Foto: PantherMedia / Scanpix
Remont ja Ehitus
17. mai 2017, 14:28

SPETSIALIST ANNAB NÕU: kuidas valida kvaliteetset välis- ja siseust?

"Uksed oma koju tuleb alati valida eelkõige vajaduse järgi – läbi peab mõtlema, kas uks läheb välistingimustesse või sisetingimustesse, kas see peab olema turvaline, tuletõkke uks või lihtsalt tubadevaheliseks siseukseks," annab ukse valimisel nõu ettevõtte Kvaliteetuks esindaja Kadi Normet.

Kadi Normeti sõnul algab kodu sisustamisel kõik ustest ja akendest ning need oleks mõistlik tellida samaaegselt (ja ka sama tüüpi) viimistlusega. "Näiteks kui klient soovib tumehalle aknaraame ja välisperimeetri uks asub kohe akna kõrval, on väga mõistlik ja ilus tellida ka välisuks sama tooniga,“ ütleb Normet. "Peale välisperimeetri paika saamist lähevad paika siseuksed – siin tuleb mängu juba kliendi maitse, kas uksed tulevad valged, spoonitud või mingit erivärvi.“

Kui uksed on paika saadud, asutakse garderoobiuksi paigaldama – neidki saab valmistada kõikvõimalike toonide ja materjalidega. Peale selle saab juba suunduda sisustamise juurde: köögid, lauad, kapid jne.

"Sellega tahangi ma juhtida tähelepanu asjaolule, et kui inimene planeerib koduehitust, oleks mõistlik mõelda antud etapid läbi ja pidada nõu spetsialistiga, sest planeerides saab klient kõik aknad, uksed, lükanduksed ja ka mööbli ühist tooni või viimistlusega, mis muudab ühe eramu suurepäraseks kunstiteoseks,“ selgitab Normet.

Milline uks majja, milline korterisse?

Üks suur viga, mida kiputakse tegema uste ostmisel, on nende uisapäisa välja valimine. Kadi Normeti sõnul paigaldatakse tihti sisetingimustesse mõeldud uks välisukseks ning seetõttu ei teeni see oma eesmärki. "Olen kohanud ka probleeme, kus klient ei ole lasknud meistril ava mõõta ja on tellinud vale mõõduga ukse, mida ei ole võimalik antud avasse enam paigaldada. Nii on ta pidanud uue ukse tellima. Seega rõhutan ja soovitan, et enne ukse tellimist tuleks alati lasta meistril ava üle mõõta,“ räägib Normet.

Ta toonitab, et ust ei peaks valima puhtalt odava hinna põhjal. "Ma ei soovita osta niinimetatud Hiinas valmistatud metallust ja seda paigaldada korterivälisukseks, kuna tegelikult on tegemist väga ebaturvalise uksega. Pealegi ei aktsepteeri seda ka kindlustus, juhul kui peaks toimuma sissemurdmine," sõnab ta.

Normeti hinnangul eelistatakse majade välisustena tavaliselt puituksi, kortermajas on eelistatud metalluksed, siseuste osas on aga maitse ja soovid enamjaolt samad. "Majale tahetakse puitust eelkõige visuaalse välimuse poolest, eriti kui on tegemist puitlaudismajaga. Korteriukseks sobib paremini metalluks, mis on turvaline ja maksimaalse helikindlusega,“ nendib Normet.

Oluline on tähele panna, et välisuks oleks nii soojapidav kui ka helipidav. Loomulikult on hädavajalik korralikule uksele paigaldada ka korralik lukk.

Elamusse paigaldatavad uksed tuleb läbi mõelda eelkõige kasutuse poolest. Näiteks vannituppa, kus dušivesi võib langeda ukselehele, ei tohiks panna nn kergpuitust, sest see imaks kohe niiskuse sisse ja oleks rikutud.

"Siseustel tuleks mõelda, kas ma soovin, et väline heli tuleb tuppa või vastupidi. Sellest tingituna saab paika panna, mis uksetüübi paigaldame. Näiteks kergsiseuksel pole lävepakku ja ilmselgelt ei pea see heli. Teisalt kui paigaldada massuks koos lävepakuga, on garanteeritud heliisolatsioon,“ selgitab Normet.

Väikeste lastega elamisse ei sobi ka uksed, millel on nn liblikaga võimalik sulgeda uks seestpoolt.