Tõelised vitamiinipommid!Foto: Foto: Pixabay
Nipid
7. juuni 2017, 10:46

Miks ja kuidas süüa kuusevõrseid?

Kui ihkad looduslikku keha- ja vaimuturgutajat, otsi puhtas looduses kasvav terve kuusepuu ja naudi tema maitsvaid kuusevõrseid. Need on vägevad vitamiinipommid!

Vitamiinidest pakatavad kasutatakse kuuseokkaid mitmeti pehmed ererohelised noored kuusekasvud viivad kevadväsimuse ja puhastavad organismi. Kulinaarias annavad võrsed toidule eksootilise ja tugeva rosmariiniga sarnaneva mait-se. Omapärase meki saamiseks lisatakse kuusevõrseid ka kääritatud jookidele, näiteks õllele.

Põnev on teada, et põlisrahvad pidasid kuuske pühaks puuks ja kasutasid kuivatatud kuusevõrseid nagu viirukit ruumide energeetiliseks puhastamiseks. Iidsed meresõitjad ravisid kuusevõrsetega vitamiinipuudusest tingitud skorbuuti. Laiuskraadidel Siberist kuni Põhja-Kanadani olid võrsed põliselanikele üks esimesi kevadisi vitamiiniallikaid.

Korja õigel ajal

Parim aeg värskete võrsete korjamiseks ja kohe tarbimiseks on mai teine pool, kui võrsed on 2–4 cm pikkused. Siis on kuusevõrsed kõige pehmemad ja maitsvamad. Pehmed võrsed on kergelt hapukad ja tsitruselised nende suure C-vitamiini sisalduse tõttu. Võrsetele omane värske lõhn tuleneb peamiselt vaikudes sisalduvatest eeterlikest õlidest. Kui võrsete maitsemise ja kogumisega hiljaks jääd, on võrsed ebameeldivalt kõvad ja liiga hapud.

Soovi korral saab kuusevõrseid varuda ka sügistalviseks hooajaks, kui võrseid sügavkülmutada või kuivatada. Enne külmutamist loputa võrsed sooja veega läbi ja lase liigsel veel nõrguda, nii ei külmu need üksteise külge. Hiljem on neid mõnus kasutada smuutides, salatites või värvika lisandina teistes roogades. Võrseid on hea ka niisama näksida.

Mõjukad võrsed

Noored kuusevõrsed sisaldavad õlisid, vaike, karotinoide, parkaineid ja palju C-vitamiini, samuti mineraale nagu kaalium ja magneesium. Erksavärvilistes võrsetes on hulgaliselt klorofülli, mis parandab rakkude hapnikuga varustatust, aitab kontrollida söögiisu, neutraliseerib vabu radikaale, hoiab vere glükoosisisalduse tasakaalus ja kiirendab haavade paranemist.

Kuusevõrsed seovad kehasse sattunud toksilisi raskemetalle ja aitavad neid välja viia. Seega sobivad kevadised võrsed hästi organismi puhastuskuuriks, mis vabastab keha talvel kogunenud jääkainetest.

Nõuanded algajale võrsekorjajale

Murra ettevaatlikult puult ära ai­nult võrse, vigastamata ülejäänud puud liigse rapsimisega.

Korja võrseid ühe puu eri külgedelt.

Kui soovid korjata palju võrseid, kogu saak mitmelt puult, et mitte häirida ühe puu arengut.

Ühelt täiskasvanud puult võid korjata kuni 15% võrsetest.

Ära vali võrsete korjamiseks puud, mis kasvab tee ääres, pargis või kesklinnas, sest igihaljad okaspuud koguvad endasse keskkonnamürke. Samuti ei tasu korjata võrseid aiast, kus kasutatakse regulaarselt aiandus­ kemikaale. Heade võrsetega puu kasvab puhtas metsas.

Mida kuusevõrsetest teha?

Tervistav kuusevõrsevesi

Lisa hakitud ja kergelt muljutud kuuse­võrseid joogiveele ning lase sel umbes tund aega seista, et vette eralduksid kõik kasulikud ained. Tulemuseks saad mõnusa aroomi ja maitsega vee. Joo maitsevesi ära ühe päeva jooksul. Väidetavalt on sel tervist tugevdav ja organismi toniseeriv toime.

Ravitõmmis nohu korral

Kui valmistad kergelt muljutud kuu­sevõrsetest kuuma joogi, leevendab see ülemiste hingamisteede problee­me. Kuum kuusevõrsejook on tugeva toimega ega ole mõeldud igapäevaseks tarbimiseks.

Kuusevõrsetega suuvesi

1. Lisa 1 sl kuusevõrseid 200 ml äädi­kale ja lase neil üleöö toasoojas seista. Seejärel kurna võrsed vedelikust välja.

2. Suu loputamiseks lahjenda 1 tl kuusevõrse­äädikatõmmist poole klaasi veega.

Tõelised vitamiinipommid! Foto: Foto: Pixabay