Reisikotti tuleks pakkida vajalikud abivahendid, mis aitavad reisil tervena püsida.Foto: Vida Press
Nipid
8. juuni 2017, 17:16

Kaheksa soovitust reisiapteegi komplekteerimiseks

Sõites puhkama eksootilisesse piirkonda, kus on viletsad hügieenitingimused, tasub paar nädalat enne reisi teha läbi probiootikumide kuur, et immuunsus oleks tugevam ja võimalike kõhuprobleemide pärast muresid vähem.

* Reisiapteek võiks kindlasti sisaldada valuvaigistavaid ja palavikku alandavaid tablette, näiteks paratsetamooli või ibuprofeeni.

* Kui reisil puudub tavapärane kätepesu võimalus, on mõistlik kaasa võtta antiseptilist kätepuhastusgeeli.

* Üks soojamaareiside põhilisemaid terviseprobleeme on kõhulahtisus, mis on põhjustatud nigelatest sanitaartingimustest või eksootilise toidu söömisest, mille seedimisega pole organism harjunud. Kõhulahtisuse korral aitab kiirelt loperamiid, mis on aga ennekõike hädaabiks, mitte pikaaegseks kasutamiseks. Rehüdratsioonipulbrid aitavad taastuda kõhulahtisusest, oksendamisest või liigsest päikesest põhjustatud vee ja elektrolüütide kaotusest.

* Reisiapteek võiks kindlasti sisaldada antiseptikumi, haava- ja villiplaastreid ning ühekordseid puhastuslapikesi.

* Aktiivsed puhkajad võiksid kaasa võtta lihasevalu, venitusi ja kergeid liigesevaevusi leevendavaid geele või kreeme.

* Ja loomulikult ei tohi unustada päikesekaitsekreemi. Päikesereisile minejatele soovitatakse päikesekreemi kaitsefaktoriga vähemalt SPF 30. Peale selle tuleb intensiivse päikese alla minnes mõelda tarvitatavatele ravimitele ning olla teadlik, kas need võivad anda UV-kiirguse mõjul allergilisi kõrvaltoimeid.

* Retseptiravimitest on üldjoontes lubatud kaasa võtta kõik krooniliste haiguste raviks määratud igapäevased ravimid, kuid on ka erandeid. Seetõttu peaks ravimiameti kodulehelt vaatama ravimitega reisimist puudutavat infot.

Allikas: Janika Tähnas, Apotheka proviisor