Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. mai 2017, 09:52

Astma kimbutab Eestis üle 100 000 inimese

Pea 100 000 eestlast kimbutav astma on krooniline hingamisteede haigus, mis vajab igapäevast põletikuvastast ravi. Õnneks tähendab astma ravi tänapäeval vaid kohustust teatud aegadel rohtu võtta.

„Astma on kahjuks üks sagedasemaid kroonilisi haigusi, mida põeb maailmas üle 350 miljoni ja Eestis üle 100 000 inimese,“ ütles GSK Eesti juhatuse liige ja endine kopsuarst Toomas Pruunsild. „Õnneks tähendab astma ravi tänapäeval seda, et enamikule astmaatikuile meenutab haigust ainult kohustus teatud aegadel rohtu võtta, sest moodsad ravimid hoiavad astma üldiselt hästi kontrolli all. Siiski peab patsient arvestama, et astmahood ja haiguse ägenemised on küll ajutised, aga hingamisteede põletik on püsiv. Enamik astmaatikuid peab sümptomite ennetamiseks igapäevaselt kasutama nn säilitusravi.“

„Astmaravi ajalugu on pikk ja täis igasuguseid katsetusi alates astmasigaritest, näljaravist, jämesooleloputustest, kuni insuliini süstimiseni välja, mis tänapäevases mõistes ei mahu astma puhul kuidagi tõenduspõhise meditsiini alla,“ rääkis Pruunsild. „Praegusaja standardravi on selle kõigega võrreldes väga lihtne, on kindlad meetodid ja ravimid, mis toimivad, hoiavad enamikul astmaatikutest haiguse kontrolli all nii, et elukvaliteet ei lange. Tänane astmaravi on peamiselt inhaleeritav – patsient kasutab inhalaatorit, mis suunab ravimi otse hingamisteedesse. Inhalaatorid on järjest lihtsamad ja kergesti käsitletavamad.“ 

„Paari viimase aastakümnega  on toimunud tohutu progress astma ravis, tänu millele on astmapatsientide elukvaliteet oluliselt tõusnud. Tänased astmaatikud ei vaja üldiselt intensiivravi või kiirabi sekkumist, mis veel mõnikümmend aastat tagasi oli täiesti tavaline. Kindlasti on oluliselt vähenenud ka astmasurmad. Kahjuks on astma levimus tõusmas eriti laste seas, mistõttu on oluline, et meie inimeste teadlikkus astma ravist ning tekkepõhjustest oleks võimalikult suur,“ lisas Pruunsild.

Ülemaailmset astmapäeva korraldab Global Initiative for Asthma (GINA) koostöös tervishoiutöötajatega, et tõsta inimeste teadlikkust astmast ning haiguse ravi kvaliteedist. Astmapäeva korraldatakse igal aastal mai esimesel teisipäeval. Esimest korda tähistati astmapäeva 1998. aastal 35 riigis. Pärast seda on osavõtvate riikide arv järjest kasvanud ja sellest on kujunenud kõige tähtsam astma teadlikkusele ning astmaalasele haridusele suunatud päev aastas.

Global Initiative for Asthma (GINA) loodi astma-alaste teadmiste parandamiseks meditsiinitöötajate, tervishoiuametnike ja avalikkuse hulgas, samuti selleks, et ühise rahvusvahelise jõupingutusega parandada astma ennetust ja ravi.

Rohkem infot astma ja astma kontrolli testi kohta leiab aadressilt www.hinga.ee.