Talveriided kappi, kevad tuleb!Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
24. märts 2019, 08:56

Saada talvegarderoob puhkusele

Kuidas pakkida mantlid ja saapad, et need ka sügise saabudes värsked oleksid? Meie teame!

Üks talv on kohe jälle üle elatud ning talvised vatid ootavad pääsu suvekorterisse. Ühtlasi on hea oma riided kriitilise pilguga üle vaadata. Sorteeri välja vanad, suureks või väikseks jäänud riided ja anna üleliigsed jakid-joped-mantlid ära. Võta töö kohe ette, siis on hiljem mureta!

1. Kõik puhtaks

Kõige olulisem on riided enne kokkupakkimist puhtaks pesta. Silmale nähtamatud plekid võivad suve jooksul süveneda ja plekki ei saagi enam sügise saabudes kangast välja. Seega, kõigepealt vii ülerõivad keemilisse puhastusse või pese need ise ja alles siis pane suveks kappi peitu. Sedasi on lihtsam neid sügisel uuesti kasutama hakata.

2. Riputa ja voldi

Voldi kokku:
Kampsunid. Riputamise asemel voldi need kokku ja paki kaanega plastkasti või riidest kotti. Raskemad kampsikud pane allapoole, õrnemad esemed peale – nii ei pulstu need ära. Kampsunite vahele jäta ka õhku, et ei tekiks hallitust ega kopituslõhna.
Villased mantlid, joped ja kunstnahast kasukad. Tühjenda taskud.

Riputa: 
Karusnahast kasukad. Nii hoiavad need vormi ja saavad tuulduda.
Jakid. Vali nende riputamiseks pehmendustega või laiade haaradega riidepuu.
Püksid ja seelikud. Voltide vältimiseks riputa püksid üles säärest või vöökohast, seelikud alati vöökohast.
Pluusid. Neile vali puidust või plastist riidepuud.

Ühegi riideeseme riputamiseks ära kasuta traadist riidepuid.
Kui rõivaesemele on lisatud riputusaasad, mida saab kahelt poolt üle riidepuu kokku panna, kasuta neid, et kanga raskus ei venitaks rõivast välja.

3. Hirmuta koid ja muud mutukad

Riidekoid armastavad pimedust ja vaikust. Nad ei tülita riideid, mida tihti kantakse, ega vaipkatteid, millel palju käiakse. Seega hoia puhtust ka nurgatagustes! Kui kord nädalas tolmuimejaga vaibad üle käid, siis eemaldad koide munad ja vastsed seda endale teadmatagi.

Kuigi koid puuvilla ega polüestrit ei söö, puhasta ka need hoolikalt, kui säilitad neid koos villasest kangast riietega. Muidu satuvad koivastsed ikka villa juurde. Kui leiad kangalt koimärke, siis triigi rõivas üle. Triikimiskuumus hävitab putukate munad ja vastsed. Sama teeb ka sügavkülmutamine.

Tee ise putukahirm:

  • Putukad hoiab kapist eemal ürdikotike.
  • Vali sinna näiteks kuivatatud rosmariin, piparmünt, tüümian, nelk, pipar, eukalüpt ja ženšenn. Lisa kuivatatud sidrunikoori, lavendlit või seedripuuõli.
  • Värskenda koti sisu iga paari kuu tagant ja naudi puhtust ning mõnu- sat lõhna kapis.

4. Kas kotti või karpi?

Kilekott. Keemilisest puhastusest saadud kilekottides riiete säilitamine pole hea mõte, sest nii võivad kanga- kiud ära kuivada ja riided muutuvad kollakaks.

Vaakumkott. See on populaarne valik! On ju mugav, kui riided ei võta palju ruumi. Samas arvab osa riidetööstuse eksperte, et riided peavad hingama ka suvepuhkusel olles. Vaakumkott seda ei võimalda.

Suur kaanega plastkast. T-särgid, teksad, villased kampsunid ja polüestrist riided võivad olla plast- kastis lausa mitu suve. Läbipaistva plastkasti pluss on see, et näed läbi kasti, mis seal sees on. Riide eduka suvitamise eeldus on, et paned igasse kasti ühesugused materjalid ja jätad kasti ka õhku.

Pappkast. Papp on happeline ja liim, mida see üldjuhul sisaldab, meelitab ligi putukaid. Parem langeta otsus millegi muu kasuks.

5. Jahedasse, kuiva, pimedasse

Riiete puhkama saatmisel pea meeles, et nad vajavad jahedat, puhast, kuiva ja pimedat kohta. Muidu nad värskena vastu ei pea. Otsene päikesevalgus ja kõrge temperatuur suvel võivad talveriietele lausa saatuslikuks saada.

6. Saabaste seljad sirgu

Sügisel kapist võetud kõrge säärega saapad võivad välja näha, nagu oleksid need tulnud läbi tulest ja veest: kokkuvajunud, vormist väljas ja kortsus. Nii juhtub jalatsitega, mis ei saa enne kappi peitmist korralikku ilukuuri.

Korrasta jalatsid nii:
1. Puhasta saapad niiske lapiga.
2. Töötle neid hea nahakaitsevahendiga ja löö läikima.
3. Kõrge säärega saabastesse pane saapavormid. Leiad need jalatsikauplusest. Kodune alternatiiv on panna saapasäärde plastpudelid, kokkurullitud ajalehed või vahtplastist treeningnuudlid. Võid õmmelda ka silindrilised vatiiniga täidetud kotid. Ära suru saapasääri väga täis, sest need võivad välja venida.
4. Lühemate saabaste sisse topi õrnalt majapidamispaberit või ajalehti. Nii püsib ka nende vorm.
5. Paki saapad plastkasti. Tee seda nii, et paned iga saapapaari vahele kangatüki.