Umbrohtudeks peetakse ka mõningaid ravimtaimi, nagu kummel, teeleht ja võilill, millest polegi ehk vaja lõplikult lahti saada.Foto: Hendrik Morkel/Unsplash
Nipid
16. juuli 2019, 07:36

AIAELU | Nende nõuannete abil jätad umbrohuga hüvasti!

Umbrohul on omadus kiirelt ja laialdaselt levida ning tihti kultuurtaimi lämmatada. Kuidas pealetungijad peatada?

Umbrohul on omadus kiirelt ja laialdaselt levida ning tihti kultuurtaimi lämmatada. Kuidas pealetungijad peatada?

Erinevus umbrohu ja kultuurtaime vahel pole alati selgelt määratletud, kuid enamasti peetakse nendeks taimi, mida me ise külvanud ei ole, mis kasvavad liiga domineerivalt ebasobiva koha peal. Vähemalt pole nende positiivseid omadusi veel avastatud. Umbrohud võivad olla nii metsataimed, kõrrelised, sõnajalad, samblad kui ka puittaimed, mille seas on tugevakasvulisi võõrliike ja põlistaimi. Enamasti on nende taimede seemned tulnud meie aeda tuulega või juba mullas olemas olnud.

Mida nendega teha?Tihti minnakse näiliselt lihtsama vastupanu teed ja haaratakse poeriiulilt pudel herbitsiidi, mille kasutamine tõenäoliselt annabki esialgu hea tulemuse, kuid tekitab pikemas perspektiivis veel suurema probleemi kui algul kasvanud umbrohi. Umbrohu mürgitamine viib aia ökoloogilisest tasakaalust välja ja seal võib võimust võtta välja tõrjutud jõulise taimeliigi asemel mõni teine, veel ebameeldivam võõrliik.

Edasi lugemiseks: