Marje Josing.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
5. juuli 2017, 14:14

Marje Josing eestlaste alkolembuse kohta levitatud valeinfost: ''See on suur rumalus.'' (47)

Väljaanne Worldatlas avalikustas eile pingerea selle kohta, millise riigi elanikud kõige rohkem aastas joovad. Eesti oli selles edetabelis esikohal.

Worldatlas on maailma riikide reastamisel arvese võtnud seda, kui palju riikide elanikud aasta jooksul puhast alkoholi tarbivad ja 2016. aasta seisuga tarbib Eesti elanik Worldatlase andmetel aastas 14,97 liitrit alkoholi.

See number erineb suuresti Eesti Konjuktuuriinstituudi andmetest, mis alles eelmise kuu alguses avalikkuse ette jõudsid. Konjuktuuriinstituudi andmetel tarbis keskmine täiskasvanud (ehk 15-aastane või vanem) Eesti elanik 2016. aastal 9,9 liitrit puhast alkoholi.

Eesti Konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josingu sõnul on Worldatlase pingerida üks suur rumalus.

''On väga palju selliseid rahvusvahelisi andmebaase, mis koostatakse suure hurraaga, et lihtsalt midagi teha,'' kommenteeris ta.

Josingu sõnul näitab Worldatlase number palju tõenäolisemalt seda, kui palju eelmisel aastal alkoholi müüdi ja kuna üle 40% Eesti alkoholimüügist on läinud turistidele, siis ei ole 14,97 liitrit alkoholi Eesti elaniku kohta küll tõene informatsioon.

''See ei ole tarbimine. Need kes tõsiselt alkoholiturgu analüüsivad võtavad arvesse seda, kui suur on müük riigis, kui palju sellest on turistide ostetud, samuti must turg ja kui palju on riigi elanikud välismaalt alkoholi toonud. Soome arvestab sisse, kui palju nende elanikud Eestist alkoholi ostavad ja meie arvestame sisse, kui palju eestlased Lätist alkoholi ostavad,'' seletas Josing, lisades, et iga riik analüüsib oma alkoholiturgu erinevalt ja mõned riigid ei võta oma analüüsis näiteks musta turgu arvesse.

''See on imelik number ja seal ongi täielik segapudru. Nad on ilmselt erinevatest riikidest mingid andmed kokku kogunud, andmata endale aru, mida need numbrid tegelikult kajastavad,'' lisas Josing.

Worldatlase atriklit saab pikemalt lugeda siit.