Foto: Foto: Pixabay
Nipid
3. juuli 2018, 16:52

Imeline kortsleht: taim, mis vähendab valu, noorendab ja ravib

Kortsleht aitab nii menstruatsioonivalude kui ka reuma korral. Ja see on alles algus!

Kortslehte on läbi sajandite tuntud kui noorendava mõjuga taime. Kuid kortslehel on ka palju väärt raviomadusi!

Kortslehte võib leida kasvamas heinamaadel, niitudel, kraavikallastel ja võsastikes. Selle taime tunneb üsna hõlpsasti ära ka üsna loodusevõõras inimene – just iseloomulike kortsuliste lehtede järgi. Noorelt on lehed algul kokku volditud nagu lehvik, vanemad lehed meenutavad aga lahtist lehvikut.

Millal ja kuidas korjata?

Kortslehte tuleks korjata õitsemise algusajal ehk juunis-juulis. Ehkki soovitusi on erinevaid, on kõige parem korjata lehti koos õitega ja kuivatada neid koos. Samas võib korjata ka ainult lehti, kuid kunagi ei korjata ainult õisi, kuna viimastes ei ole piisavalt ravitoimega aineid.

Kui oled lehed koos õitega taime küljest kääridega ära lõiganud, seo kokku kimbuke ning pane see õhurikkasse ja valguse eest kaitstud kohta kuivama. Kuivatada võid katuse all või pööningul, ideaalne kuivatustemperatuur on 30–35 kraadi.

Taim on piisavalt kuiv, kui leherood on nii kuivad, et praksatavad lausa katki. Kuivatatud taimi säilita suletuna tumedas klaaspurgis, aga mitte üle kahe aasta.

Kortsleht

... on tuntud kui naistehaiguste ravim. Selle tarvitamine aitab ravida tugevat või ebaregulaarset menstruatsiooni ja ka menopausiga kaasnevaid probleeme. Lisaks vähendab kortsleht menstruatsioonivalusid ja peatab suuremaid verejookse. Läbi ajaloo on kortslehte tarvitatud, et vältida nurisünnitust, ja selleks, et turgutada äsja sünnitanud naise organismi;

... ergutab rinnaga toitvatel naistel piimaeritust;

... on põletikuvastase toimega. Eriti hästi toimib see tubli taim põie- ja kuseteede põletiku puhul;

... rahustab;

... aitab röga lahtistada;

... aitab kerge kõhulahtisuse korral; 

... tõstab isu;

... aitab vähendada reumast tingitud vaevusi.

Kuidas kortslehte tarvitada?

Kortslehetee
Võta 1–2 tl kuivatatud ja peenestatud taimi ja lisa 250 ml kuumale (80–90 kraadi) veele. Lase kinnises nõus 15–20 minutit tõmmata. Joo 2–3 klaasi päe- vas, pool tundi enne sööki.
NB! Antud kogus on mõeldud täis- kasvanutele. Laste ja vanurite puhul vähenda taimekogust poole võrra.

Kortslehe-taimevann
Võta 30–50 grammi kuivatatud ja pee- nestatud taimi ja lisa need 1 liitrile kuumale (80–90 kraadi) veele. Lase kinnises nõus umbes 20–30 minutit tõmmata. Kurna tõmmis ja kalla vanni- vette (35–37 kraadi). Naudi vanni vähe- malt pool tundi ja sa näed, et nahk on rohkem pingul ja jume nooruslik!

Kortslehemähis
Peenesta taimed pudiks ja keeda mõni minut. Lase veidi jahtuda ja aseta kee- dis mähisena haavale või kriimustus- tele. Seo peale side ja lase 20 minutit toimida.

Nipp!

Tarvita värskeid lehtedega võrseid ka toidu sees. Näiteks salatites, suppides ja hautistes!

Foto: Foto: Pixabay