Head nipid, et oma teismelist paremini mõista.Foto: Foto: Pixabay.com
Nipid
28. jaanuar 2020, 16:46

Lugu ilmus Nipiraamatus 21.01.2019

Head soovitused, kuidas oma teismelist paremini mõista

Murdeeas lapsest arusaamine võib olla vanema jaoks paras peavalu. Kuidas teda paremini mõista? Nõu annab pereterapeut Kairi Nool.

Valmistu lapse teismeeaks:

Ole eeskuju. Laps kipub jäljendama vanemate käitumist. Ole positiivne ja optimistlik ka rasketes olukordades. Tunnusta ja kiida last tema edusammude üle.

Sisusta vaba aega. Minge näiteks loodusesse jalutama või kinno. Kui lapse vaba aeg on sisustatud, väheneb risk sattuda ohtlikesse olukordadesse või valesse seltskonda. Meeldejäävad hetked ühendavad ning pakuvad positiivseid emotsioone.

Ole avatud. Väldi lapsele enda ootuste ja mõtete pealesurumist. Ole tema jaoks olemas täpselt nii palju, kui ta seda vajab.

Ehkki teismeline on kasvanud põngerjaeast välja, vajab ta oma vanemaid samamoodi nagu varemgi. Vanemate roll on sel perioodil olla toetav ja turvaline juhendaja, kes seab piirid ja reeglid ning aitab neid ka järgida.

Teismelised armastavad piirangutest üle astuda. See on justkui tants, mille sammud tuleb selgeks saada, et keegi kellegi varvastele ei astuks. Teismeliste jaoks on oluline turvalisus. Selle tunde tagab neile vanem, kes on endas ja oma nõudmistes kindel. Oluline on olla järjepidev: kuulata, mida lapsel öelda on, aga mitte anda tema sõnadele hinnanguid. Teismeline vajab kiindumust. Olgugi et ta justkui lükkab vanemaid endast eemale («Ma ei vaja kallistust!»), on talle tegelikult oluline teadmine, et ema-isa teda armastavad.

Mõista ja toeta. Teismeiga on keeruline aeg, mida seostatakse sageli hormoonide möllamise, tujukuse ja konfliktidega. Raske on mõista, miks üks seni kena ja viisakas laps on ühtäkki muutunud väikeseks paharetiks.
Vanemad tajuvad, et teismeline justkui ei soovi nendega koostööd teha, eraldub perest ega tunne enam huvi ühiste tegevuste vastu, esitades vaid omi nõudmisi. Teisisõnu: vanematel võib jääda mulje, et neid pole enam tarvis.
Noorukid jällegi leiavad, et täiskasvanud ei mõista, aktsepteeri ega austa neid – vastupidi, nad vaid keelavad. Täiskasvanutest on saanud teismeliste jaoks allergia, millega tuleb võidelda. Tegelikult pole murdeealiste eesmärk oma vanemaid vihale ajada, neile vastu rääkida ega nendega võidelda.