Foto: PantherMedia / Scanpix
Sisuturundus
29. juuni 2017, 10:34

Kuidas kasvatada Eesti oludes eksootilisi puuvilju?

Tomatid, kurgid, redised ja kapsad on traditsioonilised juurviljad, mida leiab pea iga perenaise peenralt või kasvuhoonest. Kaup24.ee ekspertide sõnul on aga üha enam inimesi hakanud soetama ka eksootiliste taimede seemneid. Loomulikult ei ole hetkel veel taoliste taimede valik Eesti turgudel kuigi rikkalik, kuid muuhulgas on täiesti võimalik katsetada ise kiivide, avokaadode, viinamarjade jms kasvatamist. Järgnevalt paar abistavat nippi, kuidas eksootilisi saadusi kodustes tingimustes kasvatada.

Kuidas kasvatada seemneid ning hoolitseda noorte võrsete eest?

Üldjuhul tuleb esialgu seemned pesta ning kuivatada seejärel hoolikalt. Valmis seemned tuleks idandada sooja ja niiskesse kohta. Siiski tuleb meeles pidada, et eksootilised taimed vajavad rohkem aega ja kannatlikkust. Noortele võrsetele ei tohiks valada vett liiga suure veejoaga, tuleks kasutada spetsiaalseid kastekannusid või veepritse.

Taimede idanemise ajal on oluline säilitada taimede stabiilne niiskustase ning kaitsta neid tõmbetuule eest. Selleks võiks leida neile kõige päikesepaistelisem koht aknalaual. Kuid loomulikult on taimed erinevad. Näiteks avokaadopuu armastab väga soojust, samas kui apelsini- ja sidrunipuud kasvavad paremini jahedamas toas.

Granaatõuna kasvatamine

Granaatõuna seemned idanevad üsna pikka aega – umbes 2-3 kuud. Kaup24.ee eksperdid soovitavad iga seemne pista eraldi nõusse, siis on hiljem lihtsam taime ümber istutada. Granaatõuna eest tuleb tähelepanelikult hoolt kanda – taim armastab niiskust ja soojust, kuid otsene päikesevalgus võib taime lehti põletada. Lisaks kasvab puu kõige paremini kitsas ja sügavas nõus. Sügisel võivad granaatõuna lehed puult langeda, kuid ei tasu karta, et taim hakkab kuivama. Esimene vili võib puule kasvada juba pärast esimest õitsemist. Kuid kindlasti tuleb veenduda, et ruum, kus granaatõun kasvab, oleks soe. Vastasel juhul võivad viljad tooreks jääda.

Kohvipuu – kannatlikkuse tuleproov

Kohvipuu armastab happelist mulda, head valgust ja kasvuhoone tingimusi. See on üsna kapriisne taim ning nõuab palju ja pidevat hoolitsust. Taim vajab sooja tuba ja esimesi vilju võib oodata mõne aasta möödudes. Kohvipuu seemned kaotavad kiirelt idanemisvõime, mistõttu tuleks neid soetada vaid usaldusväärse mainega edasimüüjalt.

Avokaado aknalauale

Avokaado on üks eksootilistest taimedest, mille kasvatamine ei ole kuigi keeruline. Taim kasvab kiiresti, kuid esimesed õied ilmuvad puule aasta või kahe pärast. Ei tasuks oodata ka väga viljakat saaki, kuna hästi hooldatud avokaado kannab aastas 3-4 vilja. Kuigi avokaado seeme on suur, ei peaks seda väga sügavale istutama. Avokaado armastab niisket ja liivast pinnast, kuid juurtel peaks olema pidevalt niiskust ja vett. Puid tasub ka aeg-ajalt kärpida – esialgu ülalt, hiljem ka külgedelt.

Hurmaa kasvatamine Eesti tingimustes

Hurmaa on kindlasti üks eksootilistest taimedest, mida just väga sageli aknalaudadel ei kohta. Kuid hurmaa seemnetest on taime üsna lihtne kasvatada. Seeme tuleb pesta, istutada niiskesse mulda ning katta looriga, sest vili armastab väga soojust. Kuid taim vajab ka hapnikku, mistõttu võiks taime kohale ehitada väikese kasvuhoone, mida aeg-ajalt tuulutada. Kui esimesed võrsed end mullast püsti ajavad, võib loori potilt eemaldada. Selleks ei kulu kaua – seemned idanevad umbes 2-3 nädalaga. Aastate pikkuse aianduskogemusega aednikud soovitavad hurmaad väetada kord kuus orgaaniliste ja mineraalväetistega. Suvisel ajal võib hurmaad hoida rõdul või terrassil, et taim harjuks tasapisi päikesevalgusega. Tuleks ka silmas pidada, et taimele peaks tagama piisavalt ruumi, sest põõsas kasvab kuni poole meetri kõrguseks. Esimesed viljad valmivad tavaliselt 3-4 aasta pärast.

Kõige olulisem on meeles pidada, et eksootilised taimed ei kannata külma ning olulised on soojus ja niiskus. Kuna eksootiliste taimede kasvatamine vajab rohkem tähelepanu ja hoolt, siis tasuks seemned soetada tingimata usaldusväärse mainega edasimüüjalt.