Nipid

Kui hea on süüa tooreid šampinjone?  

LAURA TOOMSALU-KARRO; allikas Nipiraamat, 9. mai 2017 10:14
Toorelt söömisel on oluline teada, kus seened kasvanud on. Foto: Foto: Matton Estonia
Salatitesse lisatakse mõnikord ka tooreid šampinjone. Kas see on tervisele kahjulik? Selgitab seeneteadlane Kuulo Kalamees.

Miks see hea on?

Šampinjonid sisaldavad seleeni, B-vitamiini ning antioksüdante. Uuringud on näidanud, et seentel on viirusevastane ja antibakteriaalne toime.

Toorelt söömisel on oluline teada, kus seened kasvanud on. Kindlasti vali mahetoode.

Hea teada!

Eestis kasvavad šampinjonid metsas, aedades, puisniitudel, karja- ja heinamaadel.

Kui tahad ise metsast korjatud šampinjone toorelt süüa, pead tundma kahte mittesöödavat šampinjoniliiki – mürkšampinjoni, mis on ainuke mürgine liik perekonnas, ja soomusšampinjoni, mis sisaldab kahjulikke aineid.

Nõuanne!

- Õpi tegema vahet ka šampinjonil ja valgel kärbseseenel.

- Šampinjoni eoslehed ei ole kunagi valged – noorelt on need hallikad, ereroosad või hallikasroosad, hiljem muutuvad pruunikaks või mustaks, aga ka siis võib neid veel süüa, kui nad just ussitanud või mädanenud ei ole.

- Valge kärbseseene eoslehed on muutumatult terve seene eluea valged. Lisaks on mürgiseenel alati jala allotsas tupp.

- Tea, et šampinjoniga sarnaneb ka mürgine püramiid-soomussirmik.

Toorelt söömisel on oluline teada, kus seened kasvanud on. Foto: Foto: Matton Estonia

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee