Nutikad võtted toovad lemmiku kiiremini koju tagasi.Foto: Snapwire / Pexels
Lemmikloom
20. mai 2019, 05:34

Mida teha, kui lemmikloom on kadunud?

Kadunud lemmiku leidmiseks ja jooksupanemise ennetamiseks on palju võimalusi.

Kui avastad, et loom on kadunud, siis esmalt käi läbi kodu ümbruskond. Küsitle naabreid ja usutle ka õues mängivaid lapsi, sest lapsed märkavad loomi tihti paremini kui täiskasvanud. Kleebi tänavapostidele ja kohalike poodide teadetetahvlile kuulutused looma kirjelduse ja pildiga, kuid ära unusta neid maha võtta, kui loom on leitud.

Väga palju võib lemmiku leidmisel abi olla meediast. Kuuluta Facebookis ja foorumites ning sirvi varjupaikade kodulehekülgedel olevaid pilte kinnipüütud loomadest. Pane kuulutus ka ajalehte ning helista raadiosse. Parimad tulemused on saadud Elmari raadios kuulutades.

Kõige tähtsam on mitte alla anda. Loomad on leidnud tagasitee koju ka pärast pikemat ringirändamist.

Kui uitama läks kass

Kassid ei lähe tavaliselt kodust kaugele, vähemalt mitte esimese hooga. Uuri läbi kõik kohad, mille alla või sisse kass võib olla end peitnud. Tõsta pilk ka taeva poole, võib-olla istub ehmunud kiisu puu otsas või katusel. Ära heitu, kui kass su kaeblike hüüete peale kohale ei jookse – hirmunud loom ei pruugigi reageerida. Korda otsingut õhtul, kui õues on vaiksem. Kui kassi ei õnnestu välja meelitada, siis jäta õue tema lemmikmaiust ning tuttavaid asju, millel on tema jaoks turvaline lõhn. Äkki ta tuleb ise tagasi.

Kui jalga lasi koer

Teata koera kadumisest politseijaoskonda ning taksofirmadesse. Politseipatrullid ja taksojuhid sõidavad palju mööda tänavaid ringi ning neile võib kadunud loom töö käigus silma hakata.

Jooksus lemmikut aitab peremehega kiiremini kokku viia registreeritud kiip. Foto: IPet Photo / Unsplash

Et loom ära ei kaoks

Kiibista oma lemmik ning ära unusta kiipi ka registreerida! Viimast saad teha näiteks riigiportaalis. Loomakliinikus või varjupaigas on registrisse kantud kiibi kaudu võimalik tuvastada leitud looma omanik.

Infoga kapslid ja kettad. Pea igas lemmikloomapoes on müügil väikesed kapslid või kettad, mida kinnitada lemmiku kaelarihma külge. Kapsli sees on paber loomaomaniku andmetega, kettale saab andmed graveerida.

Pawfinderi medaljon. Pawfinder on kaelarihma külge kinnitatav pisike medaljon. Kui viibutad selle juures oma nutitelefoni, ilmuvad ekraanile looma kiibi andmed. Tänu sellele saab leidja kohe loomaomanikuga ühendust võtta. Medaljoni saad tellida internetist.

Koerte jälitusseade Canese. Seade toimib nagu koera isiklik telefon, millele helistades saad sõnumiga vastu kaardilingi. Selle saad avada nutitelefonis, tavalises ja tahvelarvutis. Saadud sõnumis näed koera asukohta, liikumiskiirust, suunda ja aku laetuse taset. Telli see veebilehelt canese.ee.

Ümbritse aed raadiopiirdega. See on elektrooniline seade, mida kasutatakse lemmiklooma liikumise piiramiseks. Kui koer üritab lubatud liikumisalast väljuda, reageerib rihmal olev vastuvõtja juhtmes olevale raadiosignaalile ning annab koerale endast märku helisignaaliga. Selle eiramisel saab lemmik ebameeldiva, ehkki ohutu impulsi. Särtsu saab koer tavaliselt vaid mõned korrad raadiopiirde kasutusele võtmise alguses. Enamasti õpib koer kohe reageerima helisignaalile ning püsib lubatud liikumisalas. Uuri lisa raadiopiire.com.

Nutikad võtted toovad lemmiku kiiremini koju tagasi. Foto: Snapwire / Pexels

Ringirändamine on ohtlik

Miks lemmikud iga hinna eest kodus hoida selgitab Varjupaikade MTÜ juht Triinu Priks:

«Koera ja kassi tänavale sattumisel on neile kõige suurem oht autod. Teisipidi on nad aga ise suureks ohuks autojuhtidele, sest kui loom jookseb auto ette, püüab juht tõenäoliselt instinktiivselt otsasõitu vältida ja võib põhjustada sellega raske avarii.

Äärelinnas ja maapiirkonnas võib ringi­ uitavale koduloomale olla saatuslik kohtu­mine metsloomaga. See on äärelinnades aina sagedamini kasside kadumajäämise põhjuseks.

Loomadele kujutavad ohtu ka inimesed, kes ei ole suured loomasõbrad ja keda omapead kõndivad loomad häirivad. See on mõistetav, sest osa inimesi kardab koeri, ka väikseid. Teisi ärritab, kui hulku­ vad kassid õues seisvat lapsevankrit või kuivavat pesu märgistavad.

Aasta­-aastalt tõuseb aga loomade arv, kellele omanik kiirelt järele tuleb. Koertest saab taas omanikuga kokku 53%, kassi­dest jõuab tagasi koju vaid kurb 5%.

Propageerime igati kiibistamist! Kii­bistame ise kõik varjupaigast uude koju minevad loomad, et vähemalt nemad saaks tänavale sattumise korral kiirelt tagasi koju.»