Foto: MATI HIIS
Nipid
28. juuni 2017, 12:23

Lisatud ekspertide kommentaarid!

Üleilmne küberrünnak sulges Ehituse ABC poed ja Kantar Emori (21)

F-Secure Eesti tugikeskuse hinnangul on käesolev pahavara epideemia professionaalsemalt teostatud ning ettevõtetele ohtlikum võrreldes hiljutise Wannacry epideemiaga.
ERROR EHITUSE ABC-s: küberrünnak halvas ehituspoe infosüsteemid. Foto: Lugeja foto

F-Secure laborid on teinud kindlaks, et hetkel leviv pahavara kuulub Petya krüptovara perekonda. See suudab iseseisvalt levida ning kasutab sama turvanõrkust, mida kasutas ka Wannacry.

Erinevalt Wannacryst ei krüpteerita antud juhul ainult failid, vaid suletakse ligipääs tervele kettale. Lunarahanõude suurus on 300 USA dollarit ning hetkel puudub kinnitus, et tasumise järgselt oleks andmetele ligipääs taastatud.   

"Ettevõtted peavad kindlasti lähipäevil olema eriti ettevaatlikud. Nagu ka Wannacry puhul jäävad soovitused samaks. IT administraatorid peavad veenduma, et Windows operatsioonisüsteemid oleksid uuendatud, tulemüürid seadistatud võimalusel blokeerima port 445’st sisenevat liiklust ning veenduma, et infoturbetarkvara oleks töökorras," ütleb F-tugikeskuse juht Raido Orumets.

Rünnak halvas kahe ettevõtte töö Eestis

Prantsuse tööstusgruppi Saint-Gobain kuuluv Ehituse ABC on saanud oma osa rahvusvahelisest küberrünnakust ning täna on kõik poed seetõttu suletud, kirjutab Kasulik.

Ehituse ABC finantsjuht ja juhatuse liige Anton Kutser ütles, et praegu on prioriteet number üks klientidega suhelda ja poed taas tööle saada.

"Mitmeid teisi rahvusvahelisi kontserne on küberrünnaku raames rünnatud. Selle probleemiga tegeletakse hetkel. Oleme lokaliseerinud arvutisüsteeme, et kaitsta andmekaitse süsteeme," selgitab Kutser.

"Täna kella 10 seisuga ükski elutähtsat teenust osutav ettevõte või riigiasutus küberrünnaku ohvriks langemisest ei ole teada andnud. RIA intsidentide lahendamise teenistus (CERT-EE) tegeleb hetkel aktiivselt võimalike intsidentide kaardistamise ja analüüsiga," ütleb Riigi infosüsteemi ameti (RIA) andmetel CERT-EE juht Kalid Mägi.

RIA palub jätkuvalt ettevõtetel, kelle IT-süsteemid on pahavaraga nakatunud, anda sellest teada CERT-EE valvenumbrile 6630299 või meiliaadressile [email protected].

Sama saatus on tabanud ka uuringufirma Kantar Emorit

KANTAR EMORI TEAVITUS!

Hea Kantar Emori klient, vastaja ja koostööpartner. Alates teisipäeva 27. juuni hilisest pealelõunast on Kantar Emori IT süsteemid ennetava turvameetmena välja lülitatud, seda kooskõlas kogu WPP kontserni ennetavate meetmetega.

Vabandame oma klientide, vastajate ja koostööpartnerite ees, et mitmed Emori andmebaasipõhised teenused ja vastamiskeskonnad ei ole ajutiselt kättesaadavad. Tegemist on vääramatu jõu olukorraga. Mõned WPP ettevõtted said 27. juunil küberrünnakus kannatada. Teised, sealhulgas ka Kantar Emor on WPP kriisijuhtimisotsuse põhjal ooteseisundis, et avada süsteemid probleemi lahenedes ja võimalikult ruttu.

Vabandame kõigile meie headele partneritele põhjustatud ebameeldivuste pärast. Hoiame teid kursis arengutega.

WPP-le kuuluvad firmad langesid küberrünnaku ohvriks

Teisipäeva pärastlõunal tabas WPP firmasid küberrünnak, mille tõttu sulges WPP võrku kuuluv Kantar Emor oma arvutisüsteemid. Emori e-teenuste kasutamine on hetkel häiritud. Olukord loodetakse lahendada tänase päeva jooksul.

"Küberrünnak ei puudutanud ühtegi Kantari firmat – meie ega meie klientide andmed pole kordagi ohus olnud," selgitas Emori juht Karin Niinas. "WPP üksused, kus turvaintsidendid toimusid, on praeguseks muust kontserni võrgust isoleeritud. Meie IT-süsteemide sulgemine oli  võimalikku kahju ennetav tegevus, kuna viiruse leviku mehhanism ei olnud lõpuni selge."

WPP plc, (Wire and Plastic Products) on rahvusvaheline reklaami ja avalike suhete ettevõte, mille peakontor asub Londonis. WPP-le kuulub hulk reklaami, avalike suhete ja turu-uuringute firmade võrgustikke, näiteks Grey, Burson-Marsteller, Hill & Knowlton, JWT, Ogilvy & Mather, Kantar, Young & Rubicam ja Cohn & Wolfe.

Kantar Emor (ärinimi AS Emor, www.emor.ee) on 1990. aastal loodud teabe- ja uuringuteenuste pakkuja.  Emor kuulub üleilmsesse turundusteabe kontserni Kantar, mis on maailmas suuruselt teine teabeteenuste kontsern.