Alkohol avaldab maksale kindlasti mõju, kuid alkohoolikud moodustavad vaid osa maksaprobleemide all kannatavatest inimestest.Foto: Tairo Lutter
Nipid
8. juuni 2017, 17:14

Müüt: maksahaigused ohustavad vaid alkohoolikuid

Elu ilma maksata ei ole võimalik, ometi on selle ülitähtsa organi kohta levinud mitmeid eksiarvamusi. Südameapteegi farmatseudi Merilin Israeli sõnul arvatakse kõige sagedamini, et maks valutab ning maksahaigused puudutavad vaid alkohoolikuid.

„Apteeki satuvad tihti kliendid, kes kurdavad maksavalu. Tegelikkuses ei saa inimene maksavalu tunda, kuna maksal ei ole valuretseptoreid ning seetõttu võib maksa kutsuda ka vaikseks organiks. Just see teebki maksahaiguse väga petlikuks ning muudab õigeaegse avastamise keeruliseks,” sõnas Israel.

Maksaga seotud eksiarvamuste nimekirjas hoiab teist kohta müüt, et maksahaigused esinevad ainult alkoholi liigtarvitavatel inimestel. „Alkohol avaldab maksale kindlasti mõju, kuid alkohoolikud moodustavad vaid osa maksaprobleemide all kannatavatest inimestest,” ütles farmatseut.

Maksa kahjustavad ained võivad organismi sattuda toidu või saastunud õhuga, samuti võib kahjustuse põhjustada valgu- või vitamiinivaene, aga ka rasvarohke menüü. Maksa võivad ohustada nakkustekitajad, mis satuvad organismi pesemata käte ja nakatunud vere ülekandel. Maksa koormab samuti pikaaegne ravimite tarvitamine ning maksahaigused võivad olla ka päritavad.

Maks on võimeline teatud aja kahjulike ainete ja keskkonnateguritega toime tulema, kuid aja möödudes võib see funktsioon häiruda. Tähtis on teadvustada, et maksahaiguste eest ei ole kaitstud keegi, küll on võimalik ise juurutada tervisesõbralikke harjumusi, mis maksa tegevust toetavad.

„Abiks on liikuv eluviis, tervislik toidusedel, stressi vältimine ja piisav puhkus, mõistagi alkoholi vältimine või koguste minimeerimine. Vahel on abiks apteekides saada olevad maksa tegevust toetavad tooted, mille toimeaineks on maksarakke taastavad essentsiaalsed fosfoloipiidid või silümariin,” selgitas Israel.