Aiatöö on lõõgastav ja mõnus vaheldus argirutiinile. Foto: Wavebreak Media LTD
Nipid
19. aprill 2017, 08:16

Kasulikud nõuanded: kuidas istutada aeda lillemeri

Aed ja terrass ilma lilledeta on kui suvi ilma päikseta. Tee endale rõõmu ja istuta aeda silmailuks värvilisi õitsejaid, ja ära unusta maitsetaimi. 

Kindad kätte

Isegi kui mõtled, et teed vaid väikse mullatöö, pane kätte veekindlad aiakindad. Need hoiavad käed ilusad ja hoolitsetud. Kui pidevalt vee, tolmu ja mullaga kokku puutud, muutub käenahk kuivaks ja võivad tekkida valusad lõhed.

Et sul oleks rohkem motivatsiooni kindaid kanda, osta ilusad naiselikud kummikindad. Kõiki aiatöid on ju veidi mõnusam teha, kui oled soetanud nende jaoks kenad ja hästitöötavad vahendid.

Vett siduvad graanulid ja väetis

Suve teeb palju muretumaks see, kui taimi õuepottidesse istutades segad mulla sisse vett siduvad graanulid, mis vähendavad kastmisvajadust, ja väetiseterad. Viimased eraldavad igal kastmiskorral taimele toitaineid, et see terve suve rikkalikult õitseks.

Väetiseterad on mugavad ka seepärast, et nii ei pea sa vedelväetist kasutades kastekannuga jändama ja saad taimi kiiresti otse voolikust kasta.

Taimed pottides

Aeda ei pea taimede istutamiseks tingimata peenraid kaevama. Peenarde asemel teevad hea töö ära ka suured sügavad lillepotid. Nendes saad peale lillede edukalt kasvatada ka maitsetaimi.

Istuta ühte potti üks taim, et sel oleks ruumi end välja sirutada. Juba paari nädalaga on väiksed taimed palju suuremad ja suve keskpaigaks täidab üks taim terve poti. Suure poti pluss on ka see, et sa ei pea siis suvel maitsetaimi ja lilli mitu korda päevas kastma.

Värvilised lillepotid

Osta poest eri värvi lillepotte ning laota need terrassile ja aeda laiali. Aed muutub kohe elavaks ja rõõmsaks. Ära karda valida õue ka väga värvilisi lillepotte. Vahva liikuvuse annab aias seegi, kui lillepotid on erineva kuju ja suurusega.

Osta aeda lõhnavaid lilli

Need annavad mõnusa suvelõhna, mis lahtisest aknast ka tuppa hiilib. Eriti hästi lõhnavad lilled tavaliselt varahommikul kasteniiskelt ja ka siis, kui neid kastad, või kerges tuuleiilis. Arvesta vaid sellega, et magus lõhn meeldib ka mesilastele.

Istuta sarnaseid lilli

Ilusaks üldmuljeks terrassil või aias peaks osa lilledest olema üht sorti ja värvi. Hea tulemuse saad ka siis, kui eri sorti lilled on sama värvi.

Loo privaatsust

Pikkade lillede pluss peale aeda vahelduse toomise on ka see, et saad mitut taime kõrvuti istutades luua õhulise taimeseina, mis annab veidi privaatsust. Kõrrelisi saad istutada ka pottidesse ja kasutada neid terrassil või aias ruumieraldajatena.

Sahisevad kõrrelised

Aed on vaheldusrikas, kui osa lilli peenras või potis on kõrged. Väga mõnusad kõrged taimed on kõrrelised, sest need sahisevad pehmelt. Võrkkiiges silmi sulgedes on linnulaul, kauge mesilase sumin ja kõrte liikumine mõnus suvehäältekompott.

Aiatöö on lõõgastav ja mõnus vaheldus argirutiinile. Foto: Foto: Matton Estonia