Tore on vaadata, kuidas seemned idanevad ja neist kasvavad taimed. Foto: Blogi Metsik aed
Kodu ja Aed
23. märts 2019, 05:29

BLOGI | Nii saad jälgida, kuidas seemnest kasvab taim

Tõenäoliselt vedeleb sul kodus nii mõnigi vana CD-karp, millega pole enam suurt midagi teha. Blogist Metsik Aed leiad õpetuse, kuidas läbipaistvasse karpi koos lastega seemneid külvata ja taime kasvamist jälgida. 

 

 

Allikas: Facebook, Goodful

Kevad on peaaaegu käes ning peagi pistavad pea mullast välja esimesed rohelised taimed. Varsti saab juba ka avamaale seemneid külvata, kuid enne on võimalik üht-teist toas ette kasvatada.

Kindlasti vedeleb kõigil kodus vanu CD-karpe, millega enam nii kui nii midagi teha pole, sest muusika on mp3-e või pilve kolinud. Läbipaistvasse karpi saab koos pere noorimate abiga seemneid külvata ning sel viisil karpe taaskasutada. Lapsed saavad ise käed mullaseks teha ning taimekasvu jälgida. Vaatluse käigus on võimalik näha läbilõikena seemne idanemisprotsessi ja taimeks kasvamist ning ära õppida erinevate taimeosade nimed. Lapsed võivad ka vaatluspäevikut pidada ning nähtu põhjal märkmeid teha ja joonistada. 

Soovi korral võib kasvukarpide lähedusse asetada termomeetri, et näha, milline on optimaalne idanemistemperatuur.

Kui taimed on juba suuremaks kasvanud ning karp neile väikseks jääma hakkab saab nad pottidesse ümber istutada ning hiljem avamaale, kus vaatlused ja taime eest hoolitsemine jätkuda võivad.

_mg_9316metsik

Vaja läheb:
tühje CD-karpe
kasvumulda/kookosubstraati
seemneid
veepritsi või pipetti
taassuletavat läbipaistvat plastikkotti või aluseks kõrge äärega kaussi/karpi
klaasi veega
veekindlat markerit
läbipaistev teip (valikuline)
termomeeter(valikuline)

Suuremate seemnetega on lihtsam, kuna neid on parem vaadelda ja käsitseda. Seemned ei tohiks aga nii suured olla, et nad karpi ära ei mahuks, sest tuleb arvestada, et seeme paisub, kui ta end vett täis imab. Seemned mis lähevad kiiresti idanema ja ei vaja eritingmimusi on selle katse jaoks mõtekam kasutada, sest sel juhul ei tule pettuda, kui seemned idanema ei lähe.

Sobilikud seemned:
aeduba
kõrvits
munguba
päevalill
herned
Teraviljad: nisu, rukis, kaer
kress-salat
lehtpeet

  1. Leota seemneid üleöö toasoojas hämaras kohas vähemalt 12 tundi, sest vett täis seemned lähevad rutem idanema. Vanarahva tarkuse järgi peaksid idanemisvõimelised õhumullikesega seemned olema põhja vajunud ning need, mis ikka pinnal ulbivad võib kõlbmatuks pidada ja ära visata.

  1. Võta ette avatud tühi puhas CD-karp hingedega üles poole, sest muidu valguks muld koos seemnetega sealt välja ning kui sul on pipett siis saab selle väikese prao kaudu hiljem seemet tilk tilga haaval kasta.

  1. Võta paar peotäit mulda ning täida ühtlaselt pool karbist ning pressi mulda kergelt alla. Niisuta mulda veepritsiga. Aseta 2 seemet mullale üles poole ja pressi õrnalt mullaga kontakti. Kui 1 neist vähemalt idanema läheb on hästi! Teraviljade ja kressi puhul võib panna ühte karpi rohkem kui 10 seemet. Kui kui seeme on karbi põhjale liiga lähedal kipuvad juured seal läbi kasvama. Selle vältimiseks ning ka kahe karbipoole paremaks koospüsimiseks võib kasutada ka läbipaistvat teipi.

  1. Tee kindlaks, et kaas on ilusti kinni ning kirjuta karbile kuupäev, taimeliik ja või sort ning oma nimi. Pane karp taassuletavasse kilekotti või püstises asendis kitsasse kaussi ning aseta hämarasse kohta idanema. Jälgi muutusi karbis iga päev ning vajadusel niisuta pipeti või veepritsiga mulda.

  1. Olenevalt seemnest peaks esimesi idulehti olema näha 2.-5. päeval. Märgi üles kuupäev, mil esimesi muutusi nägid. Samuti võib jälgida temperatuuri ning kirjeldada, millistel temperatuuridel seemed kõige paremini idanesid.

idanevad-taimed-metsik

Ümberistutamiseks on vaja:
kasvupotte
mulda
väiksemat kastekannu
markerit
plastikpudelit
nuga

Kui taimed on nii suured, et hakkavad CD-kaante vahelt välja kasvama saab nad istutada pottidesse ümber. Noortaimed võib soojuse ja niiskuse hoidmiseks katta pooleks lõigatud plastikpudeli ülemise poolega keerates korgi veidi lahti, et toimuks õhuvahetus. Eraldi silti pole sel juhul vajagi, sest veekindla markeriga saab taimenime plastikpudeli peale kirjutada. 

Vaata blogi lähemalt SIIT