vajalikud materjalid käepärast. Huvitavaid klaasnõudis leiab sisustus-või teise ringi poodidest. Samuti võid anda mõnele vanale kapinurgas seisvale purgile uue elu. Alustuseks pese nõu hoolikalt puhtaks, sest liigset õli, patogeene või muid lisaaineid ei ole kinnisesse keskkonda vaja.

1. Esimeseks kihiks pane anumasse savigraanuleid või 1-3 cm läbimõõduga kive. Drenaažikiht(vähemalt 3 cm) on vajalik, sest troopilised taimed ei talu seisvat vett.

2. Järgmisena lisa kiht sütt, mis imab endasse terraariumis tekkida võivad keemilised ühendid ning hoiab seega keskkonna puhtana. Söekihi võib ka ära jätta, kuid siis peaks kastmisseks kasutama ainult destilleeritud või allikavett, kuna kraanivee kasutamine soodistab liigse kaltsiumi kogunemist.

3. Seejärel tuleb mullakiht, mis võiks olla samuti vähemalt 3 cm paksune. Kuldreegliks on, et drenaaž koos söe ja mullaga moodustaksid maksimaalselt kolmandiku anuma kõrgusest. 

Foto: Foto: metsikaed.wordpress.com

4. Võta taimed ettevaatlikult pottidest välja ning mudi õrnalt mullapalli, et liigne muld juurte küljest ära tuleks. Lusikat või sõrmi kasutades kaeva soovitud kohtadesse terraariumis lohud ning istuta taimed sinna sisse. Püüa vältida täiesti anuma külgede lähedale istutamist.

6. Seejärel lisa dekoratsiooniks suuremaid kive, objekte, kujusid ning sammalt või värvilist deko-kiviklibu. See on sinu miniatuurne ökosüsteem, disaini seda oma maitse järgi. :)

7. Kasta ning sprei taimi vähese veega. Kuna tegemist on kinnise süsteemiga siis terraarium ei vaja nii palju vett, kui teised toataimed. Kata klaas toidukile, läbipaistva kaane või plastiktükiga.

Terraariumi võiks asetada pigem poolvarjulisse paika, kuhu otsene päike peale ei paista, kuna muidu võivad taimed, kes oma loomulikus keskkonnas on harjunud puude varjus kasvama, põletuse saada.

Foto: Foto: metsikaed.wordpress.com

Edaspidi jälgi terraariumis toimuvat ning kasta ja väeta vajadusel. Mõnikord piisab, kui kasta kõigest iga paari kuu tagant. Arvesta taimede soovidega ning leia sobiv kastmisrütm. Alusta näiteks paari lusikatäie vee lisamisega ja pritsimisega iga paari nädala tagant ning jälgi, kas see on piisav või tuleks lisa anda. Kui aga näed, et vesi hakkab drenaažikihti kogenema tuleks kastmisega kindlasti vahet pidada. Kui seintele tekib liigne kondentsvesi tuleks kaant mõnda aega lahti hoida. Kui juhtub, et mõni taim täielikult ära sureb, tuleks ta kohe terraariumist eemaldada. 

Vaata blogi lähemalt SIIT