Palun hommikusöögile! Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
3. aprill 2017, 09:44

9 nutikat munanippi

Valmistume kevadpühadeks! Siin on 9 kavalat trikki, mis muudavad munaroogade valmistamise lihtsamaks ja põnevamaks. Piilu lisa! 

1. Mitu muna korraga

Kõik teavad: potis saab pošeerida vaid ühe muna korraga, sest muidu lähevad need omavahel kokku. Kohe teeme teie elu palju tõhusamaks. 

Tee nii: 

1. Vala igasse muffinivormi pessa umbes 1–2 supilusikatäit vett.

2. Tee munad katki ja poeta toores sisu ettevaatlikult vette.

3. Pista muffinivorm koos munadega 250kraadisesse ahju ja kuumuta mune 8–10 minutit ehk kuni need on parajalt hüübinud.

2. Koori muna uutmoodi

Tee nii: 

1. Täida purk või klaas poolenisti veega nii, et sinna sisse poetatud muna (võib panna ka kaks) oleks veega kaetud.
2. Loksuta purki või klaasi seni, kuni näed, et koor on muna ümbert eraldunud.

3. Vesi tungib muna ja koore vahele ning eemaldab koore ilma mingi probleemita. Võta purgist või klaasist puhas muna välja ja löö hambad sisse.

3. Rõõmsad praemunad

Et praemunad pannil laiali ei valguks ning neid oleks kena serveerida, ei pea ostma kalleid pannivorme. Mune hoiab vaos ka paprikaviil. Lao aga värvilised rõngad kuumale pannile, löö munad sinna sisse ja küpseta. Maitsev ja ilus hommikuamps ongi valmis.

4. Südamlik tervitus kallimale

Kui soovid keedetud mune kuidagi erilisemalt serveerida, vormi neist südamekujulised poolikud.

Tee nii: 

1. Keeda muna parajalt kõvaks, jahuta ja koori ära.

2. Võta üks tugevam papist leht või kasuta näiteks kahte tetrapaki külge. Igal juhul peab papp olema pooleks murtud, et sinna vahele saaks püstises asendis (teravam ots allpool) pista keedetud muna. Muna keskele suru grilltikk või sukavarras ning kinnita see ümber papi keritud kummiga. 

Foto: Foto: Nipiraamat

3. Lase munal mõnda aega külmkapis seista. Eemalda siis pulk ja papp ning lõika muna keskelt pooleks. Ja ongi armsad südamekujulised munad valmis!

Foto: Foto: Nipiraamat

5. Kollane jääb kollaseks

Munakollast vahtu kloppides ei tee paha, kui sellele näpuotsaga soola lisada. Nimelt annab sool kollasele värvile erksust juurde ega lase sel küpsetises nii kergelt tuhmuda.

6. Kiirjahutus!

Kui sa ei taha vett raisata ja lasta külmal veel lõputult keedetud munadele joosta, jahuta munad maha jääkuubikutega. Neid võid lisada külmale veele nii ohtralt, kui soovid. Päris kindlasti on kuubikute sulades munadel koor täitsa lahti ehmatatud.

7. Poe naha vahele

Mõnikord on koor keedetud muna ümber nii kinni, et seda on raske kätte saada. Siis võta appi tavaline teelusikas, millega saab muna koorevabaks kaubanduslikku välimust rikkumata.

Toksa keedetud muna üks ots katki ja eemalda sõrmedega mõni kooretükk. Siis aja lusikas muna ja koore vahele ning hakka tasakesi muna keerates edasi liikuma. Koor on eemaldatud ja muna söömiseks valmis!

8. Lahutamise meistriklass

Munakoore teravad servad teevad sageli munakollase eraldamise raskeks. Kollane kipub ühest poolikust teise tõstes katki minema ja siis on munavalge vahustamine raskendatud. Palju ohutum on munakollast valgest eraldada pudeliga.

Tee nii:

1. Võta suurema korgiavaga pudel, kuhu munakollane kenasti sisse mahub. Pigista pudelist natuke õhku välja, aseta pudelisuu munakollase kohale ja tekkinud vaakum imab kollase valgest eraldi pudeli sisse.

2. Keera pudel kohe küljele, et kollane uuesti välja ei valguks. Tõsta pudelis olev kollane eraldi taldrikule või kaussi.

9. Killukiirabi

Ikka juhtub, et muna katki lüües pudeneb toidu sisse ka paar koorekildu. Pole hullu! Sõrmega võid sa seda muna seest taga ajama jäädagi, kuid väike koorekild kleepub kenasti suurema munakoore külge ja on sel moel hõlpsalt eemaldatav. 

Palun hommikusöögile! Foto: Foto: Matton Estonia