Autos sõitva lemmiku peanupp peaks ohutuse mõttes siiski salongi jääma.Foto: Tim Mossholder/Unsplash
Lemmikloom
1. juuli 2019, 06:29

KOER JA SUVI | Vaata, mida pead teadma, et su lemmikul suvel hea olla oleks

Mida teha, et koeral oleks palavaga hea olla, kuidas planeerida puhkust, kuhu lemmik kaasa tuleb, kuidas hoida koera looduses varitsevate ohtude eest? Toome asjasse selgust.

Et koer oleks terve

Kanna koera ninale, kõrvaotstele ja muudele õrnadele kohtadele loomade päikesekreemi, mille kaitsefaktor on vähemalt 15 SPFi. Lühikarvalised koerad vajavad aga täielikku kreemiga katmist. Inimestele mõeldud päikesekreemid koertele ei sobi, sest koera nahk on inimese omast tundlikum. Peale selle võib end lakkuv lemmik saada inimeste kreemist suisa mürgistuse. Loomade päikesekaitsekreemi saad osta mõnest lemmikute internetipoest.

1. Enneta päikesepõletust

Päikesepõletusest annab tunnistust see, kui koer pilgutab, kissitab ja sügab oma silmi ning silmist eritub nõret. Sellisel juhul pöördu loomaarsti poole.

2. Anna juua ja paku päikesevarju

Hoolitse suvel selle eest, et koeral oleks piisavalt juua ja võimalus varjus peesitada. Kui märkad, et koer hingeldab intensiivselt, ei suuda kuuletuda käskudele ning tema keel ja igemed on tavalisest punasemad, vajab ta silmapilkselt arstiabi, sest võib olla ülekuumenenud.

Hoolitse suvel selle eest, et koeral oleks piisavalt juua ja võimalus varjus peesitada. Foto: Christopher Ayme/Unsplash

3. Tea mürgiseid taimi

Looduses olles uuri ümbrust ja seal kasvavaid taimi. Ehk on mõni neist mürgine? Suurt ohtu võib endas peita ka tavaline aas-rebasesaba, mille seemned võivad sattuda koera ninna, kõrva või kurku. Taime seemned on teravad ja meenutavad rebasesaba, mistõttu liiguvad need hõlpsasti ninas üha sügavamale, kuid välja tõmbamisel hakkavad vastu.

Kuna taim on Eesti looduses niivõrd tavaline, ei õnnestu kokkupuudet sellega täielikult vältida. Teed koerale heateo, kui ta rohu seest müttamast tulles pealaest jalatallani üle vaatad ja seemned ise kiiresti eemaldad.

4. Leevenda putukapistet

Koer annab hammustusest märku vinguva ja ulguva häälitsusega. Ebamugavustunnet aitab leevendada söögisoodast ja veest tehtud pasta, millega valulikule kohale kompressi teha.

Eriti ohtlik on, kui koer saab rästikult salvata koonu, sest tema hingamisteed võivad kinni paistetada. Kui rästik hammustab käppa, levib mürk sealtkaudu kiiresti organismi.

Ära jäta koera kunagi üksi autosse - ta võib üle kuumeneda ja see on eluohtlik. Foto: Tadeusz Lakota/Unsplash

5. Kohtumine rästikuga

Sellise õnnetuse korral on tähtis anda koerale rahu, takistada tal ringi jooksmist ja muudmoodi rahmeldamist, sest liikumine annab mürgi imendumisele hoogu juurde. Samuti ära pane hammustuskohale peale jääd, ära pese, lõika ega pigista hammustuskohta. Pöördu kiiresti loomaarsti poole, kes hindab koera tervist ja aitab nii, kuidas vaja.

6. Tee tervisekindlustus

Paraku on elu ettearvamatu ja looma võivad tabada ootamatud õnnetused ja tervisehädad. Lemmiku ravimine võib olla aga väga kulukas. Sellistel õnnetutel puhkudel on hea, kui sul on lemmikloomale tehtud kindlustus.

7. Muuda autosõit turvaliseks.

  • Turvatraksid. Nendega saad kinnitada koera turvarihmade külge. Trakse leidub igas mõõdus koertele, kuid enne koera traksidega istme külge tõmbamist tuleb teda tasapisi nendega harjutada.
  • Transpordipuur. Neid on eri suuruses ja ka materjalid on erinevad, kuid üks on kindel – ka puur tuleb turvarihmadega kinnitada. Väiksema koera saad pista kassipuuri. Enne sõitu puuris eemalda kindlasti koeralt kaelarihm, et loom sellega puuri külge kaelapidi kinni ei jääks!
  • Metallvõre. Võre abil saad pagasiruumis sõitu nautiva koera eraldada salongist. Nii ei lenda ta järsu pidurduse korral salongi. 
Tavaliselt võib koeri ujutada igal pool, kui tegemist pole avaliku rannaga või kui pole vastavat keelumärki. Foto: Meg Sanchez/Unsplash

Paki kott ka koerale

Koera reisikotis võiksid olla:

  • värske vesi ja söök koos anumatega,
  • koera nime, koduse aadressi ja omaniku telefoninumbriga kaelarihm,
  • madrats,
  • koera lemmikmänguasjad,
  • kaitse putukate eest ja pintsetid puukide eemaldamiseks,
  • esmaabikarp,
  • hari ja kamm karvastiku korras hoidmiseks,
  • kotid, kuhu paigutada ekskremendid.

Ettevalmistused väljasõiduks

  • Millised on head tavad? Eri linnades ja valdades võivad need veidi erineda.
  • Kas saame öömaja? Enne öömaja broneerimist päri järele, kas ja millised koerad on seal lubatud. Enamasti võetakse lisatasu eest koerad meelsasti vastu. Kui otsid hotelli internetist, mine aadressile www.booking.com. Seal saad otsingus panna linnukese lahtrisse «lemmikloomad lubatud» ning niimoodi otsida hotelle, kuhu ka lemmikud on oodatud.
  • Kus võib ujuda? Tavaliselt võib koeri ujutada igal pool, kui tegemist pole avaliku rannaga või kus pole vastavat keelumärki. Terviseameti kodulehel www.terviseamet.ee on kirjas Eesti avalikud supluskohad, kuhu kindlasti koeraga minna ei tohi.
  • Koos kohvikusse! Nimekirja Eesti söögikohtadest, kuhu võid koera kampa võtta, leiad leheküljelt www.koer.ee.
  • Kust saame abi? Ka Eesti loomakliinikute telefoninumbrid leiad aadressilt www.koer.ee.

Kui lemmik ei tule reisile

Vahel pole võimalik või sobilik koera reisile kaasa võtta. Sel juhul tulevad appi loomahotellide teenused, mida võib Eesti eri paigus leida juba mitmeid. Infot leiad lehelt www.koer.ee

Ka Facebookist leiab erinevaid Koerahoidjate gruppe, mille kaudu võid leida inimese, kes on valmis lemmiku oma hoole alla võtma sel ajal, kui sa ära oled.

Autos sõitva lemmiku peanupp peaks ohutuse mõttes siiski salongi jääma. Foto: Tim Mossholder/Unsplash

Autosõidu meelespea

  • Mõõdukalt täis kõht. Kõik koerad ei talu autosõitu hästi. Seega on soovitatav, et koer ei reisiks väga täis kõhuga.
  • Koera janu kustutamiseks võta autosse jääkuubikuid, mida koer saab lakkuda. See on palju mugavam kui vee joomine liikuvas sõidukis.
  • Peanupp salongis. Autos sõitva lemmikuga tuleb paljudel inimestel silme ette aknast välja ulatuv rõõmus koerakoon, kuid tegelikult pole see kuigi hea mõte. Koerale võivad putukad silma, ninna või kurku sattuda. Kutsa võib nii ka külmetuda.
  • Tee sirutuspause. Peata auto iga paari tunni tagant, et anda koerale juua ja lasta tal end sirutada. Vaid sõidukist välja laskmisest jääb väheseks. Tee lemmikuga väike jooksuring. 
  • Ära jäta koera üksi autosse. Ta võib üle kuumeneda ja see on eluohtlik.