SUU MAGUSAKS: Eesti maasika eest küsitakse tavapäraselt rohkem kui Poola marjade eest.Foto: Jörgen Norkroos
Eesti uudised
5. juuli 2017, 18:13

Kui magus või mõru on Eesti maasika hind Tallinnas ja Tartus? (18)

Tootjast ja müügikohast sõltuvalt võib Eesti maasika kilohind kõikuda peaaegu kümne euro võrra. Kus on Tallinnas ja Tartus kõige soodsam maasikaisu kustutada?

Tallinn

Tallinna keskturg

Tallinna keskturul maasikahindu vaadates jääb silma, et enamik Eesti maasikad maksavad kõik 5,50 eurot/kilo. Mõnes kohas ka 30 senti rohkem. Ühe maasikamüüja sõnul, kelle Eesti maasika kilohind oli 6,50, on odavamad eestimaise pähe müüdavad maasikad segatud Poolast tulnutega, sest muidu ei saaks Eesti maasikat nii odavalt müüa. Kui turul konkurentsi ei oleks, oleks müüja sõnul eestimaise normaalne hind 7 eurot kilo eest.

Keskturult leiab veel Eesti maasikaid kilohinnaga 2,90–3,90 eurot. Uurides odava hinnaga müüjatelt, kuidas saab Eesti maasikas maksta sama palju kui Läti maasikas, ei saa aga sellele vastust.

SUU MAGUSAKS: Eesti maasika eest küsitakse tavapäraselt rohkem kui Poola marjade eest. Foto: Jörgen Norkroos

Tallinna kauplused

Tallinna kesklinnas asuvates poodides nagu Stockmann, Kaubamaja ja Rimi on maasikahinnad erinevad. Kõige kallim on maasikas Kaubamaja toidumaailmas, kus AranFarmingu poolekilone karp maksab 6,30 eurot, mis teeb kilohinnaks 12,60. Seal on müügil ka Lemmatu marjatalu maasikaid kilohinnaga 9 eurot ning Hollandist pärit maasikaid 9,20 eurot/kilo.

Rimist saab 400grammise karbi eestimaiseid maasikaid 4,59 euro eest, mis teeb kilohinnaks 11.48. Rimi ees asuvas maasikaletis müüakse Poola maasikat kilohinnaga vaid 3,50 eurot.

Hinnatõusu kohta arvasid erinevad müüjad, et suve jooksul hind küll kõigub, aga vähe, sest marjad valmivad taludes erinevatel aegadel.

 

Tartus maksab Eesti maasika kilo 3,80–9 eurot

Tartu avaturg

Kolmapäeval maksab Tartu avaturul kilo Eesti maasikaid keskeltläbi 4,50–5,50 eurot. „Alustasime 8 eurot/kilo, nüüdseks on hind 5,50. Maasikahooaeg käib täie hooga. Eks ta natuke soodsamaks ikka läheb, aga seda ei ole kauaks,“ ütleb üks turumüüja.

Maasikatega kaubitsevate naiste sõnul on marjaostjaid päris rohkelt. Veel räägiti, et selleaastane saak on üsna kasin ning suurt maasikasadu oodata ei ole. Ka hinnad on seetõttu krõbedamad kui tavaliselt. Kuna konkurents on maasikakasvatajate sõnul suur, müüjaid on kõvasti üle kümne, siis ei saa nad hinda väga kõrgeks tõsta. Hinna määrabki turg, arvavad müüjad.

Kauba isuäratav välimus on samuti oluline. Erandlikult müüb turul üks kaupleja Eesti maasikaid kilohinnaga vaid 3,80 eurot. „Kahjuks jäid liiga väikeseks,“ selgitab ta soodsat hinda.

Poola maasikad on Eesti maitsvatest marjadest soodsamad, makstes vaid 3,50 eurot/kilo.

LÄHEB KAUBAKS: Tartu turumüüjate sõnul pole tänavu suurt maasikasadu oodata. Foto: Aldo Luud

Lõunakeskuse väliturg ja taluturg

Lõunakeskuse väliturg asub linnaservas suure kaupluse peaukse ees. Erinevalt kesklinnas asuvast avaturust on siin müüjaid kõigest neli. Väiksem konkurents võimaldab neil ka Eesti maasika kilohinna märgatavalt kõrgemaks tõsta: lausa 6–7 euroni. Kui inimene ikka soovib suu maasikaseks saada, siis on ta ka nõus selle hinnaga ostma.

Lõunakeskuse sees asuvalt taluturult saab kilo Eesti maasikaid osta 7,50 euro eest.

Lõunakeskuse Maksimarket, Annelinna Prisma ja Ujula Konsum

Maksimarketis müüakse teadmata päritolu maasikaid 500grammistes karbikestes. Karp maksab 4,59 eurot, nii et kilohind tõuseb seega ulmelise 9,18 euroni.

Annelinna Prisma ees müüakse Eesti maasikaid 8 eurot/kilo. Sealsamas lähevad kaubaks ka soodsamad Leedu maasikad, mille eest küsitakse 6 eurot/kilo. Kaupleja hinnangul ostetakse mõlema riigi saadusi võrdselt.

Ujula Konsumi ees müüakse maasikaid 9 eurot/kilo. Seal puudub müüjal konkurents täielikult ning hinna võib ta määrata peaaegu enda äranägemise järgi.