Koos on lõbusam! Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
30. märts 2019, 08:08

Kuidas taimi õigesti ümber istutada?

Kevadel alustab enamik toalilli uut kasvuhooaega. Vaata oma rohelised hoolealused üle. Kindlasti vajab nii mõnigi neist suuremat potti ja värskemat mulda.

Kõige õigem aeg taimede ümberistutamiseks on kasvuperioodi algul. Enamikul toataimedest langeb see kevadesse. Tööga võib alustada kohe, kui ilmuvad esimesed noored võrsed ja lehed. Vastame su pakilistele küsimustele!

Kas istutada ümber või mitte?

Noored ja kiirekasvulised taimed tuleks ümber istutada igal kevadel. Vanemad taimed, kaktused ja sukulendid tahavad uut mulda iga 2–3 aasta tagant. Väga vanad ja suurtes anumates kasvavad taimed istuta ümber veelgi harvem.

Istuta taim ümber kui:

  • pott on juuri nii täis, et mulda enam peaaegu polegi,
  • taim on ennast potist välja kergitanud,
  • taim ei mahu potti ära,
  • taime juurdekasv on kidur.

Milline muld valida?

Vali muld vastavalt taimele. Kõige lihtsam on osta see poest. Enamasti võid siis kindel olla, et muld on haiguste- ja kahjuritevaba ning erinevad komponendid on kokku segatud õiges vahekorras. Samuti on sinna lisatud väetised, millest jätkub taimele 2–3 nädalaks. Tea, et kuna poes saadaolevad mullad on kokku segatud turba baasil, kipuvad nad aja jooksul kokku vajuma.

Spetsiaalsed mullad on:
- lehtdekoratiivsetele taimedele. See sisaldab rohkem lämmastikku.

- õitsvatele taimedele. See sisaldab rohkem fosforit ja kaaliumit.

- kaktustele ja sukulentidele. Selles on liiva ja peenikest kruusa.

- orhideedele. Selles on rohkelt puukooretükikesi ja sütt.

- hapulembestele lilledele, nagu sõnajalad, asalea, dienbahhia, amingolill, tõlvlehk.

- nõrgalt happelist keskkonda vajavatele taimedele, nagu vahalill, lodendron, aspar, nõelköis, kalla, peperoomia.

Kas savi- või plastpott?

Mõlemal on omad head ja vead.

Plastpotid hoiavad hästi niiskust ja sobivad seetõttu niiskemat mulda armastavatele taimedele. Samas on sellises potis kasvavaid taimi lihtne kogemata üle kasta. Plastpotid on ka väga kerged, mistõttu rasked taimed, nagu suuremad kaktused, sukulendid, jukad, sulgvõhad, kipuvad neis kasvades ümber kukkuma.

Savipotid on kaalult raskemad ja nii-öelda hingavad, lastes niiskusel väljuda ka poti seina kaudu. Seetõttu sobivad need hästi kuivemat keskkonda nautivatele taimedele. Ülekastmise oht on nende puhul väiksem.
Glasuuritud savipotid on oma omadustelt plast- ja savipoti vahepeal.

Kui suurde potti istutada?

Kuldne soovitus on võtta järgmine pott selline, kuhu vana pott sisse mahub ehk ühe numbri võrra suurem. Jõudsa ja kiire kasvuga taimede, nagu roio, aspari, papüüruse pott võib olla ka kaks numbrit suurem.

Ära vali taimele aga liiga suurt potti, sest kui lill ei suuda kogu mulda ära kasutada, läheb see kergesti kopitama. Selle tulemusel võib taim hakata kiratsema. Samuti jälgi poti ja taime maapealse osa proportsioone.

Mõnikord selgub, et suuremat potti polegi vaja ja taime saab istutada tagasi samasse või isegi väiksemasse potti. Seda tuleb sageli ette siis, kui taime juurestik on mingil põhjusel osaliselt hävinenud, näiteks ülekastmise korral ära mädanenud.

Kuidas istutada?

  • Tee vajalikud ettevalmistused:
  • Varu valmis muld, istutuspulk, väike kühvel, erineva suurusega istutusnõud ja pisut potikilde ning jämedamat kruusa drenaaži jaoks.
  • Paar päeva enne istutamist kasta taimed korralikult läbi.
  • Pese potid puhtaks. Tee seda sooja vee ja harjaga.
  • Savipotid likku. Uusi või kaua kasutamata savipotte on soovitatav enne istutama asumist paar tundi soojas vees leotada, et nad end vett täis imeksid. Selline leotamine eemaldab osaliselt ka pooridesse ladestunud mineraalsoolad.

Istuta taim uude potti nii:

1. Loo drenaaž. Pane poti põhja katki läinud savipoti kilde ja jämedat kruusa.

2. Laota sellele kiht mulda.

3. Eemalda taim vanast potist. Kõige lihtsam on seda teha, kui keerad poti tagurpidi, toetades taime ja mullapalli käega. Tavaliselt eemaldub mullapall poti küljest, kui seda kergelt vastu lauda koputada. Halvimal juhul tuleb vana pott katki teha, et taim kätte saada.

4. Eemalda vana drenaažikiht. Pudista lahti ka osa vanast mullast. Vildistunud juurepall mudi ettevaatlikult pehmemaks.

5.Eemalda vigastatud ja surnud juureosad. Jäta mullapalli vaid terved juured. Lihakate juurtega taimede viga saanud juureotsad puuderda puusöe- või kaneelipulbriga.

6. Aseta taim poti keskele. Säti see otseks nii, et taime juurekael on sama sügaval nagu enne. Erandiks on sellised taimed, kes kasvades ennast potist välja kergitavad (sõnajalad, amingolilled, tõlvlehikud, roiotradeskantsia jt.) Nemad võib istutada pisut sügavamale.

7. Lisa uus muld. Täida mullapalli ja poti seina vaheline tühimik uue mullaga, seda aeg-ajalt istutuspulgaga tihendades. Võid potti ka kergelt vastu lauda koputada, et muld korralikult juurte vahele läheks. 

8. Jäta potti veidi ruumi. Poti ülaservast jäta kastmisvee jaoks 1–2 cm ruumi.

9. Kasta taime põhjalikult.

10. Rahu ja vaikust! Tõsta taim varjulisse kohta, kus talle ei paista peale otsest päikesevalgust. Järgneva 2–3 nädala jooksul kasta teda mõõdukalt, et taim saaks korralikult juurduda. Selle aja jooksul ei ole vaja ka väetada.