Ja grillihooaeg võib alata! Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
19. aprill 2019, 07:00

GRILL KORDA! Kuidas valmistada grill hooajaks ette?

Kui sügis saabus ootamatult ja grill jäi viimasest kasutusest korralikult puhastamata, ei pea seda veel uue vastu vahetama. Võta hoopis ette põhjalik puhastus. 

Roostevaba söegrill

Veendu, et grillis ei ole va­nast ajast süsi ega tuhka. Kui on, siis eemalda need.
Kui grill on kergelt määr­dunud, siis võta traathari ja nõudepesuvahend ning hõõru restid ja põhi puh­taks. Või sega kokku vesi ja söögiäädikas vahekor­ras 1/4 ning pritsi grill üle. Lase viis minutit mõjuda ja töötle traatharjaga. Lopu­ta veega.
Kui grill on kõvasti määr­dunud, sega kokku 1/4 tassi äädikat ja 1/2 tassi söögisoodat ning kalla res­tidele ja grilli põhja. Mähi kogu kupatus ööpäevaks suurde prügikotti ja lase toimida. Töötle seejärel traatharjaga ja loputa vee­ga mustus maha. Puhasta kogu grill niiske lapiga.

Nipp: keemiavaba grillipuhastus

Aja grill kuumaks. Torka poolik sibul grillvarda otsa, võta see kuumus­kindla kindaga kätte ja hõõru kogu rest kokku. Lülita grill välja ja pühi niiske rätikuga mustus maha. See nipp toimib eelkõige kergelt määrdu­nud grilli puhul.

Malmist söegrill

Kõigepealt jälgi hoolikalt tootja juhiseid puhastamise kohta.
Kui kasutusjuhendis ei ole mingeid eri­ juhiseid, siis tuleb võtta traathari ja nõudepesuvahend ning hõõruda restid ja põhi puhtaks. Loputa rohke veega.
Roostetamise vältimiseks tuleb malmist grill alati ära kuivatada!
Pärast kuivatamist kanna restile kiht toi­duõli (päevalille­ või rapsiõli). See aitab kaitsta roostetamise eest. Oliiviõli ära kasuta, see võib rääsuda.
Kui grillil on värvikiht maha kulunud, tu­leb lahtine kiht eemaldada ja pind õhukese liivapaberiga lihvida. Seejärel vär­vida grill üle spetsiaalse grillile sobiva spreivärviga.

Gaasigrill

Kontrolli, et gaasiballoon ja rõhuregulaa­tor on töökorras, ning veendu, et balloonis on piisavalt gaasi.
Kontrolli gaasivooliku töökorda, painuta­des seda. Kui voolikusse tekib pragusid, tuleb voolik välja vahetada.
Õhuaugud saab kindlaks teha nii, et ka­tad vooliku seebiveega ja keerad gaasiventiili kergelt lahti. Prao kohalt hakkab mullitama. Pragude tuvastamiseks võib kasutada ka spetsiaalset AGA lekke­ spreid. Vaheta auklik voolik kindlasti välja!
Eemalda grilli küljest restid, pese neid nõudepesuvahendi või äädikalahusega ja nühi metallharjaga.
Kui restid on niiskuse tõttu roostetama hakanud, siis harja rooste lihtsalt maha. Soovi korral kata rest spetsiaalse kuu­muskindla spreivärviga. 
Keera laavakividel või keraamilistel bri­kettidel puhtam pool ülespoole. Kui määrdunud on juba mõlemad küljed, tu­leb kivid välja vahetada.
Kontrolli üle kõik gaasiseadmete osad ja vajadusel puhasta need. Abiks on vana hambahari ja nõudepesuvahend. Puhas­ta niiske lapiga.
Lõpuks käi kogu grill niiske lapiga üle.