Foto: Foto: sujuvalt.blogspot.com
Tee ise
6. märts 2017, 22:31

BLOGI! Heegelda peapael

Blogist Sujuvalt leiad kolm põnevat õpetust, kuidas heegeldada kevadeks stiilset peapaela. Vaata järele!  

  


Tõmba mütsi asemel juustele hoopis peapael! Suurepärane hobusesaba ja krunni kandes, aga ka lahtiste juustega ei lähe soeng sassi või luduks nagu muidu mütsiga. Seda ei pea ju isegi peast ära võtma!
Pean nentima, et kudumisele eelistan alati heegeldamist. Esimese puhul olen ehk lihtsalt vähem praktikat saanud, aga seda viga annab ju alati parandada :)


Peapael on mu lemmik juuksevidin lisaks juuksekummile. Igapäevast bad hair day'd on väga hea ühe armsa paepaelaga kaunistada. Olgu see siis õmmeldud (nende õpetusi on mul ka paar tükki varuks ;)) või muul moel valmistatud. Villasest lõngast heegeldatud või kootud isendid sobivad muidugi eriti hästi just õue minekuks, aga puuvillane lõng ei tohiks küll ka toas pead higiseks ajada :D Seega materjalivalik on täitsa nii, kuidas vaja.
Olen olnud usin ja kolm erinevat peapaela valmis heegeldanud. Enda lemmik on eriti värvilt, aga ka tegumoelt oranž lipsukesega. See kohe nagu hüüaks "hello, foxy!" :))

PS! Vabandan heegeldusspetside ees, kui õpetustes valesid sõnu kasutan. Paberid puuduvad :)

Vindiga soonik



See vahva muster näeb välja nagu kootud soonik, aga on siiski heegeldatud. Peapael ise on ka väga lihtne - tavaline sirge heegeldis, millele on viimistlusel vint sisse keeratud.
Heegelda u 8 cm laiune ahelsilmuste rida.
Teisest reast alusta kinnissilmustega, millega heegelda töö lõpuni.
Kolmadast reast võid alustada sooniku heegeldamist. Selleks heegelda läbi eelmisel real tekkinud tagumise aasa. Tehes seda igal real, jääbki esimeste asade rida sooniku triipu moodustama.


Heegelda ridu just nii palju, et pael sobiks sinu pea ümbermõõduga. Lõpeta rida ja peida lõngaotsad. Keera heegeldatud ribale üks keerd peale ja õmble või heegelda otsad omavahel kokku.


Lisa lihtsa paela kaunistuseks nööp või pross.

Lips ette




Selle peapaela puhul kasutasin koe loomiseks lihtsat kinnissilmust. Oluline on siinjuures hoopis kuju, mida peab kahandamiste ja kasvatamistega looma. Alusta peapaela ühest lipsu otsast või heegelda tagant poolt alustades kaks osa, mis saab kokku õmmelda.


Viimase varinadi puhul loo ühe tüki jaoks 12 silmust ja heegelda kinnissilmustega 24 rida. Kahanda igal real ühe silmuse võrra kuni saavutad 6 silmust, heegelda 12 rida, kahanda ja lõpeta.
Teise tüki jaoks loo 12 silmust ja kahanda järgmisest reast alates 6 silmuseni. Heegelda 10 rida ja kasvata töö taas 12 silmuseni. Heegelda 11 rida, kahanda 6 silmuseni, heegelda 12 rida, kahanda ja lõpeta. Ühenda kaks tükki omavahel kokku, seo kitsamatele otstele sõlm peale ja ongi valmis. Sellisel moel tekib lipsuke ühele poolele, mitte keset otsmikku :) Pea taha jääb samuti kitsam osa.


Meremehe sõlmitud



Kolmas on kõige keerulisem, nii mustri loomisel kui ka kokku sõlmimisel. Siiski pole siin midagi ületamatut :)
Kõigepealt tuleb heegeldada 100 ahelsilmust. Uuel real heegelda üks ahelsilmus ja jätka vaheldumisi - kinnissilmus ja ühekordne sammas, kinnissilmus ja ühekordne sammas ... Järgmisel real tee vastupidi - kinnissilmusele heegelda ühekordne sammas, ühekordsele sambale aga kinnissilmus. Täpsem õpetus nt SIIN
Aga muster on iseenesest põnev, veidike teistmoodi kui lihtsalt kinnissilmuseid uhada. Minu kirju lõnga puhul muidugi ei saa sellest mustrist eriti midagi aru :)
* Sama mustriga tegin ka rullsalli, mis sai nüüd ka fliisist sisu sisse, muutus eriti soojaks kaeluseks ja läks juba isadepäevakingiks!
Heegelda kokku 4-5 rida ja kokku heegelda kaks pikka riba.
Sõlmi need omavahel põneva sõlmega kokku. Joonis selleks on siin:


Nüüd õmble heegeldiste otsad omavahel kokku, soovi korral õmble kokku ka ribade servad. Sel moel on kõrvad ikka ilusasti soojas!


Vaata blogi lähemalt SIIT