Eriti suusareisile minnes peaks olema piisava kindlustuskaitsega reisikindlustus sõlmitud, sestsuusamägedel võib juhtuda kergemaid või raskemaid õnnetusi.Foto: Bulls
Nipid
9. märts 2017, 17:01

Spordireis eeldab kindlustuse lisakaitset

Tavaliselt tähendab reisikindlustus tervisekindlustust, mis hüvitab inimese ootamatu haigestumise või õnnetusest tingitud tervisekulud. Peale selle saab reisikindlustusele soovi korral juurde osta pagasi- ja reisitõrkekindlustuse.

„Enne reisi peab aja maha võtma, mõtlema reisi iseloomule ja enda vajadustele ning ebameeldivuste vältimiseks põhjalikult tutvuma kindlustuslepingus toodud tingimustega,” soovitab Seesami reisikindlustuse tootejuht Jonatan Jõks. „Kõige olulisem on mõelda soodsast hinnast kaugemale ning tutvuda täpselt reisikindlustuse tingimustega juba enne lepingu sõlmimist. Õnnetus toimunud, on hilja avastada, et kindlustuskaitse tingimused on kitsamad kui eeldati,” lisab Jõks. Nii võib juhtuda, et inimene ei olegi kõige vastu kindlustatud või oleks pidanud krediitkaardiga kaasneva kindlustuse rakendumiseks reisi eest teatud ulatuses tasuma sama pangakaardiga.

Suusareisile, surfama või mõnd muud spordiala välismaale harrastama minnes tuleks kindlasti osta lisakaitse. Ka Swedbanki varakindlustuse valdkonnajuht Kaspar Kaur soovitab hoolega läbi mõelda, mida on plaanis reisil teha. „Näiteks tavaline reisikindlustus ei hüvita tavaliselt aktiivsest sportimisest põhjustatud õnnetusjuhtumi kulu, mida on võimalik katta lisakaitsega. Aktiivsete tegevuste puhul, nagu näiteks osalemine treeninglaagrites või võistlustel tasub kindlasti kaaluda lisakaitse ostmist. Kui plaanite minna suusapuhkusele ja rendite suusavarustuse Eestis või välismaal, tasub kindlustusandjalt küsida renditud varustuse kaitse, sest üldjuhul pagasikindlustus seda ei paku,” soovitab Kaur.

Tema sõnul on ülivajalik kindlustusandjalt üle küsida ka see, kas leping hüvitab ettenägematud ja ootamatud kulud praegu maailmas toimuva osas (terrorism, rahvarahutused, pommiähvardused). „Kui reisikindlustuse välistuste seas on kahjud, mis on seotud selliste sündmustega nagu terroriakt, streik, riigipööre, sõjategevus või loodusõnnetus, siis tasuks valida teine kindlustus, kus neid välistusi ei ole,” tõdeb ta.

„Perega reisides peaks reisikindlustuse vormistama kõikidele pereliikmetele ning jälgima, et kehtiva kindlustuskaitse summa oleks piisavalt suur, et katta vajadus korral kõigi pereliikmete reisikulud või meditsiiniabi,” lisab Seesami reisikindlustusspetsialist. Enne lepingu sõlmimist on kasulik veenduda, et õnnetuste ja haigestumisega seotud arstiabi ja transpordikulude hüvitise määr oleks võimalikult suur, sest kunagi pole võimalik ennustada, kui kalliks võib mõni väike õnnetusjuhtum reisil osutuda ja kui kulukas on inimese Eestisse tagasi transportimine. Elu on näidanud, et teinekord võivad need kulud ulatuda lausa astronoomilistesse kõrgustesse.

---

Meelespea

*Reisikindlustus tuleb sõlmida enne reisile asumist.

*Kui reisil olles plaanitakse tegeleda kõrgema riskiga tegevustega, nagu näiteks skuutriga sõitmine, peab valima kindlustust ostes kõrgema riskiga kindlustuskaitse. Kõrgendatud riskiga tegevused on tali- ja veespordialad.

*Kindlustusandjal ei ole hüvitamise kohustust, kui õnnetuse toimumisele aitas kaasa joobeseisund.

Allikas: If Kindlustus