Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
21. juuni 2017, 22:12

Täielik õpetus: vuntsi puitlaud ilusaks

Maakodu mõned eriti vanad köögilauad on näinud aastate jooksul kõike, seal on nii toidunõudest jäänud kuuma- ja märjaringe kui ka tindipotijälgi. Aastaid tagasi varjati plekid kauni vakstuga, kuid nüüd on hinnas laua naturaalne pind.

Sul on vaja:

piima

soola

vett

viina

kangatükke

triikrauda

liivapaberit

õli

äädikat

Tee nii:

1. Kuumuta piim soojaks ja kanna tindiplekile. Lase sel 5–7 minutit mõjuda, kuni piima sisse hakkab tinti eralduma. Raputa piimale soola, et see imaks tindi endasse. Pühi tint lapiga ära ja korda leotamist, kuni plekk on kadunud või tinti enam ei eraldu.

2. Sega omavahel võrdne kogus vett ja viina. Kanna segu allesjäänud tindiplekile, kata kangatükiga ja triigi kohta keskmise kuumusega. Korda, kuni tinti enam kangasse ei eraldu.

3. Lihvi laud üle peene liivapaberiga, et eemaldada puidult ka muid plekke. Lihvides ühtlustuvad ka väiksemad kriimud. Seejärel puhasta laud tolmust.

4. Õlita üle. Sega kokku võrdne kogus äädikat ja õli ning kanna lapiga lauale. Lase segul imenduda. Soovi korral korda. Võta see töö ette ainult hästi õhutatud ruumis, sest äädikalõhn on esialgu vänge.

Isetehtud peits

Kalla purki äädikat ja pane selle sisse rauast esemeid, näiteks vanu naelu. Lase äädikal vähemalt 24 tundi värvuda. Mida kauem see seisab, seda tumedam peits tuleb.

Peitsi tegelik toon avaldub mõni hetk pärast selle pealekandmist. Seega testi seda kindlasti enne proovitükil.

Hea teada!

- Veeringid eemalda laualt õrnalt fööniga kuumutades või vaseliiniga määrides.

- Kuumaringid kaovad laualt tuha ja sidrunimahla või söögisooda ja hambapastaga kattes ning veidi hõõrudes.

- Kriimud pole nii märgatavad, kui hõõrud neid pähkli või rasvakriidiga.

- Mida vanem plekk, seda raskemini see välja tuleb! 

Ettevaatust!

Võta nende meetoditega ette ainult sellise mööblieseme vuntsimine, mille lõpptulemuselt sa täiuslikkust ei oota.
Tea ka, et iga ese reageerib töötlemisele erinevalt! Leotamine ja triikimine küll eemaldavad pleki, kuid võivad laua laiguliseks muuta.

Foto: Foto: Matton Estonia