Varbad kevadeks korda! Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
17. aprill 2017, 22:10

Sinu kodune ilusalong: nipid, kuidas teha pediküüri

Kuidas teha kodus ilusat pediküüri, räägib ilukoolitaja ja T&M Ilusalongi omanik Merilin Markov-Valm.

Sul on vaja: 

atsetoonivaba küünelakieemaldajat

vatipatju
kaussi
meresoola või jalavannitabletti

jalakoorijat
rasplit
rätikut
jalakreemi või oliiviõli

küünetange

apelsinipuust pulka

rätikut

Tee nii: 

1. Eemalda vana küünelakk. Kasuta selleks atsetoonivaba küünelakieemaldajat ja vatipatju.

2. Tee jalavanni. Kasuta jalavanniks leiget vett, kuhu lisa kaks teelusikatäit meresoola või jalavannitablett. Pane kausi põhja ka kivikesi, et nendega jalgu masseerida.

3. Koori jalad või raspelda. Jalakoorija võid valmistada ise või osta poest. Et paksenenud nahk eemaldada, hõõru taldu, kuni need tunduvad käega katsudes pehmed. Kui koorijast ei piisa, kasuta pimsskivi või rasplit. Tea, et jalgu ei tohi raspeldada, kui jalanahk on liiga kuiv.

4. Kuivata ja kreemita. Jalapaksenditele määri pehmendavat kreemi või oliiviõli. Proovi ka mesilasvaha.
5. Lõika küüned lühemaks. Kasuta selleks küünetange, mis ei kahjusta su küüsi. Anna küüntele selline kuju, mis aitab vältida nende sissekasvamist.

6. Viimistle viilides. Küüntele lõpliku kuju andmiseks kasuta keskmise või sellest peenema karedusega viili. Liiga kare viil teeb rohkem kahju kui kasu. Viili ainult ühes suunas, mitte edasi-tagasi.

7. Lükka küünenahad tagasi. Võta appi küünenahapehmendaja või küüneõli ja apelsinipuust pulk.
8. Niisuta nahka. Viimaks kreemita jalad uuesti sisse.

9. Eralda varbad. Kui soovid küüsi ka lakkida, kasuta varbaeraldajat. Kui sul seda pole, võta tükk pehmet paberit, tee sellest ribad ning aseta varvaste vahele.

10. Laki. Enne kui alustad küünte värvimisega, pühi küüntelt ära kreem. Võid selle eemaldamiseks kasutada ka küünelakieemaldajat. Kui sa ei soovi küüsi lakkida, masseeri varbaküüntele küüneõli.

Neli põhilist varbamuret

Mure: Mul on jalaseen ja küüned kasvavad tihti sisse.

Lahendus: Väldi suvel kinniseid ja umbseid jalanõusid.

Mure: Küünevallid on põletikus.
Lahendus: Sageli on mure põhjuseks see, et küünenahad eemaldatakse küünevalli juurest väikeste kääridega. Seda ei tohi kindlasti teha. Õige on määrida küünevallidele küüneõli või tavalist päevalilleõli ja korrastada nahad küünenahatangidega.

Mure: Varbaküüned on õhukesed ja pragunevad.

Lahendus: Varbaküüneplaat tundub tugev, sest koosneb 150–300 kihist, kuid see ei tähenda, et varbaküüsi võiks viilida tugevamini kui sõrmeküüsi. Liiga jõulise jalahoolduse tagajärjeks võivad olla läbiviilitud varbaküüned. Ettevaatlik tuleks varbaküünte juures olla ka raspli ja kannaviiliga.

Mure: Jalad higistavad!

Lahendus: Aitab see, kui hommikul jalgu talgitad või hõõrud läbipaistva mäekristallideodorandiga. Hästi mõjuvad ka värskendavad jaladeodorandid ja deodorantkreemid.

Tõhus jalavann

Ingveriõlivann soojendab.

Piparmündiõlivann jahutab.

Teepuuõlivann vähendab higistamist.
Oliiviõlivann niisutab ja pehmendab.
Meresoolavann aitab eemaldada nahapaksendid.

Tee ise!

Piparmündine jalavõie

Sulata 20 g kakaovõid veevannil. Seejärel lisa hulka 100 g kookosrasva. Jahuta segu pisut ja lisa 1 g piparmündi eeterlikku õli. Vala segu topsikusse tahenema. Säilita võiet külmikus.

Maasikatega jalakoorija

Purusta kahvliga 8–10 värsket maasikat, lisa 1 tl meresoola ja 2 tl külmpressitud oliiviõli. Sega koostisosad omavahel kokku ja hõõru jalgadele. 

Varbad kevadeks korda! Foto: Foto: Matton Estonia