Kuusevõrsed on vitamiinidest pungil. Foto: Foto: Nipiraamat
Nipid
19. mai 2017, 15:20

Tõeline tervisetooja: miks korjata kuusevõrseid ja mida neist teha

Juba paar aastat on kuusevõrsed tipprestoranide menüüs ja gurmaanide toidulaual. Õigusega! Kuusekasvud pühivad kevadise vitamiinipuuduse kui peoga!

Neid helerohelisi nupse, mis kasvavad kuuseoksa tippu ja mille okkad on võrreldes tavalise kuuseokkaga ülipehmed, sõid juba meie vanaemad oma lapsepõlves.

Mis sellest, et toona ehk ei räägitud palju kuusevõrsete suurest C-vitamiini, raua-, parkainete ja eeterlike õlide sisaldusest ega ka vereloomet ergutavatest ja immuunsust parandavatest omadustest – neile lihtsalt meeldis kasvude hapukas «oblikamaitse».

Parim aeg on kuusevõrseid koguda just maikuus, kui pungad on puhkenud ja võrsed kasvanud 3–5sentimeetriseks. Kasutusvõimalusi on küllaga!

Kuusevõrsesiirup

Haki umbes 1,5 liitrit kuusekasve, pane potti, lisa kaks liitrit vett ja keeda tasasel tulel umbes tund või poolteist. Võta kasvud veest välja ja pigista poti kohal kuivemaks. Siis lisa kuusekasvuvette 1,2 kilo suhkrut ja keeda veel paar tundi, kuni vedelik võtab tumedama tooni ja muutub siirupiks. Pane kuumalt purki. Tarvita, kui köha kallal. Samuti on siirup hea maitseandja liharoogadele või tumedast šokolaadist valmistatud trühvlitele.

Kuusevõrsetinktuur

Talveks tasub varuda ka tõelist kül- metusravimit täiskasvanutele ehk tinktuuri. Selleks täida tume pudel kuusekasvudega ning vala peale 80% piiritus. Pane pudel kappi, valguse eest varju. Tarvita tõmmist siis, kui köha kimbutab või tunned, kuidas viirused kontidesse trügivad. Piisab paarist supilusikatäiest segatuna sama koguse puhta veega.

Kuusevõrsesmuuti

Kohe praegu, kui võrsed värsked, aga su organismis vitamiinivarud otsas, joo kuusevõrsesmuutit – võid kindel olla, et organism omastab kasulikud ained kõige paremini keetmata võrsetest.

Pane kannmikserisse umbes kaks peotäit kuusevõrseid, kaks banaani, kaks supilusikat mett ja puhast vett. Lase kõik segamini, timmi konsistentsi vajadusel veel veega.

Kuusevõrsed kui maitsetaim

Kuusevõrsetega saab anda mõnusat mõrkjat mekki erinevatele toitudele. Kupata kasve kergelt keevas vees ja sega hakituna toorjuustu hulka, kasuta salatites (väga hästi sobib näiteks hallitusjuustudega!), haki maitsestajaks lambaprae peale, pista 2–3 tervet võrset oliiviõlipudelisse ja lase seista – sünnib hõrk maitsestatud salatiõli.

Kuusevõrsed on vitamiinidest pungil. Foto: Foto: Nipiraamat