Hüvasti, apelsinikoorenahk!Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
27. märts 2017, 10:59

Alista tselluliit nüüd ja igavesti!

Pole vist ühtegi teist iluviga, millega naised kevade lähenedes innukamalt võitlema asuksid. Kes siis seekord peale jääb, kas sina või visad mügarikud?

Põhjused, miks tselluliit ligi hiilib, on erinevad:

* Vähene liikumine, näiteks istuv töö, mis takistab vere- ja lümfiringe normaalset toimimist.

* Vale toitumine, kui toit on ebakorrapärane ja rasvarohke.

* Hormonaalne kõikumine, näiteks rasedus, kliimaks, antibeebipillide võtmine.

* Pärilikkus. Elastse sidekoega naisi kimbutab tselluliit vähem.

* Geenid, kuna naistel on juba geneetiliselt rohkem rasva kui meestel.

* Stress. Stressis inimese lihased on jäigastunud ja seega on ka lümfi- ja vereringe häiritud.

Kust see apelsinikoorenahk küll tuleb?

Lühidalt öeldes on tselluliit sidekoe rasvarakkudesse kogunev liigne rasv, lisaks jääkained ja vedelik, mida keha ühel või teisel põhjusel väljutada ei suuda, selgitab Richbethi ilu- ja disainistuudio massöör Ellen Juksar. Probleemsed kehapiirkonnad, kuhu tselluliit «pesa» teha armastab, on tavaliselt alaselja küljed ehk nn sangad, tuharad, kõht, reied ja käsivarred. Juksar nendib: «Sidekude on oma struktuurilt justkui sõel, mille tühimikud võivad kergesti tselluliidimügarikega täituda. Aga oi kui keeruline on neist lahti saada!»

Võitle!

Et apelsinikoorenaha teket ennetada või sellest lahti saada, ei piisa kahjuks vaid käe kreemitopsi sirutamisest. Nii nagu hoolitseme näonaha eest, peaksime hoolt kandma kogu keha eest.

* Nikotiin, kohv, alkohol ja rasvarikas toit soodustavad tselluliidi teket. Vali, mida suhu pistad, sest tervislik ja korrapärane toiduvalik aitab rasvarakke «sulatada». Palju C-vitamiini sisaldavad juur- ja puuviljad peavad toidulaual kindlasti esindatud olema.

* Joo iga päev piisavalt ehk umbes 2 liitrit vett.
* Hoia oma elustiil tasakaalus. Kui sul on istuv töö, leia võimalus minna trenni, sest mõõdukas trenn soodustab lümfi- ja vereringe tööd. Ideaalne oleks kombineerida jõuharjutusi aeroobse treeninguga. Trenni tee kolm korda nädalas.

* Pärast sooja duši all käimist tee kuivharjamist. Selle tagajärjel eralduvad pindmised surnud naharakud, aktiveeruvad vere- ja lümfiringe ning nahk muutub elastsemaks.

* Kuivharjamise järel kreemita probleemseid kehapiirkondi tselluliidikreemiga. Kreemitada tuleks hommikul ja õhtul. Protseduuri võiks teha kuurina, näiteks kaks nädalat järjest ja siis lasta nädal puhata (kuid jätkata teiste eelmainitud tervislike harjumustega).

* Abiks on ka «šokidušš». Kasta minuti jooksul jalgu sooja veega, seejärel 20 sekundit külma veega.

* Heaks abiks on ka tselluliidimassaaž ja teised spetsiaalsed salongihooldused.

* Kui saavutatu on käes, võib vahetada tselluliidikreemid nahka pinguldavate vastu ja sealt edasi niisutavate ja muude meelepäraste toodete vastu. Kuid isegi sellega ei kao meie kehast n-ö soodne pinnas tselluliidi tekkeks. Seega tuleb jätkuvalt jälgida oma elustiili.

Kuivharjamise õige tehnika

Niisama harjamisest on abi küll, aga mitte nii vähe nagu teadlikult harjamisest. Mõjusam on teha kuivharjamist pärast duši all käimist või vanni. Kuivata kogu keha hoolikalt ja harja siis üle pisut karedama rätiku, kinda või naturaalsete harjastega harjaga. Liigutused käivad ikka lümfiringe liikumise suunas. Mitte mingil juhul ei tohi teha edasi-tagasi liigutusi. Ülakeha harjamisel on suund kaenlaaluses olevate lümfisõlmede poole ja alakehal suunaga kubemepiirkonnas asuvate lümfisõlmede poole.

Tee nii:

* Alusta lõua alt ja liigu rangluu lümfisõlmedeni.

  • Rinnaku keskelt liigu suunaga rinna alla ja sealt kaenla all olevate lümfisõlmedeni – algul paremal, siis vasakul pool.

  • Käte harjamiseks liigu kogu ulatuses suunaga kaenla alla, õlad selja tagant samuti suunaga kaenla alla.

  • Kõhtu harja ümber naba päripäeva kuni kolm korda.

  • Jalgade puhul liigu alt varvaste piirkonnast üles kubemesse. Tee nii kogu jalale ring peale.

  • Liigu harjates ristluupiirkonnast kahele poole laiali ehk selja tagant ette kubemepiirkonda.

  • Pärast protseduuri joo toasooja vett. Kuna lümfisüsteem väljutab mittevajalikke vedelikke neerude kaudu, siis vett juues kergendad neerude tööd. 

Proovi kodust tselluliidihooldust!

Vetikamähis. Võta tassitäis vetikapulbrit ja vala peale kuum vesi. Sega segu ühtlaseks ning määri hoolikalt probleemsetele kehaosadele. Kata keha toidukilega. Kile võib omakorda katta tekiga, et nahk soojeneks. Lase segul 30 minutit mõjuda ja loputa siis.

Koorimiskreem vetikatest. Koorijaks on vaja võrdsetes kogustes vetikapulbrit, meresoola ja hapukoort. Sega ained ühtlaseks ja kanna tselluliidistele piirkondadele. Lase 5–10 minutit mõjuda. Seejärel masseeri ala kareda kindaga ja loputa sooja veega.

Mähis-koorija kohvipuruga. Sega 5 sl oliiviõli poole tassi kohvipuruga. Soojenda valmis segu mikrolaineahjus umbes 20 sekundit. Masseeri probleemsetele kohtadele ning mässi need toidukilesse. Hoia keha soojas 20–30 minutit ja pese segu maha masseerivate liigutustega.

Vereringet ergutav meresool. Võta 1/2 sidruni mahl, 2 sl meresoola, 5 sl mett ning valmista neist ühtlane segu. Kanna probleemsetele piirkondadele. Masseeri apelsinikoorenahk hoolikalt läbi ja pese.

Savimähis. Miksi kokku 1/2 tassitäit rohelist savi, 1/4 tassi laimimahla, 3 sl sooja vett ning 1 sl mett. Mähi tselluliidised piirkonnad kehal seguga kenasti sisse ja lase 20–30 minutit mõjuda. Tee mähist kord nädalas.

Kreemide kirju valik

Poed on apelsinikoorenaha vastu võitlemise tooteid täis. Kreemid võiksid sisaldada L-karnitiini, merevetikaid, kofeiini ja muud, kuid laias laastus on need kõik välja töötatud tselluliidi ladestumise vastu võitlemiseks. Kui efektiivne on nende mõju, sõltub muidugi tootest ja tselluliidi ulatusest.

Kreemi paremaks imendumiseks võiks seda kehale kanda pärast duši all käimist, ideaalis peale kuivharjamist.

Eelistada tasuks naturaalset toodet, mis ei sisalda mineraalseid õlisid, parafiini, sünteetilisi toimeaineid ega säilitusaineid, sest nahk on meie kõige suurem organ ja kõik, mida määrime nahale, imendub vereringesse.

Mida pakuvad ilusalongid?

Kes kodus ise tselluliidiga võidelda ei jõua, küsigu abi proffidelt. Spetsialisti poole pöördudes hinnatakse ära, millist ravi täpselt nahk vajab, ning tehakse tegevuskava vastavalt sellele.

Mähised

Mähised on naudinguallikad. Lõõgastava ja elustav toimega, trimmivad need kehakontuure, toetavad jääkainete väljutamist ja naha puhastusprotsessi, võitlevad tselluliidiga, toniseerivad, tasandavad ja pinguldavad nahka. Populaarseimad on vetikamähis, mudamähis, terviseturba-mähis. Mähisele eelneb tavaliselt vereringet stimuleeriv massaaž ning järgneb kreemitamine. Hind algab 38 eurost (1 h 20 min).

Laserteraapia

Laserteraapia toimemehhanism sarnaneb akupunktuurile. Protseduuris kasuta- takse laservalgust, mida võib juhtida olenevalt sihtkoe tüübist ning võimsusest ja tehnikast mitme sentimeetri sügavusele kudedesse. Hind oleneb kehapiirkonnast, algab 10 eurost (20 min).

Tselluliidimassaaž

Intensiivne protseduur kogu kehale. Tavaliselt on tselluliidimassaaži võtted kombineeritud lümfimassaaži võtetega ning parandavad olukorda juba esimese korraga. Elavneb vere- ja lümfiringlus, paraneb ainevahetus, nahk muutub pringimaks, rakud uuenevad kiiremini. Hind algab 26 eurost (45 min).

Mesoteraapia

Tselluliidivastased toimeained viiakse väikeste süstlatorgetega otse naha sisse. Nii tagatakse ainete imendumine kindlasse piirkonda ning teraapia suudab rasvarakke kiiremini ja tõhusamalt lõhustada. Kuna mesoteraapias kasutatavaid aineid (aminohapped, vitamiinid, hüaluroonhape jne) leidub inimkehas ka loomulikul kujul, on see kahjutu ega tekita tavaliselt allergiat. «Kokteili» koostise valib alati spetsialist. Hind algab 49 eurost (1 protseduur).

Endermoloogia

See ravimassaaž on väga mõnus kogu keha üldmassaaž, mida tehakse lihtsalt läbi spetsiaalse LPG-kostüümi. See mõjutab nahaaluskude, mis elavdab pindmist vereringet, lümfiringet ning stimuleerib seejuures ainevahetust. Endermoloogia tulemusena väheneb tselluliit, paraneb naha ja nahaaluskoe elastsus, intensiivistub jääkainete eemaldumine organismist. Hind algab 45 eurost (45 min). 

Hüvasti, apelsinikoorenahk! Foto: Foto: Matton Estonia